2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Epebaj

Hirtelen, nagy hasi görccsel, rosszulléttel jelentkezik az epebaj, amivel rögtön tanácsos orvoshoz fordulni, a betegség súlyosbodását elkerülni.


Leggyakrabban étkezések után egy-két órával jelentkezik a jobb bordaív alatti fájdalom, és ha lázas is a beteg, valamint laboratóriumi leletei is jelzik az epehólyag-gyulladást, akkor biztos, hogy epeköve van az illetőnek – mondta dr. Tornai István, a Belgyógyászati Klinika docense. – Ebben az esetben a beteg azonnali orvosi ellátást igényel – akár sebészi beavatkozást – mert hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat a lobból életveszélyes következményekkel. Az epekövesség népbetegség, az 50-60 éves magyarországi lakosság 10-20 százalékára jellemző. Az úgynevezett „néma" kő nem okoz panaszokat s ha az illető tudatosan figyel étkezésére, mellőzi a zsíros, fűszeres táplálkozást, s kiegyensúlyozott az étrendje, akkor nem szükséges kivenni az epekövét. De ha már okozott görcsöt, epehólyag- illetve hasnyálmirigy-gyulladást, akkor a műtét az egyetlen megoldás. Ma már leggyakrabban endoszkópos technikával, a bőrön ejtett kis metszéseken át végzik az operációt. De ha a kő olyan helyen van, ahol nem lehet elérni endoszkóppal, akkor a hagyományos nyílt műtétre kerül sor. Epekő leggyakrabban a negyvenes éveikben járó kövér nőknél termelődik az életkorral járó hormonális okok miatt, de soványaknál és férfiaknál is előfordulhat. A túlsúlyosoknál gyakoribb, mert hízás esetén zsír, azaz koleszterin rakódik le a szervezetben, a vérben, az epében megemelkedik a koleszterinszint, és könnyen kicsapódik. Ha az epekő az epehólyagból a közös epevezetékbe jut, és beszorul az epeút kijáratába, akkor akadályozza az epe elfolyását, a fájdalom mellett sárgaságot okoz, aminek a megoldása szintén operáció.

Ebben az esetben fordulhat elő, hogy a hasnyálmirigy-vezetéket is elzárja, és vezet az általában rendkívül súlyos hasnyálmirigy-gyulladáshoz, ami legtöbbször hosszas intézeti kezelést igényel, illetve néha a beteg halálát is eredményezheti. Az epekő kialakulása megelőzhető egészséges, zsírszegény táplálkozással, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a normál testsúly megtartásával.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.