2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Karácsony

Mottó: „et inquietum est cor nostrum “(Aurelius Augustinu)


Az ünnep megélésének nélkülözhetetlen feltétele a készület, a várakozás. Adventkor karácsonyra hangolódva az ember a hétköznapok küzdelmei, törődései, frusztrációi, kudarcai után valami jobbra vágyik. Azonban a mindennapok eredményei, sikerei sem tudják betölteni, ha mégoly nagyok is, újabbra, nagyobbra tör. Nyugtalan a mi szívük, vallja a világgal meghasonlott Ágoston. A titokzatos karácsony nem is valami jobb születése, hanem magának a jónak megjelenése lelkünk betlehemi barlangjában.

Amit tehetek, az csupán a várakozás. Ez a várakozás aktív készület. Elvonulok a világ zajától a csendbe, fényeitől a félhomályba, az egyedüllétbe legalább a napom egy részében. Az elülő zsivajban, a tompuló csillogásban előre tolulnak, erőre kapnak a gondolatok, érzések. Mi történt ma, milyen örömöm, milyen bánatom volt, mi bosszantott fel, mi szégyenített, mit tettem jól, mit kellett volna másképp. Aztán a holnap tör elő: mit kell megcsinálnom, mit kell elkerülnöm, hova kell mennem, mi a halaszthatatlan, a sürgős; tervek: hogyan, kivel, mikor. Ugyanaz a nyugtalanság bent is, mint odakünn, csak itt az ajtót nem lehet bezárni. Elfogadva mindezt, a kitartó jelenlétben mégis elcsitulnak a zaklató gondolatok.

De megszólal a lelkiismeret:

– Azt hiszed, megnyugodhatsz? Akkor miért vállaltad ezt? Még midig nem elég neked? Azt hiszed biztonságot nyersz?
– Miért nem tetted úgy, ahogy ő akarja? Semmibe nem került volna. Nem tudsz lemondani az akaratodról.
– Miért kényszerítetted, miért nem hallgattad meg az ő kívánságát? Visszaéltél a hatalmaddal, a tekintélyeddel.
– Miért kellett megszólalnod, miért nem hallgattad végig? Te azt hiszed, hogy csak neked lehet igazad.
– Miért nem tetted meg? Kényelemszeretetből, mert lusta vagy.
– Miért nem látogattad meg? Tudod, hogy mennyire várta.
– Miért nem beszélgettél vele? Örömet szerezhettél volna neki.
– Miért nem okoztál neki kellemes meglepetést? Csak magadra tudsz gondolni?
– Nem vetted észre, hogy segíthettél volna? Ennyire érzéketlen vagy?
– Az a dicséret legyezte a büszkeségedet, igaz? Biztos vagy benne, hogy neked szól?
– Elbízod magad, mert számos alkalommal téged igazoltak az események. Biztos vagy benne, hogy csak magadnak köszönheted?
– Ahogy elnézlek, te nem vagy az a tökéletes fickó, amit magadról gondoltál.
Igen, én tökéletlen vagyok. Csak úgy tudom elfogadni magamat elbukásaimmal, bűneimmel együtt, ha ezt mélységesen belátom. Igen, én tökéletlen vagyok. Könny csordul ki a szememből. Egyáltalán, miért kellene nekem tökéletesnek lennem bármilyen vonatkozásban is. Ki ültette belém azt a gondolatot, hogy tökéletesnek kellene lennem a magam erejéből. Rádöbbenek, nekem nincs sem erőm, sem szükségem rá, hogy hatalmas, gazdag, szép, értelmes, szellemes, egészséges, fiatal legyek a világ szemében. A csendes félhomályban a felszabadultság mély sóhaja szakad fel mellemből.
És téged is barátom, én már elfogadlak úgy, ha gyenge, kiszolgáltatott, szegény, csúnya, csekély értelmű, beteg, öreg vagy. Elfogadlak, ha viselkedésed, szavad, tetted korábban sértett, és elutasítottalak. Én már más szemmel látlak téged is. Úgy érzem, veled együtt az egész teremtett világ felé gyöngéd szeretet fakad a szívemből.
Lám csak, közben eljött a karácsonyeste. A csengettyű éteri hangja megszólal, feltárulkoznak az ünnep szelíd fényei, a szobát betölti a fenyőgyanta illata és az úgy áhított béke.

Ujhelyi László

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.