2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Újszülött, új szülő

Végre elérkezett a várva-várt, és az utolsó napokban már türelmetlenül várt pillanat, a már 9 hónapja létező kis lény megszületik. Az emberi utód nagyon kiszolgáltatott, hosszú ideig szorul szülei támogatására. Néhány nap múlva az „újszülött” anyuka és apuka hazatér a kisbabával.


Jó, ha a szülés előtti utolsó hetekben már elkészülnek a szülők az új kis jövevény fogadására. Érdemes beszerezni a babaágyat, ami hasznos ha pelenkázó résszel is rendelkezik és van polca, vagy fiókja is, melyben a legszükségesebb holmi, váltás ruha, babapúder, popsitörlő, popsikenőcs, pelenka elérhető, anélkül, hogy magára hagynánk egy pillanatra is a kicsit. A babaágy lehet a szülők szobájában, de saját különálló szobában is. Célszerű, ha a kezdetektől fogva saját kiságyához szoktatjuk az újszülöttet. Mind az édesanya, mind a baba nyugodtabban tud így pihenni. Ha külön szoba mellett döntünk, érdemes babafigyelőt beszerezni, melynek segítségével tulajdonképpen állandó ellenőrzés alatt lehet a kicsi, akkor is ha a szülő nem tartózkodik mellette. Van már ennek hordozható változata is, melyet konyhába, fürdőszobába, de akár a ház kis kertjébe is magával vihet a szülő, s így nyugodtan végezheti napi tevékenységét.
Az első időszakban egymásnak adnák a kilincset a rokonok, barátok, hogy láthassák a kis trónörököst. Azt hiszem, nyugodtan kérhetjük őket rövid látogatásra a baba és a mama pihenése érdekében. Az édesapa rendkívül nagy segítség az édesanyának. Hiszem nekik hármójuknak kell összeszokniuk. A nagyszülők segítsége jól jöhet a háztartásban, ételkészítésben, de jó ha ők is szelíden a háttérben maradnak. A jó tanácsok sokat jelentenek, de figyelni kell rá, hogy legyen ideje egymásra az új kis családtagoknak és ne vegyék át tőlük az új feladatokat. Mindent meg kell tanulni, senki sem születik szülőnek. A bölcs „öregek”nem véletlenül beszéltek a gyermekágy hat hetéről. Ennyi az az idő, amely alatt az édesanya szervezete megújul, megerősödik, és vissza tud térni a régi kerékvágásba. Ha az édesapa legalább az első két hétben otthon tud maradni, rendkívüli fizikai és lelki támaszt jelent az anyának, s egy életre megalapozza hármójuk harmonikus kapcsolatát. Ilyenkor besegíthet mind a háztartásba, mind a baba körüli teendőkbe. Így tud az anyuka nyugodtan szoptatni, pihenni. Az első hat hét elteltével, könnyebbé válik az élet. A hasfájások kezdenek mérséklődni, a kicsi kezd nyílni a világra, és nap, mint nap újabb és újabb csodás élményeket nyújt kissé fáradt, de odaadó szüleinek.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.