2019. Október 20. Vendel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fogyókúrás bogyók

A túlsúly nem napok alatt alakult ki, az emberek mégis azt várják, hogy napok, hetek alatt szabaduljanak meg a felesleges kilóiktól. Erre az irreális elvárásra alapoznak a „csodadoktorok”.


Fantasztikus eredménnyel kecsegtető receptekről, eljárásokról, kúrákról, bogyókról, teákról lehet hallani és olvasni mindenfelé, amik „szuper gyors” fogyást ígérnek. Nem értem az embereket. Pl. minden autótulajdonos nagy-nagy gonddal válogatja meg, milyen üzemanyagot használ járműve működtetésére. Ám arra sajnos sokkal kevésbé igényesek sokan, hogy milyen „bogyókat” szednek. Ha az ember a sokkal könnyebbnek tűnő megoldás felé hajlik, akkor a józan ész háttérbe szorul. Sajnos a lakosság hiányos információkkal rendelkezik – pl. az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) működésével kapcsolatosan is. A „csodaszerek” forgalmazói előszeretettel mutogatják a termékeiken szereplő OÉTI engedélyszámot.

Bizonytalan eredetű termékek

Nem árt tudnunk, hogy 2004 óta az OÉTI semmilyen - Magyarországra kerülő - terméket nem vizsgál be. Nem teheti meg. Akkor mi is ez a szám a termékeken? Ha pl. valaki egy „fogyasztószert” akar behozni az országba, akkor a saját becsülete szerint kitölt a termékkel kapcsolatosan egy űrlapot, amelyet aztán benyújt az OÉTI-nek. Erre az űrlapra kerül egy nyilvántartásba vételi sorszám. A nyilvántartásba vétel adminisztrációs folyamat. A nyilvántartásba vételről szóló igazolás nem jelenti a termék megfelelőségét, nem gyártási vagy forgalmazási engedély, a termék nyilvántartásba vételi száma nem engedélyszám, azt így kommunikálni, vagy feltüntetni a termék csomagolásán, nem jogszerű és megtéveszti a fogyasztót. Azonkívül a termék címkéje, reklámja nem állíthatja, nem sugallhatja a fogyókúra során várható testtömeg-csökkenés ütemét és mértékét. A szervezet össz- egészségi állapotára nézve csak veszélyt jelent, amikor az emberek interneten keresztül vagy telefonos megrendeléssel vásárolnak „csodaszereket”. Az így árult készítményeknek legtöbbször bizonytalan az eredete, ismeretlen az összetétele, nincs rajtuk magyar nyelvű címke, fogyasztói tájékoztató.

Egyénre szabott fogyókúra

Mivel csodadiéta nem létezik, így marad a dietetikusok által kontrolált, egyénre szabott fogyókúra, mint egyedüli módszer. A szervezetet nem lehet becsapni, igazi eredményt csak tartós, egészséges életformára való áttéréssel lehet elérni. A napi ötszöri étkezés az ajánlott, amelyből legalább négy alkalommal zöldségnek kell az asztalra kerülni. Naponta 3 liter folyadékot (cukormentes teát, vizet) kell magunkhoz venni, és a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, pékárukat szabad fogyasztani, természetesen meghatározott mennyiségben. A gondosan összeválogatott zsiradékszegény alapanyagokat (húsfélék, tejtermékek) pedig zsírszegény konyhatechnológiával kell elkészíteni.

Heti fél kilogramm fogyás

Heti fél kilogramm felesleg leadása az egészséges mértékű. Ez egy hónap alatt 2 kg- ot jelent, fél év alatt pedig már 12 kg- ot. Ez az ütem egyáltalán nem terheli meg a szervezetet, és ráadásul teljes mértékben segít abban is, hogy a fogyókúra során elért testsúly megtartható legyen.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök
Dietetikai Szolgálat vezető

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.