2018. Június 24. Iván nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai Intézet



Kardio Magazin

<< előző oldal


  A szoptató anya étrendje

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben, arányban, valamint könnyen emészthető formában tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek fejlődéséhez, növekedéséhez szükségesek. A szoptatás a baba hat hónapos koráig ajánlott, de amíg csak mód van rá, addig szoptasson az édesanya.


Az étrendet ekkor is az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Az étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök alkotják. Ez természetesen kiegészül sovány hússal, húskészítménnyel, hallal, tejjel és tejtermékekkel. A tojás és az olajos magvak fogyasztása is heti gyakoriságú legyen.

Miket ne egyen a kismama?

A termelődő anyatej mennyisége átlagosan 850 ml naponta, ennyi anyatej elválasztásához az anyukának kb. 600-700 kcal-val kell naponta többet fogyasztania, valamint 1l folyadékkal többet. Tovább növekszik a C-, A-, D-vitamin, folsav, Ca-, P-, Mg-, jód, cink és fehérjeigény is. A gyümölcsök közül mérséklendő: eper, málna, citrom, szamóca, narancs, mandarin fogyasztása. A citrusfélék megváltoztatják az anyatej ízét és a kisbabák egy része idegenkedhet az anyatejtől. Az eper, málna ízét adó anyagok nagy mennyiségben jutnak az anyatejbe, a csecsemők egy része rosszul tűri ezeket. A zöldségek közül kerülendők, illetve mérséklendők: kelkáposzta, káposzta, karfiol, karalábé, sóska, paradicsom, fokhagyma, kukorica, bab, lencse, zöldborsó. Ezeknek a zöldségeknek egy része puffasztó hatás miatt hasfájást okozhat a babáknak, mivel az aromaanyagok átjutnak az anyatejbe. A sóska, fokhagyma, paradicsom aromaanyagai megváltoztatják az anyatej ízét.

Káros szerek

A bő folyadékfogyasztásra legalkalmasabb a víz, a szénsavmentes ásványvíz, tejtermelést serkentő teák. Kerülendők a szénsavas üdítők, savanyú gyümölcslevek, mert csökkentik a tejtermelést. Elhagyandó a koffein, az alkohol és a nikotin is, mert átjut az anyatejbe, és a csecsemő szervezetébe. A dohányzás erősen kerülendő, mert a nikotin az anyatejben háromszoros értékre dúsul és károsítja a baba szervezetét. E tanácsok megfogadása nem csupán a kismamák egészségét, (és jó alakját) óvja, hanem remélhetőleg hozzájárul ahhoz is, hogy egészséges kisbaba születhessen és egészségesen is nőhessen fel.

Papp Edit
dietetikus
Ápolási Igazgatóság
Debreceni Egyetem

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.