2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem…?

Sok családban nem olyan szép az ősz, mert ahogy beköszönt a közösségbe lépés, beköszöntenek a köhögéssel , náthával járó gyermekbetegségek is.


A köhögés lehet komolyabb betegség tünete, a szervezetnek a torokba vagy alsóbb légutakba került ingerlő hatású anyag elleni védekező reflexe. A köhögés köpetet hozhat fel a tüdőből és a légutakból. A száraz, köpetmentes, un. improduktív köhögés nem mondható túl hasznosnak, és az oka sem mindig nyilvánvaló. A köhögést kiváltó inger lehet krónikusan gyulladt homlok- és arcüregekből származó nyálka, vagy megfázásból eredő orrváladék, ami lefelé a garat felé csurogva ingerli a torkot és a légcsövet.


Hörghurut, tüdőgyulladás, asztma

A köhögés általában nem súlyos, de előfordulhat, hogy légzési nehezítettség is jelentkezik, és a gyermeknek elkékül az ajka és levegő után kapkod. Ez súlyosnak, vészhelyzetnek tekinthető! Ha a tüdőbe vezető nagyobb légutak nyálkahártyája begyullad, hörghurutról beszélünk. A vírus, vagy baktériumfertőzés a légutakban nyálkahártya-duzzanatot és fokozott váladéktermelést okoz, ami a lélegzést nehezíti . Láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szapora légzés, nyögdécselés, bágyadtság, hányás esetén tüdőgyulladásra gondoljunk. Egy évben 3 vagy több alkalommal visszatérő sípolós, nehézlégzés, terhelésre, nevetésre, sírásra jelentkező köhögés, fulladás, asztmát jelezhet. Egy év alatti csecsemőknél, láz, nagyon szapora légzés, rossz általános állapot, étvágytalanság, aluszékonyság, a tüdő legkisebb légútjainak, a bronchiolusoknak a gyulladását jelzi. Van olyan öröklött betegség, a cisztás fibrózis, mely genetikailag meghatározott, öröklődő, visszatérő légúti fertőzések mellett emésztési zavarokat, székletproblémát, visszamaradt testi fejlődést okoz. Krónikus, hosszan tartó, baktérium által okozott senyvesztő betegség a tüdőtuberkulózis. Ha nem kezelik nagy kiterjedésű területet elpusztíthat a tüdőben. A tuberkulózis baktérium a vér és nyirokerek révén a testben levő számos más szervre is átterjedhet.


Forduljanak orvoshoz!

Minden légúti betegségben alapvető fontosságú a légúti váladék eltávolítása, orrszívással, köhögtetéssel. Sok esetben csak orrcseppre, sok folyadék adására, ágynyugalomra, lázcsillapításra van szükség. Minden olyan esetben, amikor a felső légúti betegség elhúzódó, a gyermek láza tartósan megmarad,mellkasa behúz, nehezen lélegzik, ajak szürkés, kékes azonnal gyermekgyógyászhoz kell fordulni. Ha az orrváladék beszínesedik, a gyermek bágyadt, lázas, kedvetlen, erősen köhög, gyanúnk lehet rá, hogy tüdőbetegség kezd kialakulni. Eben az esetben mindenképpen javaslom, hogy forduljanak gyermekgyógyászhoz, aki alaposan megvizsgálja gyermekünket és ellátja a megfelelő gyógyszerrel.


Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.