2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Életmód változtatással csökkenthető a vérnyomás

Napjainkban egyre több ember küszködik magas vérnyomással, népbetegség lett a hipertónia. Felnőttkorban hipertóniáról, vagyis magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. A diagnózis ismételt mérésekkel állítható fel: tíz perc nyugalmat követően, legalább három mérés átlaga meghaladja a fenti határértéket – ismertette dr. Páll Dénes, a Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.


– Milyen életkorú és nemű embereket érint leginkább a magasvérnyomás-betegség – kérdeztük a tanárt?

– Az életkorral párhuzamosan a vérnyomás is folyamatosan emelkedik. Mivel felnőtt korban a normális és a kóros vérnyomás határértéke életkortól független, ezért az idősebb emberek között számottevően gyakoribb a betegség. Fiatalabb korban inkább férfiaknál észlelhető, míg a változás korában (45-54 évesek) a két nem közötti különbség kiegyenlítődik és 55 év felett hölgyeknél fordul elő nagyobb számban.

– Mik a primer és a szekunder betegség kialakulásának okai?

– A primer hipertónia hátterében számos tényező együttese áll: genetikai és környezeti faktorok együttesen szerepet játszanak a kialakulásában. Kiemelkedő jelentőségű az egyre gyakoribbá váló testsúlytöbblet, illetve az elhízás, valamint a krónikus stresszhelyzet és a mozgásszegény életmód. A szekunder hipertonia esetében valamilyen más betegség következtében másodlagosan emelkedett a vérnyomásérték, mely leggyakrabban vesebetegség, veseér-szűkület, vagy hormonális eltérések fennálláskor észlelhető. Ugyanakkor megemlítendő, hogy bizonyos tartósan szedett gyógyszerek esetén (szteroid, non-szteroid, fogamzásgátló) az arra hajlamos személyeknél is számottevő vérnyomás-emelkedés észlelhető.

– Melyek a betegség tünetei?

– A magasvérnyomás-betegség az esetek jelentős részében tünetet, panaszt nem okoz, ezért „néma gyilkosnak" is nevezik. Így felismerése csak szűrő jelleggel elvégzett vérnyomásmérésekkel lehetséges. Ugyanakkor tarkótáji fejfájás, rossz közérzet, szédülés, hányinger, orrvérzés, illetve látászavar esetén feltétlenül kell gondolnunk a hipertónia lehetőségére.

– Milyen szövődményeket okozhat?


– A tartósan fennálló, kórosan emelkedett vérnyomás ún. célszerv-károsodások kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy kedvezőtlen változások mennek végbe a szív, az agy, a vese és az erek vonatkozásában. Gyakoribb a szívizom infarktus, a hirtelen szívhalál, a szélütés (stroke) és a veseelégtelenség.

– A cukorbetegeknek miért különösen fontos a megfelelően beállított vérnyomás?


– Mert mind a hipertónia, mind a cukorbetegség növeli a szív- és érrendszeri történések veszélyét. Amennyiben a két betegség együttesen fordul elő, ami igen gyakori, akkor nagyon-nagy többlet rizikóval állunk szemben, vagyis a fent említett szív és érrendszeri események valószínűsége jelentősen megnő.

– Milyen életmódbeli változtatásokkal lehet megelőzni a betegség kialakulását?


– A hipertónia kialakulásában, illetve hatékony kezelésében számos nem-gyógyszeres lehetőség áll rendelkezésre: a testtömeg-csökkentés túlsúly illetve elhízás esetén, a fokozatos, dinamikus testmozgás bevezetése és a sószegény étrend kedvező hatása egyértelműen bizonyított. Egyre több adat támasztja alá a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése és speciális étrend (mediterrán diéta) kedvező hatását.

– Hogyan kezelhető a betegség?

– A korábban már említett életmód változtatással járó kezelési lehetőségek mellett a betegek túlnyomó többségénél gyógyszeres kezelés is szükséges. Tekintettel arra, hogy a magasvérnyomás-betegeség hátterében az esetek nagy részénél több ok együttese áll, ezért az esetek kb. 80 százalékánál kombinált gyógyszeres kezelés alkalmazása szükséges. Az utóbbi években megjelent ún. „fix-kombinációk", javítják az együttműködési készséget, hisz egy tablettában kétféle (vérnyomáscsökkentő) hatóanyag található. Krónikus betegség lévén, tartós, évtizedeken keresztüli kezelés szükséges, melynek alapja a jó orvos-beteg együttműködés.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.