2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kézmosás magunk és embertársaink védelmében

A kézmosás fontos része mindennapjainknak, hiszen sok betegséget előzhetünk meg vele. A test mikroorganizmusok elleni védekezése közvetlenül a bőr felületén kezdődik.


Naponta több ezer dolgot érintünk meg úgy, hogy észre sem vesszük, mennyire piszkosak, kórokozóktól hemzsegőek. Pl. ajtókilincs, tömegközlekedési járművek kapaszkodói, saját használati tárgyaink, pénz stb. Ha a kórokozókkal teli kezünkkel megérintjük magunkat szánkat, orrunkat) közvetlenül juttatjuk őket szervezetünkbe. Bár a kézmosással ezek a kórokozók teljesen nem pusztíthatóak el, mégis jelentősen lehet csökkenteni számukat, így a fertőzések lehetséges átvitelének kockázatát is. A helyes kézmosás átlagosan 30-60 másodpercig tart. Fontos, hogy a kézmosás alkalmával ne viseljünk ékszert kezünkön. A folyékony szappant kezünkre juttatva legalább 15 másodpercig dörzsöljük a kezünket, igyekezzünk a kéz minden területét alaposan átdörzsölni, majd kéz meleg vízzel jól öblítsük le, és töröljük szárazra. Fontos tudni, hogy nemcsak akkor engedünk utat a kórokozóknak, ha elfelejtünk kezet mosni, hanem akkor is, ha túlzásba visszük. Ilyenkor a kéz kiszáradhat, kirepedhet és így a kórokozók jobban megtapadhatnak rajta. Emiatt fontos, hogy kezünket megfelelően ápoljuk.

Influenza, hasmenés

A hatékony kézmosáshoz hozzátartozik, hogy tudnunk kell, mikor kell kezet mosni. Mindig mossunk kezet étkezés előtt, mellékhelység használatakor, állatokkal való érintkezést követően, sérülések, sebek ellátása előtt, köhögés, tüsszentés és orrfújás követően, fertőző beteg ellátása után. Vannak helyzetek, amikor kezünk tisztasága még nagyobb figyelmet érdemel. Ilyen eset, amikor fertőző beteg van a családban, kórházba látogatóként érkezünk, egészségügyi ellátásra szorulunk, ill. járványok idején. Ha fertőző beteg van a családban és otthoni pihenésre, ápolásra szorul, néhány dologgal fontos tisztába lenni. Az influenza a fertőzött személy váladékaival terjed köhögés, tüsszentés, beszéd vagy légzés során úgy, hogy a másik személy közvetlenül érintkezik ezekkel a részecskékkel, vagy olyan felülettel melyet a korábban a beteg is megérinthetett. Hasmenéses fertőzés a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz, illetve közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségfélék, saláták, gyümölcsök) és víz útján terjed.Felső légúti megbetegedéseknél a köhögési etikett betartása elengedhetetlen, köhögés, tüsszentés és orrfújás követően alaposan mossunk kezet, szellőztessünk gyakran, hogy a levegőbe kerülő mikroorganizmusok számát csökkentsük. Hasmenéskor a mellékhelység használata után alaposan mossunk kezet és a helyiséget fertőtlenítsük, figyelmet fordítva a kilincsekre, kézmosásig megérintett felületekre is. Ez a két betegségcsoport az, ami legkönnyebben járványossá tud fordulni. A terjedési utak figyelembevételével már megérthetjük, hogy az átlagos napi kézmosás számának emelésével mi is meg tudjuk előzni a járvány továbbterjedését.

Beteglátogatás

Ha látogatóként kell egészségügyi ellátó intézménybe érkeznünk, megérkezésünket követően azonnal mossunk kezet, igyekezzünk kevés felületet, tárgyat érinteni, különösen a betegbe helyezett eszközöket nem megfogni. Mielőtt és miután megérintjük a beteget, akkor is, ha csak kézfogás történik, mindig mossunk kezet. Ha van kihelyezve alkoholos kézbedörzsölő szer, kézfertőtlenítésre, és nincs, látható szennyeződés a kezünkön akkor azzal dörzsöljük be kezünk minden területét alaposan, különös figyelmet fordítva az ujjbegyekre és hüvelykujjakra.

Kórházban és otthon

Ha betegként érkezünk a kórházba, akkor az ott tartózkodás idején igyekezzünk a kézmosásra még nagyobb hangsúlyt fektetni. Mossunk kezet, ha vizsgálatra megyünk, majd annak befejeztével, benn fekvőként látogatóink távozását követően, kórterembe visszaérkezve, viziteket követően. Otthonunkban a kézmosás hatékonyságát nagymértékben befolyásolhatjuk, ha a kemény szappant folyékony szappanra cseréljük. A technika rohamos fejlődésének köszönhetően háztartásunkba is beszerezhetőek már akár érintés nélküli szappanadagolók, és egyre több helyen alkoholos kézbedörzsölő folyadékok, gélek vagy antimikrobiális szappanok. A fentebb említett négy esetben javasolhatjuk ezek használatát. Ha a kézmosás nem kivitelezhető, akkor inkább használjunk nedves kendőket, melyek nem tartalmaznak kézfertőtlenítő szert, így a bőrünk normál flóráját megóvhatjuk.

Költséghatékony módszer

Összefoglalva a kezünk megfelelő mosása vagy speciális esetben akár fertőtlenítése is olyan egyszerű és könnyen megtanulható költséghatékony módszer, amivel a kórokozók terjedésének megakadályozását szolgáljuk, mind magunk mind embertársaink védelme érdekében. Tanítsuk meg gyermekeinket, unokáinkat a helyes kézmosásra, segítsük az idős, vagy magatehetetlen hozzátartozóinkat a kivitelezésben.

Borbély Ágnes

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.