2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Rotavírus

Az ötéves kor alatti gyermekek járványos hasmenésének leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés. Szociális helyzettől függetlenül, élete során legalább egyszer minden kisgyermek átesik a fertőzésen, de leginkább 6-24 hónapos kor között fordulhat elő.


Fogékony gyermekekből álló zárt közösségben nagyon gyorsan terjed a fertőzés, mert a széklettel nagyszámú kórokozó távozik, és a vírus nagyon ellenálló a környezeti tényezőkkel szemben. A bölcsődékben, óvodákban, a még nem szobatiszta gyermekeknél a rotavírus a játékok közvetítése révén, közvetlen érintkezéssel és cseppfertőzéssel is terjed. A fertőzésnek a gyermekközösségbe nem járók is ki vannak téve, hiszen játszótereken, zsúfolt üzletekben vagy rokon- és barátlátogatás során is találkozhatnak a vírussal. A fertőzés szezonja a téli hónapoktól késő tavaszig tart. A tünetek viharosan kezdődnek hányással és gyakori, vizes székletürítéssel, amit láz is kísérhet. Azért veszélyes a fertőzés, mert a csecsemők és a kisdedek néhány óra alatt kiszáradhatnak. Ilyenkor nehéz a lázat csillapítani, mert a kúp, vagy a szirup még a felszívódás előtt távozik hányás, vagy hasmenés miatt. A súlyos kiszáradás kezelése csak kórházban lehetséges, ezért is nagyon fontos, hogy beteg gyermekükkel idejében orvoshoz forduljanak a szülők. A hányás és a láz általában a betegség 2-3. napjáig tart, míg a hasmenés akár 5-8 napig is fennállhat, ilyenkor jelentősebb fogyással is számolni kell. Gyakori a hasi fájdalom is. A rotavírus légúti, bőr és központi idegrendszeri tüneteket is okozhat. A kezelés legfontosabb szempontja a kiszáradás megelőzése. Nemcsak az elveszített, hanem a naponta szükséges folyadékot is pótolni kell. Olyan ún. szájon át adható rehidráló folyadékok állnak rendelkezésre, amelyek az elveszített ásványi anyagokat is tartalmazzák. Hányás esetén gyakori, kismennyiségű, hűvös folyadék itatása javasolt. A különféle üdítő italok, édes gyümölcslevek fogyasztása nem javasolt, és a tej is fokozhatja a tüneteket magas tejcukortartalma miatt. A koplalás nem segít a gyógyításban, és a szoptatást sem szabad abbahagyni. A súlyos esetek infúziós kezelést igényelnek, ami napokig elhúzódhat. Az antibiotikumok hatástalanok, hatékony vírus elleni szer nincs. Jótékony befolyást fejtenek ki a „hasznos" baktériumokat tartalmazó probiotikumok, amelyek a normális bélflóra helyreállításáról gondoskodnak. A rotavírus-fertőzés hatékony megelőzésének egyetlen módja az idejében alkalmazott védőoltás. Erre hazánkban is van lehetőség szájon keresztül adagolt oltással. A rotavírusok már kora csecsemőkortól megbetegítik a gyermekeket, ezért legkésőbb 24 hetes korra be kell fejezni a védőoltást, amiből az oltóanyag fajtájától függően két vagy három adagra van szükség. A védőoltás a kötelező oltásokkal egyszerre vagy azoktól függetlenül is beadható, és minden gyermeknek ajánlott.

Dr. Nemes Éva
egyetemi docens
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.