2019. Február 18. Bernadett nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kezdetben észrevétlen a vesebaj

Mire észreveszi a beteg a tüneteket, már súlyos veseelégtelenséget állapít meg az orvos. Olyannyira alattomos a betegség, hogy sokan az „utcáról esnek be" dialízisre – mondta dr. Mátyus János, a Belgyógyászati Intézet Nefrológiai Tanszék FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum egyetemi docense.


Magyarországon ötszázezer ember szenved komolyabb veseelégtelenségben, közülük 5000 beteget dializálnak, 500 beteg otthonában kezeli magát az úgynevezett folyamatos ambuláns peritoneális dialízissel (CAPD). Utóbbi azt jelenti, hogy a beteg a hasüregébe beépített katéteren keresztül naponta négyszer végez 2 liter infúziós oldattal cserét. Háromezer ember átültetett vesével él – ismertette a belgyógyász. A betegség járványszerűen terjed a diabétesz, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, érelmeszesedés miatt elsősorban a 60 év felettiek körében. A kórt a dializáltak öt-tíz százalékánál fájdalomcsillapítók – különösen a többféle hatóanyagot és a hozzászokást biztosító koffeint is tartalmazók –, évekig tartó szedése okozza. Ezért nem tanácsos öngyógyításként fájdalomcsillapítókat szedni, hanem ki kell deríteni a fájdalom okát és kezeltetni a betegséget.

Kezdetben nincs panasz

A veseelégtelenség kezdetben nem okoz panaszokat. Nem tűnik fel, hogy kicsivel többet vizel a beteg, sokszor ezt betudja cukorbetegségének, s nem fog gyanút magas vérnyomása esetén sem, hiszen az már korábban is megjelenhetett. Vérszegénysége sokáig nem okoz panaszt. A szeme környékén és lábán kialakuló vizenyő már a veseelégtelenség súlyos szakaszát jelenti. A betegség következményei miatt szívizma megvastagodik, szívelégtelenség fejlődik ki, ami rontja veseelégtelenségét. Már az enyhe veseelégtelenség is felgyorsítja a szív-érrendszeri betegségeket és az érelmeszesedést, így a vesebetegek többsége meghal kardiovaszkuláris betegségben, még mielőtt dialízisre szüksége lenne. Ezért nagyon fontos, hogy a háziorvosok rendszeres vesefunkció-vizsgálatot és vizeletvizsgálatot végezzenek a cukor-, magasvérnyomás-, szív- és érrendszeri betegeknél, a magas koleszterinszintű, elhízott, rendszeresen fájdalomcsillapítókat szedő pácienseknél, és szükség esetén nefrológiai szakrendelésre küldjék őket.

Transzplantáció

A vesebetegség időben történő felismerésével még dialízis előtt elvégezhető lenne a vesetranszplantáció az arra alkalmas betegeknél. Hazánk az európai átlagban a középmezőnyben foglal helyet az évi 300 veseátültetéssel. Azonban rendkívül kevés az élő donorból végzett veseátültetések száma, pedig azt rokonoktól és nem rokonoktól (pl. házastársak) is lehetővé teszik a törvények.

Jelzi a veseműködést

Különösen fontos lenne nézni a betegek úgynevezett glomerulus filtrációs rátáját (GFR), ami nemcsak a veseműködés legjobb jelzője, hanem a kardiovaszkuláris rizikó mutatója is. Talán nem minden háziorvos tudja, hogy a Magyar Nefrológiai Társaság honlapján (www.nephrologia.hu) lévő GFR kalkulátorral kiszámítható a GFR, de az eredményt a DEOEC laboratóriuma már 2 éve automatikusan közli minden kreatininmeghatározás esetén.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.