2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gombásodhat a műfogsor

Magyarországon az idős emberek többségének kivehető műfogsora van. Ezek gombásodással okozhatnak kellemetlenséget viselőjüknek. Gyógyításuk egyszerű.


Akinek műfogsora van, az kevés saját foggal rendelkezik. Ezért a szájában természetes módon jelen lévő baktériumok közül csökken azoknak a száma, melyeknek a természetes fogak az éltető közegük, s növekszik azoknak a száma, melyek a nyálkahártya segítségével szaporodnak – mondta dr. Tar Ildikó, a Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Tanszék megbízott vezetője. – Tehát felborul a szájüreg baktériumflórája, megváltozik a száj belső környezete. Továbbá egyes betegségek miatt is előállhat ez az állapot, mint például cukorbetegség esetén. Ha nincs jól beállítva a beteg vércukorszintje, több cukrot fogyaszt, a gomba felveszi a táplálékot a cukorból és erőteljesen szaporodik. Emellett az életkor előrehaladtával minden embernek csökken a nyálmennyisége és kevesebb lesz benne az az összetevő, amely bevonja a szájüreg nyálkahártyáját. Az elvékonyodik, kevésbé ellenállóbb lesz, könnyen megtelepednek rajta és szaporodnak a baktériumok. Valamint egyes gyógyszerek, mint pl. vérnyomáscsökkentő szerek, szteroidok és nőknél a változókor miatt csökkenő hormonszint is okozhatja a nyálkahártya vékonyodását. Gombásodhat a száj nyálkahártya kemo-és sugárterápiát követően. Emellett elősegíti a betegség kialakulását a szájszárazság is. Gombásodásra hajlamosíthat 5 évnél régebbi fogsor is. Ugyanis a fogsor nyomást gyakorol az íny nyálkahártyájára, az alatta lévő csontra, ezért felszívódik a csont egy része „bő” lesz az ínyre a fogsor, mozog és dörzsöli a nyálkahártyát. Mivel a fogsor alsó felszíne érdes, hogy jobban tapadjon az ínyre, ezért nehéz a tisztítása, ami kedvező a gombáknak. Ezért fontos a jó szájhigiéne, a műfogsor tisztán tartása fogkefével, fogkrémmel. Éjszakára tanácsos kivenni a műfogsort, hogy helyreálljon a nyálkahártya keringése, s a fogsort tisztítószeres vízbe rakni.

A gombás betegség tünetei az égő, csípő érzés és fájdalom a fogsor alatti területen, továbbá vöröses, lilás elszíneződés mely a gyulladás jele. Illetve a felső szájpadon lencse nagyságú gombaszerű nyálkahártya növedékek megjelenése, továbbá a szájzug berepedése s körülötte 1,5-2 milliméteres – gyulladást jelző- vörös udvar megjelenése. A gombásodást három candida gombafaj okozza, melyet gombaellenes szerrel kezelünk. Ez minden esetben öblögetést vagy ecsetelést jelent és a fogsor állapotának ellenőrzését. Ha rossz állapotban van a fogsor, tanácsos újat készíttetni. A mintavétel előtt azonban ki kell kezelni a gombát, nehogy az új fogsor is megfertőződjön. Ha háttérbetegség okozta a gombásodást, pl. mint az említett cukorbetegség, a megfelelő szakrendelésre irányítjuk a beteget kezelésre.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.