2018. Január 19. Sára, Márió nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2017. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai IntézetKardio Magazin

<< előző oldal


  Előzzük meg a tüdőbetegség súlyosbodását

A COPD légzési nehezítettséggel járó idült tüdőbetegség: az alsó légutak fokozott váladékképzéssel, krónikus gyulladásával járó visszafordíthatatlan betegsége. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2014-et a COPD évének szenteli. A szervezet előrejelzése szerint 2020-ra a harmadik leggyakoribb halálok lesz.


Kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás, a betegek 85-90 százaléka dohányos. Idült hörghurut és tüdőtágulás együttes fennállása jellemzi a betegséget. Gyengülnek a tüdőben a léghólyagok, felszaporodik a váladék, ez légúti szűkületet, nehézlégzést okoz. Csökken a beteg fizikai terhelhetősége, romlik életminősége.

Gyulladás

Ez a folyamatos gyulladásos állapot az egész szervezetet érintő gyulladást hoz létre. Csökken a mozgásrendszer izomzata (vázizomzat), ízületi panaszok fejlődhetnek ki, a csontok veszítenek súlyukból, cukorbetegség, szív-, érrendszeri megbetegedések (szívelégtelenség, magas vérnyomás, szívritmuszavar) alakulhatnak ki. A csökkent teherbíró-képesség és romló életminőség miatt depressziós tünetek jelentkezhetnek.

Romló életminőség

Az exacerbáció a beteg légúti tüneteinek (nehézlégzés, köhögés, köpetürítés) súlyosbodását, a betegség fellángolását jelenti. Leggyakoribb kiváltó oka légúti vírusos vagy bakteriális fertőzés. A kezelés célja az újbóli gyulladás következményeinek minimálisra csökkentése és a további romlás megelőzése. Ugyanis ezeknek a rohamoknak a következményeként romlik a beteg életminősége, megnő a halálozás kockázata. Fontos, hogy a betegség fellángolása esetén minél hamarabb kerüljön a beteg szakellátó intézménybe, azonnali terápia, szoros megfigyelés, indokolt esetben intenzív osztályon elhelyezés céljából. A 2009 és 2013 közötti éveket vizsgálva Tüdőgyógyászati Klinikánk intenzív osztályán 229 COPD-s beteg feküdt, közel 11 százalékuk visszakerült állapotuk romlása miatt. Azoknak a betegeknek a körében, akik állapotuk hirtelen romlása miatt intenzív osztályos elhelyezésre szorultak, túlélésük aránya 78 százalék volt, amely azonos az országos és külföldi tanulmányok eredményeivel. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek egy évben kétszer vagy annál többször lángol fel a betegségük. A szervezet újbóli gyulladásának kimenetelét a betegség korai felismerése és az időben elkezdett kezelés jelentősen befolyásolja. A betegség leggyakrabban a téli hónapokban fordul elő, ilyenkor a tünetek súlyosabbak, és hosszabb a felgyógyulási idő.

Dohányzástilalom

A COPD kezelésében kulcsfontosságú a betegség súlyosbodásának megelőzése. Ebben jelentős szerepük van a következőknek: dohányzástilalom, az aktív és a passzív dohányzás is káros (a családtagok se dohányozzanak); soha nem késő letenni a cigarettát; az orvos által előírt gyógyszerek, inhalációs szerek előírás szerinti használata, inhalátorok alkalmazása; légzőtorna napi rendszerességgel, lehetőleg szabad levegőn, ajakfékes légzéstechnika elsajátítása; bő folyadékbevitel (koffein- és alkoholmentes), könnyű, vegyes vitamindús étrend, többszöri kis adagok elfogyasztása, puffasztó ételek kerülése; testmozgás életvitelszerűen (pl. kerékpározás, séta, torna); rendszeres kézmosás, ennek hiányában kézfertőtlenítés; védőoltások beadatása (pl. influenza); azoknak a tényezőknek a kerülése, amelyek előidézhetik COPD-s tünetek romlását pl. (dohányfüst, hajlakk, spray-k, légszennyezettség, stressz.
COPD-s betegként is lehet teljes, aktív életet élni. Működjön együtt orvosával, és sikerülhet!

Lénárt Bernadett
ápoló
Tüdőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.