2019. Április 19. Emma nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Polip az orrban

Az orrpolip olyan lágyrészelváltozás az orrüregben és az orr melléküregeiben, mely az orrnyálkahártya gyulladása következtében kialakuló vizenyő miatt jön létre. A kocsonyás nyálkahártya-képződmény elzárja az orrüreget, orrlégzési panaszt és gyengülő szaglást okoz.


A polipok egy része sok apró gömbből áll, más része egyetlen, nagy, akár tojás nagyságúra is megnövő elváltozás – ismertette dr. Sziklai István, a Fül-Orr-Gégészti és Fej-Nyaksebészeti Klinika professzora. Elmondta, a polip kiboltosulhat az arcüregből, megjelenhet az orr melléküregeiben, kiindulhat az orrsövényről, az orrkagylókról, és egészen az orrgaratig terjeszkedhet. Lassan növekszik, nem jó és nem is rosszindulatú daganat, hanem gyulladásos nyálkahártya-vizenyő. Kezelése csak műtéttel lehetséges. Jellemzője, hogy gyakran kiújul. A kiújulások megelőzésére szolgál az operáció során eltávolított polip szövettani vizsgálata, mely kimutatja, hogy allergiás vagy gyulladásos eredetről van-e szó. Az allergiás betegnek megelőzhetik vagy késleltethetik a polipozitás kiújulását, ha allergiaellenes kezelést végeznek a műtétet követően. Gyulladásos eredetű polipozitás esetén kevesebb a lehetőség a megelőzésre, gyakori ellenőrzéssel figyelik a beteg állapotát. Az orrpolip egyre több ember egészségét veszélyezteti, de megelőzését ma még nem ismerjük. Elterjedésében szerepe van a levegőszennyezésnek, elsősorban az autók kipufogó gázainak, mely a nyálkahártya érzékenyítésével fokozza a betegség kialakulásának kockázatát.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.