2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Jódfogyasztással megelőzhető a pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy a gégeporc előtt elhelyezkedő, pillangó alakú hormontermelő szerv, trijódtironint (T3) és tiroxint (T4) termel.


A megfelelő hormonszintézis létfontosságú, ugyanis minden egyes sejt növekedésében és fejlődésében szerepet játszik, valamint a szervezet anyagcsere-folyamatainak szabályozását végzi. A pajzsmirigyhormonok már a magzati életben fontos szerepet töltenek be, például a magzat központi idegrendszerének megfelelő fejlődésében. A pajzsmirigy hormonszintézise jódot igényel, amit a szervezet a táplálék útján felvett jóddal tud biztosítani. Magyarország négyötöde a földrajzi adottságokból eredően jódhiányos terület, azaz ivóvizeinkben kevés a jód. A szervezetnek jódra csak a pajzsmirigy hormonjainak szintéziséhez van szüksége, mivel azonban a pajzsmirigyhormonok létfontosságúak, ezért különösen fontos a megfelelő jódbevitel biztosítása. A pajzsmirigy-betegségek megelőzése szempontjából elengedhetetlen a napi 150 mikrogramm mennyiségű jód bevitele, ami a hétköznapokban jódozott só fogyasztásával érhető el. A terhesség és szoptatás időszakában a napi jódszükséglet kb. 250 mikrogrammra nő, ezért már a gyermekvállalási szándék esetén javasolt az emelt adagú jódbevitel. Mindez elérhető a vény nélkül kapható Jodid tabletta szedésével, de a legtöbb kismamavitamin önmagában is tartalmaz elegendő mennyiségű jódot. További lehetőség jódtartalmú ásványvíz fogyasztása olyan mennyiségben, hogy a napi jódigényt fedezze. Ezt a címkén feltüntetett jódtartalom alapján lehet kiszámolni.
Mind a jódhiány, mind a túl sok szervetlen jód fogyasztása a pajzsmirigyműködés zavarához vezethet. A családban pajzsmirigybetegség előfordulása más családtagok esetében is növeli a betegség előfordulásának gyakoriságát. Az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal korai elváltozások is felismerhetők, így bizonyos betegségek kezelése hamarabb megtörténhet, a súlyos következményekkel járó kórállapotok megelőzhetők.
A pajzsmirigy szűrővizsgálata fokozottan ajánlott minden gyermeket vállaló nő esetében, főként terméketlenség és sorozatos vetélés előfordulása esetén. Ötvenöt éves kor fölött 5 évente javasolt a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése, amit a háziorvos is elvégezhet egy egyszerű vérvétellel és a pajzsmirigy tapintásával.

Dr. Cseke Béla

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.