2019. Augusztus 23. Bence nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gyomor- és nyombélfekély

A gyomor-, illetve a nyombélfekélyt a közhiedelemmel ellentétben nem a rendszertelen táplálkozás okozza. A dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, a stressz és a helytelen életmód testünk minden szervét károsítva, sok betegség kialakulását segítheti. Természetesen a fekély képződése során is – egyéb alapvető okok mellett – hozzájárulhatnak a nyálkahártya károsodásához, a betegség súlyosbodásához.


Fentieket dr. Vitális Zsuzsanna, a Belgyógyászati Klinika adjunktusa mondta, majd folytatta: A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka az, hogy megbomlik az úgynevezett agresszív tényezők (mint pl. a gyomorsav, emésztő enzimek termelése) és a védő tényezők (pl. a gyomornyák termelése) közötti egyensúly. A gyomorsav és a gyomorban termelődő fehérjebontó enzimek károsítani képesek a gyomor nyálkahártyáját. Normális körülmények között azonban a nyálkahártya által termelt nyák ez ellen védelmet biztosít. Régebben nem tudtuk, hogy mi az, ami az egyensúlyt megbontja. Ma úgy tűnik, hogy az esetek döntő többségében, különösen a nyombélfekélyek esetén a gyomorban élő Helicobacter pylori-nak nevezett kórokozó bizonyos törzsei tehetők felelőssé. Más esetekben az ízületi fájdalmak, mozgásszervi panaszok miatt általánosan szedett nem szteroid gyulladásgátlók okozzák (ebben az esetben főleg gyomorfekély kialakulásával számolhatunk). Előfordul, hogy nem tudjuk magyarázni a nyálkahártya-sérülés, a fekély keletkezését. Felvetődött az öröklődés szerepe, de soha nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Mégis valamilyen veleszületett hajlam gyaníthatóan létezik.

Panaszok, vizsgálatok

A panaszok a has felső területén jelentkeznek: gyomorégés, gyomorfájdalom. Nyombélfekély esetén ezek akkor fokozódnak, ha a beteg régen evett, üres a gyomra. A gyomorfekélyesekben az éhségfájdalom mellett nem ritka, hogy táplálkozást követően fokozódik a fájdalom. A tünettek esetleg elmaradhatnak azoknál a betegeknél, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket szednek a gyógyszer általános fájdalomcsillapító hatása miatt.
A betegség kimutatása, bizonyítása gyomortükrözéssel lehetséges. A röntgenvizsgálat csak a gyomor és nyombél körvonalainak ábrázolására alkalmas, de azt megmondani, hogy egy elváltozást gyógyult régi fekély, vagy egy hámhiányos eleven fekély hoz létre, ezzel a módszerrel megmondani nem lehet. A Helicobacter pylori kimutatása történhet a gyomorból vett minta szövettani vizsgálatával, vagy urea kilégzési teszttel. Ezek csak a baktérium jelenlétét igazolják, de arra nem adnak felvilágosítást, hogy melyik törzsről van szó (várható-e fekélyképződés vagy sem).

Kezelés

Amennyiben a fekélybetegség igazolást nyert, mindenképpen indokolt informálódni a baktérium jelenlétéről, mert annak kiirtása a betegség ismétlődő előfordulását nagy valószínűséggel megelőzi. A fekély gyógyulását a savtermelést csökkentő gyógyszerekkel segíthetjük, illetve léteznek a nyálkahártyát bevonó szerek, melyek a védekező mechanizmust támogatják. Ezek segítségével a fekély néhány hét alatt begyógyul, de a panaszmentesség már néhány nap után elérhető. A nyombélfekélyek esetén kontroll gyomortükrözésre nincs szükség. A gyomorban lévő eltérés esetén azonban mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a megfelelő kezelést követően a fekély begyógyult-e, mert sajnos a gyomorfekélyek elkülönítése a gyomorráktól – főleg a betegség kezdetén – nem mindig egyszerű. Így előfordulhat az, hogy az első vizsgálat alkalmával egyszerű fekélynek tűnő elváltozás valójában egy kezdődő daganat. Amennyiben az ismételt tükrözés alkalmával úgy találjuk, hogy a fekély nem mutatott kellő gyógyulást, úgy többszörös mintavételre van szükség, esetleg ismételt gyomortükrözést kell végezni a daganat megnyugtató kizárhatóságáig vagy igazolásáig. Szerencsére az így felismert daganatok többnyire még gyógyíthatóak.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.