2019. Március 23. Emőke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ne legyen tele a hűtőszekrény

Mennyi kalória szükséges férfiaknak és nőknek naponta és ha „bűnözünk", azaz többet eszünk a kelleténél, mennyi testmozgással dolgozhatjuk le a túlsúlyt? – kérdeztük a belgyógyászt.


A normál testsúlyú, közepes fizikai aktivitást végző férfinak 1800 kilokalóriára van szüksége naponta. Ugyanilyen kondíciókkal rendelkező nőknek 1400 kilokalória javasolt. Valójában azonban a férfiak átlagosan 2700 kilokalóriát fogyasztanak, a nők pedig 2400-at – ismertette dr. Balogh Zoltán a Belgyógyászati Intézet Anyagcsere-betegségek Tanszék egyetemi docense. – Ez a rendszeres kilokalória többlet korunk egyik fő népegészségügyi problémájához, a hasi típusú elhízáshoz vezet. Következtében hazánkban és világszerte ijesztő mértékben nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya, ami óriási egészségügyi többletráfordítást jelent az egyes országok számára és a cukorbetegség szövődményei nagymértékben rontják a betegek életminőségét.

Életmódváltás

Egy amerikai és egy finn vizsgálatban a cukorbetegségre fokozottan hajlamos személyek életmódot váltottak, azaz egészségesen táplálkoztak és rendszeresen mozogtak. A változás 5-7 százalékos testsúlycsökkenésben mutatkozott meg, ami 58 százalékkal mérsékelte a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását. Ez az eredmény is felhívja a figyelmet a betegségmegelőzésre, azaz a gyermekkorban kialakítandó helyes táplálkozás és sportolás fontosságára. A rendszeres sportolás csökkenti a vérnyomást, a vércukor és a kóros testzsír értéket és javítja a közérzetet. A fogyókúra alapja a kalóriaszegény diéta mellett a rendszeres testmozgás. A cél a tartósan legalább 5-7 százalékos testsúlycsökkentés fenntartása jo-jo (nagyfokú testsúlyingadozás, sikertelen fogyókúrák) hatás nélkül. Általánosságban a nagy izomcsoportokat (comb és kar) megmozgató lassú, tartós, rendszeres testmozgás javasolt hetente legalább 4 alkalommal 30-40 percen át, mint úszás, kerékpározás, kocogás, séta, természetjárás, labdajátékok, kertészkedés, tánc. Gyermekkorban kell megszerettetnünk utódainkkal a sportokat, amelyek tömegsportként, családi vagy baráti programként is végezhetők és komoly összetartó erővel rendelkeznek.

Koplalás, túlzásba vitt fogyókúra

Sokan koplalással próbálnak fogyókúrázni, pedig a túlzásba vitt fogyókúrával többet ártunk szervezetünknek, mint használunk, mert komoly vitamin-és ásványianyag-hiányállapotok alakulnak ki akár szívritmuszavart okozva. Eltúlzott fogyókúrát jelent pl. az 1000 kilokalóriás étrend, melyet otthon nem tanácsos kipróbálni, s már egészségügyi intézményekben sem alkalmazzák. A nagyon alacsony kalóriabevitelre alapozott erőszakos, többnyire tartósan eredménytelen fogyókúra életre szóló sikertelenséget is eredményezhet. A csodaszernek kikiáltott fogyasztószerektől nem kell fogyást remélni. Többet ártanak, mint használnak, pl. egyoldalúan megterhelik a vesét és májkárosodást okoznak.

Nem célszerű táplálékok

Megoldásként a nem célszerű kalóriadús, zsíros ételeket, cukros üdítőket kell kiiktatni táplálkozásunkból, és beiktatni a rendszeres mozgást. Rendkívül kalóriadús pl. a füstölt szalámi és a disznótoros. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy soha ne együnk ilyesmit, hanem azt, hogy módjával. Disznótorost pl. elegendő évente háromszor enni. A nassolást is el kell hagynunk. Szánjunk időt az étkezésre! Legalább naponta kétszer étkezzünk együtt a családdal terített asztal mellett. Legyen ez közös program, de ne feltétlen a bőséges ennivalón legyen a hangsúly, hanem az együtt töltött időn, melynek összetartó ereje van. Fogyáshoz, a testsúly megtartásához jó tanács, hogy ne menjünk éhesen vásárolni és ne legyen tele a hűtőszekrényünk. Csak az évszaknak megfelelő és a mi földrajzi égövünkön termett zöldséget és gyümölcsöt vásároljuk, illetve termeljünk a saját kiskertünkben és süssük otthon a kenyeret.

Kalóriák, sport

Végezetül nézzük meg hogy néhány, alkalmanként mindannyiunk által fogyasztott élelmiszer mennyi idő alatt dolgozható le különféle testmozgásokkal. Egy szelet vajas kenyér elfogyasztásával 78 kilokalóriát veszünk magunkhoz, melyet 15 perc gyaloglással, vagy 10 perc biciklizéssel, vagy 7 perc úszással, vagy 4 perc futással, vagy 60 perc fekvéssel dolgozunk le. Ha a közkedvelt édességből, a fagylaltból megeszünk három gombócot, akkor 193 kalóriát veszünk magunkhoz. Leadásához 37 percig kell gyalogolnunk, vagy 24 percig bicikliznünk, vagy 17 percig úsznunk, vagy 10 percig futnunk, vagy 148 percig feküdnünk. Egynegyed sajtos pizza elfogyasztása esetén 180 kalóriával leszünk gazdagabbak, s ha le akarjuk adni, akkor vállalnunk kell 35 perc gyaloglást, illetve 22 perc kerékpározást, vagy 16 perc úszást, vagy 9 perc futást, vagy 138 perc fekvést. Egy hamburger 350 kalória és ha le akarjuk adni ezt az energiát, akkor választhatunk 67 perc gyaloglás, 43 perc kerékpározás, 31 perc úszás, 18 perc futás, illetve 269 perc fekvés között.
A fenti számítások 70 kg súlyú egyénre vonatkoznak. A gyaloglás energiaszükséglete egy ilyen testsúlyú egyénnek 5,2 kilokalória percenként, a biciklizésé 8,2, az úszásé 11,2, a futásé 19,4, a fekvésé 1,3.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.