2019. Október 20. Vendel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Cukorbeteg gyermek az iskolában

Ismét eljött az ősz, iskolába indultak a gyerekek, akik közül néhányan endokrin gondozására járnak. Sokszor tapasztaljuk, hogy bár az ő mindennapi ellátásuk, igényeik, szokásaik, amik a családon belül már megszokottak, nagy kihívás elé állíthatják a tanárokat és az iskolatársakat.


Fontos, hogy tudjuk, ők sem mások, mint a többi kisgyerek, de néha több figyelmet kívánnak. Az első osztályos kis és nagy diákok újoncként lépnek be az iskolák kapuján, így fontos, hogy ha számukra valamilyen speciális igény, különleges hozzáállás szükséges, azt a szülők az osztályfőnökkel már előre megbeszéljék, még akkor is, ha sajnos a tapasztalat az, hogy a betegséget, legyen ez cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés vagy csak egyszerűen túlsúly, a legtöbb család szégyelli, ezért nem szívesen beszél róla. Ez viszont gyakran vezet ahhoz, hogy egy-egy tünetet a környezet nem megfelelően értékel. Az is hasznos lehet, ha ezekről a gyerekek előre egyeztetve, közösen beszélnek pl. osztályfőnöki órán. Segítséget jelent a gyerekek számára és megnyugvást szülőknek, ha egy-egy jó barát akad a gyerekek között, aki jobban odafigyel és szól, ha valami nem mindennapit észlel. Néha a betegségre a nyári szünetben derül fény, ez új élethelyzetet jelenthet, mivel a megszokott osztályközösségbe tér vissza a friss diabeteses, pajzsmirigy beteg, magas vérnyomásos gyermek. A problémák megbeszélése ilyenkor is sokat segíthet a mindennapi ritmus ismételt felvételéhez.

Veszélyhelyzet elkerülése

Mivel egyre gyakoribb az 1-es típusú diabetes kialakulása, ezért fontos tudnunk, hogy a közösségbe kerüléskor mire kell figyelni, hogy a veszélyhelyzeteket elkerülhessük. Talán az egyik legfontosabb információ az, hogyan viselkedik a gyermek alacsony vércukor érték esetén és mit kell tenni, ha ilyet észlelünk nála. A bölcsődében (ez azért nem túl gyakori eset, de már volt rá példa) és az óvodában, ha a kicsiknél fokozottan ügyelnek a gondozók és a dadusok arra, hogy az étkezésekkor elfogyasszák a számukra előírt mennyiséget, és amennyiben ez nem történik meg, akkor szénhidráttal (kenyér, cukros folyadék) pótolják a szükséges cukrot, akkor gond nem lehet, hiszen az általánosan javasolt két óránkénti étkezések időpontját betartják ezeken a helyeken. Az iskolákban kicsit nehezebb a helyzet, már önállóbbak a gyerekek, és ott is elsődleges, hogy figyeljünk a rendszeres étkezésre, de emellett érdemes figyelni a gyerekek viselkedésében bekövetkező változásokra.

Vércukorszint csökkenés

A legtöbb gyermek már érzi, amikor a vércukorszintje csökken, ilyenkor általában fáradékonyabb, aluszékonyabb, gyenge, szédül, hideg verejtékezik és tudja azt is, hogy az ellenszer a szőlőcukor (legalább 5-6 szem) és a 1-2 dl cukros folyadék (pl. kisdobozos üdítő, tej, kakaó). Előfordulhat, hogy a rosszullét a tanórán alakul ki, ezért fontos, hogy a gyerekek akár tanítás közben is ehessenek és a tanár néni vagy bácsi ne rendetlenkedésnek fogja fel a dolgot. Természetesen ez akkor valósulhat meg, ha őket erről már korábban a szülők tájékoztatták. Fontos természetesen megértetni emellett a gyerekekkel azt, hogy ezzel nem szabad visszaélni, mert aki sokszor farkast kiált, annak előbb-utóbb nem hisznek. Az 1-es típusú (fiatalkori) diabetes állapot, a gyerekek odafigyelve magukra teljes életet élhetnek, ezért szükséges az, hogy nem csak az érintett családok és a gondozó team ismerje a mindennapi szükségletüket, hanem a közvetlen és közvetett környezetük is.


Dr. Felszeghy Enikő
a diabetes szakrendelés vezetője
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.