2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A gyermekkori kancsalságról

Az újszülött még nem lát élesen, két szemét még nem használja együtt. Ezt is, mint a járást vagy a beszédet, meg kell tanulnia. A látásélesség a szemgolyó növekedésével sokat javul az első életév folyamán, a térlátás képessége azonban csak kb. 5-7 éves korra alakul ki.


Kezdetben a két szem mozgásai még nem összehangoltak, esetleg kancsalít a kisbaba. Sok szülő, nagyszülő ilyenkor csak legyint, „nem baj, majd kinövi" – mondják. Azonban a legkisebbeknél is komolyan kell venni ezt a tünetet. Sajnos ebben az életkorban is állhat komoly szembetegség a kancsalság hátterében (pl. veleszületett szürkehályog, ideghártya-gyulladás, retinoblastoma stb.). Érdemes tehát minél hamarabb szemészeti vizsgálatra – lehetőleg gyermekszemészetre – vinni a piciket. A koraszülötteknél ez adott, a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatoknak köszönhetően. Az érett újszülöttek esetében, ha a családban előfordult veleszületett szembetegség, már a születéskor ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégzése. Később, ha a szülő, a védőnő vagy a gyermekorvos kancsalítani látja a csecsemőt, legkésőbb 6 hónapos koráig célszerű szemészeti vizsgálatra elvinni. Szerencsés esetben minden gyermeknek 1 éves (de legkésőbb 2 éves) koráig el kellene jutnia szemészetre.

Tompalátás

A kancsalság gyakorlatilag a kétszemes együttlátás hiányát jelenti. A látás során a fixált tárgyról mindkét szem ideghártyáján keletkezik kép. A két képet azonban csak akkor látjuk egynek, ha azok a két szem ideghártyáján egymásnak megfelelő pontokra esnek. A kancsalító gyermek a két szem ideghártyáján keletkező képet nem tudja egy képpé egyesíteni, ezért a kancsal szem képét elnyomja. Ennek súlyos következménye – megfelelő kezelés hiányában – a tompalátás (amblyopia) kialakulása. Sajnos a tompalátás kialakulása szempontjából nem számít a kancsalság mértéke! Alig észrevehető, kisfokú kancsalság vagy az ún. rejtett kancsalság is épp olyan súlyos amblyopiát okozhat, mint a nagyfokú kancsalság. Sőt! A manifeszt kancsalság jobban zavarja a szülőket, hamarabb szemorvoshoz viszik gyermeküket, idejében elkezdődhet a kezelés. A kisfokú, periodikus, nem állandó kancsalság esetén hajlamosabbak halogatni a problémát. Sajnos még manapság is találkozunk olyan esettel, amikor csak az iskolai szűrővizsgálaton derül ki, hogy a gyermek nem lát az egyik szemével. Az ilyenkor (6-7 éves korban) elkezdett kezelés rendszerint már nem olyan eredményes, hiszen a látásfejlődés szempontjából legértékesebb éveket már elvesztettük.

Kísérő kancsalság

A gyermekkorban észlelt kancsalság legtöbbször ún. kísérő kancsalság (strabismus concomitans). Ennek jellemzője , hogy mindkét szem – a kancsalító szem is – minden irányban jól mozog, a kancsalság szöge minden tekintési irányban közel állandó. Kialakulásában sok tényező játszhat szerepet – pl. az öröklött hajlam, fénytörési hiba (leggyakrabban hypermetropia, anisometropia), az izomműködés zavara stb. A kancsalság lehet egyoldali (monocularis) vagy kétoldali (alternáló). A kancsalság iránya szerint leggyakoribb az összetérő (convergens) és a széttérő (divergens) strabismus. Előfordul, hogy a két szem között magassági eltérés van, mely lehet felfelé térő vagy lefelé térő kancsalság.

Kettőslátás

A kancsalság kezdetekor a tünetek rendszerint nem állandóak. Mit vehet észre a szülő? Sokszor, a kancsalság kompenzálása céljából, szokatlan fejtartást vesz fel a gyermek, vagy az állát emeli, esetleg az egyik szemével gyakran hunyorog stb. Ritka, de nagyobb gyermekek esetében előfordul, hogy az ilyenkor esetleg kialakuló kettőslátásról panaszkodnak. Fontos tehát hangsúlyoznunk, hogy a gyermekkori kancsalság nem nőhető ki, de az időben elkezdett kezeléssel jól gyógyítható. A kezelés célja, hogy mindkét szemen a lehetséges legjobb látásélességet érjük el és ezzel együtt a kancsalságot is megszüntessük. Az első lépés a fénytörés meghatározása, amit, ha szükséges, a megfelelő szemüveg felírása követ. A kancsalság kezelésének alapvető része a „szemtakarás", melyet sajnos nem lehet „megúszni". A kancsalság kezelése egy hosszú hónapokon, éveken át tartó folyamat. Jó eredmény csak akkor várható, ha az orvos , a szülő, a gyermek egyaránt megfelelő erőfeszítést tesz a siker érdekében. Klinikánkon a gyermekszemészeti rendelőben igyekszünk barátságos légkört teremteni, a vizsgálatok fájdalmatlanok, az évek alatt szinte már ismerősként üdvözöljük egymást kis betegeinkkel.

Operáció

Műtétre akkor kerül sor, ha a szemüveg viselése és a szemtakarás ellenére is kancsalít a gyermek. A műtét során a „túlműködő" izmot meggyengítjük, rendszerint az izom tapadási helyének áthelyezésével. Az „alulműködő" izmot pedig megerősítjük, mintegy az izmot feszesebbre húzzuk. A műtéttel azonban a kezelés nem ér véget, a szemüveg viselésére továbbra is szükség van, és általában még néhány évig részleges szemtakarás is javasolt. A sikeres orthoptikai (orthos gr.: egyenes) kezelést tehát az ún. pleioptikai kezelés (pleios gr.: több) követi, melynek eredményeként kialakul a jó binokuláris látás.

Befejezésül engedtessék meg egy kis irodalmi kalandozás. A magyar költészet ugyanis bővelkedik az ún. kancsal rímekben, íme egy gyöngyszem:


Lackfi János: Petelét


Élt egy pete
neve Peti,
sosem jutott
pite neki.

Pityergett is
néha Peti:
anyja a töb-
bit eteti!

Siránkozott:
a lét piti,
szegény petét
leépíti.

Rossz volt kedély-
állapota,
jött egy pata,
s eltiporta.

(Lackfi János: A részeg elefánt című kötetéből)

/koltogeto.blog.hu/2011/10/11/kancsal_rimek/

Dr. Nagy Annamária
tanársegéd
Szemklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.