2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szinte mindenkit érint a visszérbetegség

A visszérbetegség népbetegség, már fiatal korban is előfordul, de a 65 év feletti nők 80 százalékát érinti.


A panaszok különböző súlyosságúak. A fizikális állapot és a tünetek alapján létezik egy nemzetközi beosztás (CEAP), de ez csak a szakembereknek fontos, mert a betegség előfordulása többféle és ebből adódóan különbözőek a betegek panaszai is – ismertette dr. Olvasztó Sándor érsebész, a Sebészeti Intézet Érsebészeti Tanszékének klinikai főorvosa. – A legenyhébb panasz esztétikai, a beteget zavaró visszerekről szól. A betegség következő stádiuma az úgynevezett főtörzsi elégtelenség. Ez az öröklött tényezőkön kívül leggyakrabban szülés után alakul ki, vénabillentyű elégtelenség következtében és súlyos vénás elégtelenséggel jár. Következménye a lábszárfekélyt okozó krónikus vénás elégtelenség. Tünetei között szerepel a nap végére jelentkező nehézláb érzés, hangyamászás érzet, vizenyős duzzanat, a bokák körül látható vénák kidomborodása. Az éjszakai lábzsibbadás, alsó végtagi fájdalom, mely elsősorban fekvéskor jelentkezik nem tünete a betegségnek. Sokan a meglévő mozgásszervi betegségüket okozta fájdalmakat is a visszérnek tulajdonítják, ezek a visszérműtét után is megmaradnak.

Genetika, hormonok

A genetikai hajlam mellett egyre nagyobb jelentősége van a női hormonoknak, illetve annak a két markáns hormon változásának, amelyet egyrészt a terhesség ténye, másrészt a menopausa hormonális változások okoznak. A változókor (menopausa) után a láb nagy részén jelentkezhet a hajszálvisszeresség. Kezelése több pilléren áll: a legfontosabb a helyes életmód: a visszerességre hajlamos személyek kerüljék a nagy hőhatásokat (forró fürdő, szauna, szolárium) az ülő-és állómunkát folytatók végezzenek napközben 2-szer, 3-szor rövid tornát (járó torna). Ezekkel ugyanis megszakítják a tartós ülést, állást, megmozgatják ereiket. De mindezek ellenére nincs olyan módszer, amellyel elkerülhető lenne a visszeresség.

Fásli, növényi kivonatok

A betegség kezelését átfogja a kompressziós terápia: az ébredés után felhelyezett rugalmas fásli, vagy kompressziós harisnya, az előírt szerek, elsősorban növényi kivonatok használata. Súlyosabb esetben elkerülhetetlen a műtét, amely a kóros keringést fenntartó erek eltávolítását jelenti. A gyógyulás hamar bekövetkezik, ezért a kórházi tartózkodás rövid. A műtét feltétele a mélyvénáknak ultrahang-vizsgálattal igazolt átjárhatósága. Ma már léteznek olyan eljárások, amelyek hőhatás elven zárják be az elégtelen gyűjtővénát. A hajszálvisszeresség csak esztétikailag zavaró, kezelésének elmaradása semmilyen következménnyel nem jár. Ha a beteg kéri a megszüntetését, ma már rendelkezésre áll az injekciós, illetve a lézerkezelés. Olyan módszer azonban nem létezik, amely a már a fiatal korban létező visszérbetegséget egy életre megszünteti. A visszeresség állandóan változik, az életkortól, foglalkozástól, genetikai adottságtól függően, ezért a beteg folyamatos gondozást, érsebészeti beavatkozást igényel.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.