2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Immunbetegek gyermekvállalása

Néhány évvel ezelőtt még gyakran lebeszélték a terhességről az immunbetegeket az orvosok, de ma már számos lehetőség van arra, hogy ezek a betegek is gyermeket szüljenek. Viszont még mindig kevesebb utódot hoznak világra az immunbetegek, mint egészséges társaik.


Ma már lényegesen több terápiás lehetőség van az immunbetegségek terhesség alatti karbantartására, mint korábban. Igaz, nem minden betegnél lehetséges, de az orvosok arra törekednek, hogy a betegség ne legyen akadálya a gyermekáldásnak – mondta dr. Szántó Antónia, a Belgyógyászati Klinika C épület Klinikai Immunológiai Tanszékének adjunktusa. – Ha egy gondozott immunbeteg gyermeket akar, akkor a férje után a második ember, akinek tudnia kell erről, az a kezelőorvosa. Ugyanis olyan gyógyszerekre kell átállítani a leendő kismamát, amelyek nem ártalmasak a magzatra, de kellően hatásosak ahhoz, hogy nyugalomban tartsák az immunbetegséget. A lupusz (SLE) érinti leginkább a fogamzóképes korosztályt. Fontos tudnivaló, hogy nem csökken a fogamzóképesség a kór aktív szakaszában sem, ezért abban az időszakban védekezni kell a terhesség ellen. A betegségnek legalább fél éve tartó nyugalmi szakaszát, egyensúlyban tartását követően a legjobbak az esélyek a problémamentes terhességre és a legkevesebb szövődményre. Ez a szabály minden immunbetegségre vonatkozik. Jó tudni, hogy terhesség esetén más az immunbetegség tüneteinek a jelentősége, ezért tünetmentes esetben is fokozottan ellenőrizni kell a kismama állapotát. A szoptatás is megbeszélést igényel egyes gyógyszerek szedése miatt. A lupusz társulhat olyan kórképpel, amely fokozza a trombózishajlamot, ilyenkor terhesség alatt a vérrögképződés ellen is védekezni kell.

Szem-és szájszárazság, duzzadt ízületek

A fenti tünetekkel mutatkozó, úgynevezett Sjögren-szindróma leggyakrabban 40-50 éves kor körül kezdődik, de mivel ma már nem ritka az ebben az életszakaszban vállalt terhesség, ezért erről is szólni kell. A betegség jellemzője, hogy olyan ellenanyagok lehetnek az anya vérében, amelyek magzati szívfejlődési rendellenességet és szívritmuszavart okoznak. Ezért a terhesség 20–28. hete között gyakran kell magzati szívhangvizsgálatot végezni és ez vonatkozik a lupuszos betegekre is. Ha a fenti szívbetegségekre utaló jelek mutatkoznak, akkor az anyának adott, a méhlepényén átjutó gyógyszerekkel kezelik a magzatot. A szívbetegségen kívül egyéb tüneteket, pl. ekcémához hasonló bőrtüneteket, máj- és lépnagyobbodást is okozhatnak a fent említett ellenanyagok, de ezek lebomlásával a tünetek is megszűnnek.

Bőrgyulladás, a bőr megkeményedése

Túlnyomórészt a fogamzóképes kor után jelentkezik a scleroderma (a bőr kóros megvastagodása, elmerevedése) , de vannak fiatalabb esetek is. Ha súlyos szív-, tüdő- vagy veseérintettsége van a betegnek, akkor eltanácsolják a gyermekvállalástól, mert életveszélyes anyai szövődmények alakulhatnak ki. Ha nem súlyos a betegség, akkor gondos utánkövetés mellett vállalható a terhesség.

Gyulladásos izombetegség

Fontos, hogy legalább fél éve nyugalomban legyen a betegség a gyulladásos izombetegséggel élő kismamánál a terhesség létrejöttekor. A másállapotosság bebizonyosodásakor át kell állítani az anyát az anyára és a magzatra egyaránt veszélytelen gyógyszerekre. Mivel a kór következtében gyengülnek az izmok, ezért a szülés gyakran császármetszéssel történik.

Pajzsmirigybetegség

Gyakran kíséri az immunbetegséget másik immunbetegség, mint pl. a pajzsmirigy rendellenesség. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy megfelelően legyen beállítva a hormonszint és gyakran ellenőrizzék a kezelés eredményét a kezelőorvosok a magzat anyagcseréje és fejlődése érdekében.

Sokízületi gyulladás

Ennél a betegségnél is érvényes a szabály: a fogantatás előtt fél évig nyugalomban kell lenni a kórnak. Jó tudni, hogy a reumára alkalmazott szteroid lassíthatja a terhesség létrejöttét. Ezért a szteroidigényt minimalizálni kell, a többi gyógyszert pedig olyanra kell cserélni, amely megfelelően stabilizálja a betegséget, de nem károsítja a magzatot. Ma már általános szakmai gyakorlat, hogy bizonyos gyógyszereket csak a pozitív terhességi teszt után állítanak le.
Rendkívül fontos, hogy már a diagnózis felállításakor történjen meg a gyermekvállalási tanácsadás, a felvetődő kérdések tisztázása.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.