2019. Február 18. Bernadett nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fogantatás előtt

A gyermekre vágyó nő életének egyik legboldogabb pillanata, amikor megtudja, hogy állapotos. A baba egészségéért már a fogantatás előtt sokat lehet tenni. Hogyan készüljünk fel a terhességre? – kérdeztük a szülész-nőgyógyászt.


– A megszületendő gyermek egészsége jelentősen függ attól, hogy milyen egészségi állapotban voltak szülei a fogamzás pillanatában. Ez befolyásolható életmódbeli változásokkal s az esetleges betegségek kezelésével – ismertette dr. Major Tamás, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanára. – A dohányzást mielőbb érdemes elhagyni, mert késlelteti a teherbeesést, mellette gyakoribb a vetélés, a koraszülés, kis súllyal jöhet világra a gyermek, fogékonyabb lehet a fertőzésekre és leselkedhet rá a bölcsőhalál. A túlzott alkoholfogyasztás akadályozza a magzat növekedését, idegrendszeri fejlődését. A dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása jótékony hatással van a spermiumok egészségre is, ezért a leendő apának is tanácsos tartózkodni ezektől az élvezeti szerektől. Fontos a megfelelő testsúly, mert a túlsúly akadályozhatja a rendszeres peteérést és számos szövődmény forrása lehet, mint magas vérnyomás, vesebetegség s a magzat elmaradott fejlődése. A tervezett terhesség előtt érdemes elmenni bel- és nőgyógyászati ellenőrzésre.

Krónikus beteg kismamák

Külön gondozást igénylenek a krónikus betegségekkel élő kismamák. A magas vérnyomást be kell állítani, mert a terhesség során anyai és magzati szövődmények forrása lehet. A mélyvénás trombózis miatt gyógyszert szedőknél felül kell vizsgálni a terápiát, mert némelyik nem alkalmazható terhesség alatt. A cukorbetegeknél a teherbeesést megelőző időszakban be kell állítani a vércukorszintet és a szájon át szedhető gyógyszerekről át kell térni az inzulinra. Ez rendkívül fontos, mert fogantatáskor s a terhesség első néhány hetében a vércukorszint eltérése fejlődési rendellenességet, vetélést okozhat.

Egészséges várandósok

Az egészséges nőknek is érdemes elvégeztetni a bel- és nőgyógyászati alapvizsgálatokat. A vérvizsgálatból kiderül az esetleges vérszegénység, ami károsíthatja a magzat szervezetét. A nőgyógyászati vizsgálat során rákszűrést és fizikális vizsgálatot végez az orvos s ha elváltozást tapasztal (pl. gyulladás, petefészek ciszta), elvégzi a szükséges beavatkozásokat. Ilyenkor érdemes beszélni az esetlegesen a családban elő forduló örökletes betegségekről. Már a tervezett terhesség előtt néhány hónappal érdemes folsavat szedni illetve bármelyik babaváró vitaminkészítményt. A szer csökkenti az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességek előfordulási gyakoriságát: agykoponyahiányt és nyitott gerincet. Tartózkodni kell egyes recept nélkül kapható gyógyszerektől és gyógyhatású készítményektől, mint a fogyasztó- és vízhajtó szerektől, táplálékkiegészítőktől.

Fogamzásgátlás

A tervezett terhesség előtt három hónappal tanácsos abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, de ha letelte előtt következik be a terhesség, akkor sincs ok az ijedelemre. A méhen belüli fogamzásgátlóval védekező nőknek az eszköz levétele utáni menstruációt követően lehet vállalkozni a terhességre. A háziállatok közül a macskák veszélyesek lehetnek a kismamákra, különösen a toxoplazma nevű, magzati ártalmakat okozó betegséget terjesztik a fiatal állatok és az idősebbek is a székletükkel való érintkezéskor. A teherbeesés általában néhány hónapon belül bekövetkezik, de ha nem, akkor sem érdemes kétségbeesni. Amennyiben egy évnél több telik el fogantatás nélkül, érdemes felkeresni az orvost.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.