2020. Szeptember 29. Mihály nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szelídek az időskori rákbetegségek

Több évtizeddel ezelőtt rövidebb ideig éltek az emberek. Tbc-ben, tüdőgyulladásban, fertőző betegségekben haltak meg, de ma a rák az egyik legfélelmetesebb betegség, és egyes fajtái az élet gyors vámszedői


Meggyőződésem, hogy a rák bennünk van, de meg is kell érnünk, hogy kifejlődjön – mondta dr. Szántó János professzor, az Onkológiai Tanszék vezetője. – Meghosszabbodott az életkor, s így nagyobb az esély a rosszindulatú daganatok kialakulására.

Nem nagyon van ember, aki ne lenne bőrrákos 75-80 éves korára. A nők több mint 50 százaléka pajzsmirigyrákos, a férfiak 30-40százaléka prosztatarákos ebben az életkorban. A kifejlett betegség csak ritkán manifesztálódik, túlnyomó többségben mindvégig rejtve marad klinikailag, s csak „mellékleletként”, rutinboncolásnál derül ki. Az időskori rákbetegségek szelídebbek, mint a fiatalkoriak. Míg 35 éves korban rendkívül rosszindulatú pl. az emlőrák, addig 70 éves korban lassabban halad előre. Így a tüdőrák is gyorsabban mutat rossz kimenetelt 50 éves betegnél, mint 70 évesnél. Azonban kivételek vannak, mint a vérképzőrendszer daganatos betegségei, így a leukémia, amely esetén minél idősebb a beteg, annál rosszabb a kór lefolyása. Ugyanígy a csontdaganat is súlyosabb idősnél, mint fiatalnál. Pedig a daganat ugyanaz mindkét életkorban, csak a szervezet más. Más az ellenálló képessége, immunrendszere. Idős korban a szervezet „elhasználódottabb”: számolni kell a kísérőbetegségekkel, mint például szív-érrendszeri, keringési bajokkal. Az időskori rák operációja nem tér el a fiatalkoritól. Azonban az idős tüdő, szív, vese rosszabb állapota, a szervezet fokozott érzékenysége több feladatot ró az orvosokra. A sugárkezelés csaknem ugyanaz fiataloknál, mint idősöknél, de a daganatsejtek osztódását gátló kemoterápiára másképp reagálnak. Időseknél több mellékhatásra számíthatunk, de a mai kiegészítő kezelésekkel jól lehet azokat uralni. A modern technika lehetővé teszi, hogy a 80-82 éves betegeket is tudjuk kezelni 70 százalékos hatékonysággal. A betegek a kezelés hatására 7-8 hónapig tünetmentesek, de utána megint kiújulnak panaszaik életkortól függetlenül. Ez a betegség igazi problémája. De aki időt nyer, életet nyer. Akinél meg tudjuk fogni a rákot kezeléssel, annál nem azon gondolkodunk, hogy mi lesz vele 2 év múlva, hanem most fordítjuk jóra az állapotát. Minden betegnél, akinél gyanú van a rákbetegségre, orvosi bizottság dönti el, hogy milyen kezelést kapjon. Először stádium meghatározó vizsgálatot végeznek nála annak megállapítására, van-e áttéte. Majd mintát vesznek a daganatból, s a szövettani eredmény ismeretében írják elő a további kezeléseket.

Dr. Szántó János

Forrás: Egészségcentrum 5. évfolyam 4. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.