2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az időskori sárgafolt elfajulás gyógyítása

Napjainkban az időskori macula degeneráció a csökkent látás és a vakság vezető okaként szerepel.


Az időskori sárgafolt elfajulás a sárgafolt, az ideghártya központi, éleslátásért felelős helyének betegsége, ami érszűkület, kóros anyagcseretermékek lerakódása és ezek talaján kialakuló látóhártya sejtkárosodás révén jön létre. Elsősorban idős embereknél alakul ki, de jelentkezése napjainkban egyre fiatalabb korra tolódik – ismertette dr. Berta András professzor, a Szemészeti Klinika igazgatója. – Száraz és nedves formáját ismerjük. Ez utóbbit érújdonképződések, vérzések jelenléte jellemez és ez teszi ki az esetek kb. 10 százalékát. A betegek többségénél (kb. 90 százalék) a betegség érújdonképződés és vérzések kialakulása nélkül, a sárgafolt sorvadása formájában jelentkezik.

Lézerkezelés, keringésjavítók

A nedves formát lézerrel kezeljük, ami az újdonképződött erek elpusztítása révén a vérzések forrását megszüntetheti, ezáltal a további látáscsökkenés veszélye csökkenthető. A lézerezett betegek látása lassabban romlik, mint azoké, akik lézerkezelésben nem részesülnek. A betegek mintegy 90 százalékánál, akik a betegség száraz típusától szenvednek, nincs lehetőség a lézerkezelésre. Náluk marad a konzervatív terápia, ami általában keringésjavítók és kombinált gyógyszerek adását jelenti. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a betegség egyik formáját sem lehet meggyógyítani. Célja csak az lehet, hogy a betegeknek a fokozatosan kialakuló látásromlás mellett minél tovább, minél több látást biztosítsunk.

Fokozatos látásromlás

A kétféle sárgafoltelfajulásban már a panaszok is jellegzetesek. A betegek egyik szemükön (ha két szemen, akkor az egyiken kifejezettebb) fokozatos (esetenként hirtelen rosszabbodó) látásromlásról számolnak be. Elmondják, hogy látásukat egy, a látóterükben középen megjelenő folt zavarja. Ha ránéznek valamire, akkor azt homályosan vagy torzan látják, míg annak környezetében levő dolgokat tisztán. A feltételezett diagnózist szemtükri és érfestéses vizsgálat erősíti meg. Ezek segítségével tudjuk a száraz és nedves formát elkülöníteni. Ettől és a betegség állapotától függ, hogy lézeres vagy gyógyszeres kezelést ajánlunk. Speciális festékekkel végzett érfestéses vizsgálatok az egyes lézerkezelési formák és gyógyszerek alkalmazása mellett lehet dönteni. Fontos, hogy a beteg vérnyomása és vérzsír értékei rendben legyenek. A sárgafolt elfajulás kóros anyagcseretermékek lerakódásával jellemezhető, végeredményben a látóhártya ingerfelvevő sejtjeinek károsodása.

Öröklődés, egészségtelen életmód

Kialakulásában a feltételezett örökletes tulajdonságokon túl, az egészségtelen életmód (dohányzás) és az egészségtelen táplálkozás, a korral kialakuló általános betegségek (érelmeszesedés, metabolikus szindróma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív és keringészavar) további rizikófaktorokként szerepelnek. A sárgafolt elfajulást visszafordítani vagy teljesen feltartóztatni nem lehet, de a páciens általános betegségeinek gyógyításával, beállításával, rendben tartásával, a szívműködés és a vérkeringés optimalizálásával a betegség miatt eleve rossz vérellátású sárgafolt oxigén-, tápanyag- és vitaminellátását javítani, ezáltal az elfajulást lassítani lehet.

Lézeres kezelés

A lézeres kezeléseket az esetek kb. 10 százalékát kitevő nedves formában alkalmazzuk. A lézerrel újdonképződött ereket elzárjuk, elhegesítjük. A törékeny falú újdonképződött erek e nélkül könnyen sérülnek, látóhártya vérzések kiindulópontjai lehetnek. A vérzések hirtelen nagy látásromlásokat okoznak. A vérzésforrások elzárása kedvező hatású. A lézerkezelés azonban hegesedést okoz, ami tovább ronthatja az éleslátás helyének vérellátását. A sárgafolt közvetlen lézerkezelése azonnal kialakuló látásromlást is okozhat. Ezért az argonlézeres kezelést csak a sárgafolt közepétől távolabb eső membránok elhegesítésére használjuk. Az éleslátás középpontja alatt elhelyezkedő érújdonképzések kezelésére fotodinamiás kezelést (vénásan adott fényérzékeny anyag és diódalézer együttes alkalmazását) javasoljuk. Ez nem okoz a látóhártya ingerfelvevő sejtjeiben pusztulást. Hátránya a magas ár és az, hogy a kezelést két éven belül többször meg kell ismételni.

Dr. Komár Tímea

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.