2020. Szeptember 29. Mihály nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A cukorbetegek lábát fenyegető szövődmények

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk és a közeljövő egyik legnagyobb közegészségügyi kihívása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 170 millió diabéteszes beteg van világszerte, és ez a szám 2030-ban várhatóan 370 millióra emelkedik.


A cukorbetegség késői szövődményei: a szem ideghártyájának betegsége (retinopathia), vesekárosodás (nephropathia) és az érzőideg-gyulladás (neuropathia). Az említett szövődmények közül a neuropathia okozta diabeteses diabéteszes lábról szólok cikkemben.

Fekély
A diabétesz a leggyakoribb oka a nem traumás eredetű lábamputációknak, mely súlyos infekciókkal társult, szövődményes diabéteszes fekély formájában jelentkezik. A diabéteszes láb legfőbb problémája a diabéteszes neuropathiában keresendő. Ez alatt részben a vegetatív (autonóm neuropathia), részben a szomatikus idegrendszer (szenzoros, azaz érző és motoros, vagyis mozgató idegek) károsodása értendő.

Száraz bőr, deformált láb

Az autonóm neuropathiára visszavezethetően egyrészt szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik a bőr, másrészt a rostízületi rendszer károsodása révén az ízületek megrogynak, a láb deformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100 százalékkal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, fekély (ulcus) keletkezik. A szenzoros neuropathia miatt a beteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat (új cipő törése, szögbe lépés, forró víz-fürdő égetése stb.) Mindez tovább könnyíti a fekélyek létrejöttét. A negatív folyamatokat „segítik" a motoros neuropathia nyomán létrejövő kedvezőtlen elváltozások is (sok esetben kalapácsujj fejlődik ki, elvékonyodik a lábközéppontok fejecse alatti zsírpárna).

Fertőzés, gombásodás, amputáció

A prevención belül fontos a tökéletesebb anyagcsere – egyensúly jelenléte. Emellett fontos még a talpi fekély kialakulásának elkerülése, mert a fekély elfertőződik, és létrejönnek a különféle kiterjedésű elhalások, gangrénák, melyek általában az ujjak vagy a lábfej egy részének, súlyosabb esetben a teljes láb vagy lábszár amputációját vonják maguk után. A diabéteszes láb a végtag amputációjához, a sebfertőzés miatt fellépő súlyos betegséghez (halálos szepszishez) vezet, amihez a láb gombás fertőzései is hozzájárulnak. A körömgombás fertőzés 2,77- szer gyakoribb diabéteszben, mint anélkül. 3× magasabb a sebesedés (ulceráció) és az üszkösödés (gangréna) kialakulási aránya, mint a nem cukorbetegek esetében.

Lábápolás

A diabéteszes láb kialakulásának megelőzése: a minél tökéletesebb anyagcsere – egyensúly fenntartása, a talpi fekélyek kialakulásának elkerülése a láb tehermentesítésével, a talpi nyomáspontok kímélésével, védő – vagy gyógycipő, ill. talpbetét használatával, megfelelő lábhigiénével. Emellett naponta javasolt a láb részletes vizsgálata. Jelentős segítséget adhat ehhez megfelelő méretű tükör alkalmazása. Romló látás esetén külső segítséget (pl.: családtag, barát stb.) kell igénybe venni. Különösen figyelni kell az esetleges gombás fertőzés jeleire. Körömgombásodásra utal a körömlemezek megvastagodása, feltöredezése, sárgás elszíneződése. Lábujjak közti gombás folyamatot jelez az ujjak közének berepedezése és vöröses, viszkető területek megjelenése. Sérülések, sebesedések esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. A diabéteszes láb tünetegyüttes (szindróma) megelőzése érdekében a cukorbeteg lehetőleg naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal áztassa a lábát 30-35 fokos hőmérsékletű vízben. Kerülendők az erősen zsírtalanító hatású szappanok és alkoholtartalmú, szárító fürdőszerek. Elváltozások (pl.: gyulladás, kis ulcus) fennállása esetén naponkénti lábáztatás ajánlott, antiszeptikus hatású, pl.: híg kamillafőzet s egyéb, gyógyszertárban kapható oldatok. A lábáztatás és lábmosás után fontos a lábak és a lábujjak közének szárazra törlése. Az erős dörzsölés azonban kerülendő, helyette a lábak, „leitatása" javasolt a hámsérülés veszélye miatt. Bőrkeményedések eltávolítására olló, illetve más éles eszköz helyett habkő használata javasolt, amelyet gyakran kell cserélni a fertőzések elkerülése miatt. A maró hatású, szalicilsavas tyúkszemtapaszok súlyos hámsérüléseket okozhatnak. A végtag száraz, berepedésre hajlamos bőre esetén zsíros bőrápoló krém használata szükséges, amely lehet antiszeptikus hatású diabéteszes lábkenőcs, de megfelel bármely zsíros krém is. Fontos a zokni, vagy harisnya állandó viselése. Ezek természetes anyagú, kényelmes, főzéssel, mosással és vasalással fertőtleníthetőek legyenek. Ügyelni kell arra, hogy felhúzása ráncmentesen történjen, mivel a ráncok is feltörhetik a lábat. Fehér színű pamutzokni vagy pamutharisnya viselése ajánlott, mivel jól látszanak rajta az esetleges sérülések következtében keletkezett szennyeződések (vércseppek, izzadmányok). A cukorbeteg soha ne járjon mezítláb, nehogy az apró kövek, szúrós és éles tárgyak sérülést okozzanak.

Lábbeli

A lábbelit illetően úgy igyekezzünk a beteg választását befolyásolni, hogy a cipő talpa minél merevebb, felsőrésze viszont minél tágabb és puhább anyagú legyen. Mindenképpen ajánlatos a passzentosnál fél vagy egy számmal nagyobb méret viselése. A neuropathiás eredetű lapos talp nem kívánja meg sem a lúdtalpbetétet, sem a harántemelőt. (Az elgyengült izmok ugyanis úgysem bírhatók már rá a boltozat megtartására.) Makacs vagy többszörös fekélyek esetén szakműhelyben egyéni mintára kell készíteni cipőbetétet, amely a terhelést többé-kevésbé egyenletesen osztja el. Ha már a lábon, a fekélyeken túl jelentős csontízületi deformitások is vannak, egyedi méretre különleges protézist kell készíttetni. A diabéteszes láb kialakulása lassú, több évtizedes folyamat, amelybe beavatkozni, azt tovább lassítani csak a kezdeti stádiumokban lehet, amikor még keresve sem találunk diagnosztikus jeleket. A szövődmények kialakulása a lábon tehát elsősorban az idő függvénye, ezért kell akkor nagy figyelmet fordítani rá, amikor ezt a beteg még nehezen hiszi el, mert előjeleit nem veszi tudomásul.

Vattai Éva Rita
klinikai vezető ápoló
Belgyógyászati Intézet „A” épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.