2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Feleség és anya

Napjainkra sokat változott a tradicionális nemi szerepek köre, és ezzel párhuzamosan átalakultak a nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárások. A mai kor nőideáljának nem könnyű megfelelni, mely a női életszakaszok során több pszichés probléma kiindulópontja lehet.


A szakrendelésen gyakran találkozik dr. Török Zsuzsanna, a szülészeti klinika klinikai szakpszichológusa az anyaság, a női lét esetleges lelki gondjaival. – A terhesség alatt a nők többsége lelkileg is megérik az anyaságra. Szülés után szívvel-lélekkel a gyermekével foglalkozik, s „nem felejti el" szeretni a férjét sem. Mások változatlan intenzitással dolgoznak, szülés után mihamarabb formába hozzák magukat, és visszatérnek munkahelyükre – kezdte a beszélgetést a pszichológus.

Külsőségek

A fiatal nők egy csoportjára jellemző, hogy külsőségeket hangsúlyoznak magukon pl. mellimplantátummal, műkörömmel, túlzásba vitt szoláriumozással. Esetükben visszatérő kérdés a szülészeten, hogy szülés után mennyi idővel lehet szoláriumozni, mellprotézisük miatt tudnak-e majd szoptatni. Közismert, hogy a szoláriumozás szülés előtt és szülés után is káros, bőröregedést, bőrelváltozást, bőrrákot okozhat. Természetesen lehet szoptatni mellimplantátummal, de a szoptatás miatt megereszkedik a mell (az idő múlásával szoptatás nélkül is), és lehet, hogy újabb szépészeti műtét elé néznek. A fent említett anyák szülés után is úgy élnek, mint előtte: külsőségeik fontosabbak nekik, mint újszülöttjük. Nincsenek kellőképpen felkészülve az anyaságra, leginkább arra törekednek, hogy minél kevesebb változással éljék meg másállapotukat. Azt mondhatjuk, hogy a gyermekágy időszakában sem a gyermekre, hanem magukra koncentrálnak. Várható, hogy az újszülött lénye révén a legtöbben megtalálják az egészséges egyensúlyt külsejük és csecsemőjük között.

Szexuális élet

A szülést követő időszakban változik a pár szexuális élete is. A férjek gyakori panasza, hogy szülés után feleségük kevésbé vagy egyáltalán nem kívánja a szexet. A nők teljes egészében elmerülnek az anyaságban, csak az újszülöttel élik meg a szeretet érzését. A feleségek elmondása szerint a gyermek annyira leköti őket, hogy nincs se erejük, se idejük a férjükre, a szexre. Sokszor a terhesség során felszedett kilóik, megváltozott testük miatt aggódnak, nehéz felvállalniuk az intimitást. Pedig egyik fél számára sem egészséges kizárni a testi örömöket a párkapcsolatból. Meg kell tanulni egyensúlyba hozni szerepeinket: feleség, anya. Ezt sokszor az is nehezíti, hogy egyre kevesebb fiatal család mellett áll kisebb-nagyobb támogató közösség. Ennek a korosztálynak még javában dolgoznak a szülei, tőlük is kevesebb segítséget kapnak a mindennapokban. Sokan a szomszédokat sem ismerve magukra maradnak minden problémájukkal.

Örök fiatalság

A mai kor kimondva vagy burkoltan azt kívánja a nőktől, hogy örökké legyenek fiatalok. Gondoljunk az arckrémek reklámjaira: antiage, proage. A média sugallta hatásokra sokan – 40-50 éves koruk körül – nagyon nehezen tudják elfogadni életkorukat, és tinédzsernek öltöznek, mely inkább visszatetsző, semmint fiatalító. Az életkor elfogadása lelki folyamat, stabil pszichés állapot és segítő társas kapcsolat kell hozzá. Emellett közhely, hogy fittnek, fiatalnak maradni sportolással, egészséges táplálkozással, kiegyensúlyozott, stresszmentes élettel, a szabadidő hasznos eltöltésével lehet. S új távlatot nyit a középkorúak előtt, hogy gyermekeik kirepülnek a családi fészekből. Ők pedig „új életet" kezdhetnek, újra egymásra találhatnak párjukkal, ismét foglalkozhatnak fiatal korukban abbahagyott kedvteléseikkel, utazhatnak... Nőként megfelelni a társadalom mai elvárásainak nagyon stabil lelki állapotban és társkapcsolatban lehet. A szakrendelés azoknak igyekszik támogató segítséget nyújtani, akik elvesztik ezt a stabilitást akár a lelki élet, akár a társkapcsolatok területén. A szakrendelésre háziorvos vagy szülész-nőgyógyász beutalójával lehet jelentkezni munkanapokon 8-16 óráig előzetes telefonos egyeztetés után a 06-52-417-144/55638-as melléken.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.