2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fogszabályzás, szűrővizsgálat

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének szép, szabályos állású fogai, arányos, harmonikus arca és gyönyörű mosolya lenne. Legtöbben esztétikai okok miatt keresik fel a szakorvost és sajnos csak kevesen tudják, hogy a fogszabályozás nem csupán szépészeti beavatkozás.


Torlódott, szabálytalan fogak

A fogazati, harapási rendellenességek összefüggésben vannak a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásával. Torlódott, szabálytalanul álló fogak esetén a fogtisztítás nem egyszerű dolog, könnyebben megtapad rajtuk, közöttük a lepedék, nagyobb a szuvasodás és az ínygyulladás kockázata. A súlyos harapási rendellenességek a túlterhelés vagy a krónikus irritáció miatt korai fogágybetegségek kialakulásához vezethetnek, de állkapocsízületi betegségeket is okozhatnak. A fogak rendellenes helyzete vagy hiánya gyakran közvetlen oka a beszédhibáknak. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros együttműködésben végzi.

Kivehető vagy rögzített készülék

Mint látható, a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. Gyermekkorban a fogszabályozás célja a fogak, állcsontok és az arc harmonikus növekedésének támogatása, a helyes növekedést gátló tényezők, rossz szokások kiküszöbölése. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő kezelés időben elkezdődjön. Bizonyos rendellenességek kezelését már kisgyermekkorban, a tejfogazati időszakban el kellene kezdeni. Ilyen rendellenesség pl.: az úgynevezett bulldogharapás vagy a nyitott harapás. Amennyiben a fogazati rendellenesség hátterében bizonyíthatóan rossz szokások állnak (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) a kezelés első lépése a leszoktatás. A vegyesfogazati időszakban, amikor a tejfogak mellett maradófogak is vannak a szájban, már a legtöbb eltérés (pl. torlódott fogazat, fogívszűkület, réses fogazat, mélyharapás, előreálló felső frontfogak, stb.) kezelése elkezdhető. Ebben az időszakban, amikor az állcsontok növekedése a legintenzívebb a fogazati eltérések többsége kivehető (ún. éjszakai) fogszabályozó készülékkel helyrehozható. Természetesen vannak olyan típusú rendellenességek, melyek kezelését tovább kell folytatni a maradó fogazatban rögzített készülékekkel.

Szűrővizsgálat, szakrendelés

Minden iskolás gyermek számára kötelező a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat. Ilyenkor a vizsgálatot végző fogorvos nem csupán a szuvas fogakat keresi, de megvizsgálja a fogváltás állapotát és a fogsorok illeszkedését is. Amennyiben rendellenességet észlel, fogszabályozási szakrendelésre utalja a gyermeket. A fogszabályozó kezeléseket 18 éves korig a területileg illetékes szakrendeléseken a TB finanszírozza, csupán a készülékekért kell térítési díjat fizetni.

Dr. Nemes Judit
docens
Fogorvostudományi Kar
Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.