2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A prosztata betegségei

Az urológiai daganatos betegségek között Magyarországon az első helyen áll a prosztatadaganat, a férfiak daganat okozta halálozásának listáján a negyediken. A betegség felismerésének hatékony módja a szűrővizsgálat.


A prosztata (dülmirigy) leggyakoribb megbetegedései a gyulladások, a jóindulatú megnagyobbodás és a rosszindulatú daganat –ismertette dr. Varga Attila urológus. –A szűrés első lépése a páciens vérvizsgálata, mely ha kimutat egy bizonyos kémiai anyagot, akkor további vizsgálatokra irányítják a beteget. Elvégzik a prosztata végbélen keresztüli fájdalommentes tapintását, ultrahangvizsgálatát, prosztatarák gyanúja esetén a szövettani mintavételt (biopsziát), CT (computertomográf) és MR (mágneses rezonancia) vizsgálatát. A vizsgálati eredmény prosztata jóindulatú megnagyobbodást is kimutathat. Oka az életkor előrehaladtával bekövetkező hormonális változás. Tünetei: vizelési nehézség vagy képtelenség, vizelet-visszamaradás. Gyógyítása gyógyszeres vagy műtéti lehet. A rosszindulatú daganat kialakulását befolyásoló tényezők a hormonális változások, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a korábbi prosztatagyulladások. A szűrővizsgálat rendkívül fontos, mert a prosztatadaganat hosszú évekig tünetmentes, illetve tünetei megegyeznek a jóindulatú prosztatadaganatéval. A prosztatarák gyakran áttétekből derül ki. Ha a daganat a prosztatán belül van, s nincsenek áttétek, akkor sebészi úton eltávolítják vagy sugarazzák. Ha túlterjedt rajta és áttétet adott, akkor sugárkezelést és gyógyszereket kap a beteg. Megelőzésképpen 50 éves kor fölött minden férfinak kétévente tanácsos megjelenni prosztataszűrésen, 60 éves kor fölött évente – mondta a tanár.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.