2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A velünk élő lappangó vírusok

Vírusoknak nevezzük a ma ismert legkisebb organizmusokat, amelyek bioaktív, fertőző anyagok. Kb. 20-400 nanométer közöttiek, és csak elektronmikroszkóppal láthatók. Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző tulajdonsággal rendelkeznek.


Paraziták, önmagukban nem mutatnak életjelenséget, ekkor virion a nevük. Nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként már vírusoknak hívjuk őket, csak gazdaszervezetben, annak folyamatait (vér- és nyirokkeringés, idegpályák működési folyamatai) felhasználva léteznek.

Herpeszvírus
A herpeszvírusokra jellemző, hogy az elsődleges fertőzéses megbetegedés után a szervezetben maradnak. Rejtőzködő életmódra kapcsolnak, és az idegvégződésekben, a gerincvelői idegdúcokban vannak nyugvó, lappangó, inaktív formában. Egész életünkben velünk vannak, ha egyszer megfertőződtünk velük. Aztán bizonyos körülmények hatására, amikor az immunrendszer legyengül, a vírusok aktiválódnak, és a fertőzés visszatér.

Bárányhimlő

A herpeszvírus általi megfertőződéseket korunk népbetegségei között tartjuk számon. Ilyen herpeszvírus okozta betegség a bárányhimlő, ami olyan, mint a báránybőrbe bújt farkas, ártalmatlannak tűnik, mégis kellemetlen, súlyos megbetegedést tud okozni. Fertőző kór, melyet jellegzetes viszkető, kicsi, kiemelkedő, hólyagos vagy varral fedett foltokból álló kiütések alkotnak. Kórokozója a varicellazoster vírus. A kórokozó a légutak nyálkahártyáján szaporodik először (cseppfertőzés! „szálló vírus"), ezt követően a véráram útján jut a célsejtekbe, a bőr és a nyálkahártya hámsejtjeibe. A kialakult hólyagok nedve bőrkontaktus útján fertőz. A bárányhimlős egyén a tünetek megjelenése után a legfertőzőbb, és fertőz egészen addig, amíg az utolsó hólyagok le nem száradnak. A bárányhimlőn átesett egyén egész életre szóló védettséget szerez, többször nem kaphatja el ezt a betegséget. A varicellazoster vírus azonban az eredeti fertőzés után a szervezetben marad, a gerincvelői érző idegdúcokban, és néha a későbbi élet során újból működésbe lép, övsömört okozva.

Fejfájás, láz, rossz közérzet

A bárányhimlő tünetei: a tünetek 10-21 nappal a fertőzés után kezdődnek, enyhe fejfájással, mérsékelt lázzal, étvágytalansággal, rossz közérzettel. A felnőttkori megbetegedések mindig súlyosabbak, mint a gyermekkoriak. Körülbelül egy-két nappal az első tünetek megjelenése után mutatkoznak a bőrtünetek. Először csak kicsi, lapos, kerek foltok, de rövid időn belül mindegyik folt kiemelkedik, vörös alapon viszkető, kerek, folyadékkal telt hólyagokká (varicellás eruptiók) változnak. Némelyik gyereknek csak néhány kiütése van, másoknak testszerte megjelenik, ideértve a hajas fejbőrt, a szájüreget és a csípő régióját is. A bőrtünetek a 3-4. naptól folyamatosan változnak, ez a betegség második hetéig tart, majd valamennyi hólyag pörkösödik, és újabb hólyag nem alakul ki. Kezelés: enyhe bárányhimlő esetén elegendő csak a tüneteket kezelni. Legfontosabb a láz és a viszketés csillapítása. Lázcsillapításra szalicilsav-tartalmú készítmények nem alkalmazhatók, ugyanis szoros összefüggés mutatható ki a Reye-szindróma kialakulása, valamint a hurutos gyerekek kezelésében alkalmazott gyógyszeres kezelés között. (Reye-szindróma: hirtelen fellépő agyvelőgyulladás, amelyhez a gyorsan fellépő májelégtelenség klinikai tünetei társulnak. A halálozás 25-50 százalék közötti. Kezelése intenzív osztályon történik.)

Langyos zuhany, hintőpor

A viszketéscsillapításra langyos zuhanyzás, majd enyhe hintőporozás alkalmas. A rázókeverék használatát nem javasoljuk. Kis hámhiányok esetén, felülfertőződésnél ecsetelő használata válhat indokolttá. Fontos az általános higiéniai szabályok betartása. A kezeket tisztán kell tartani, a körmöket rövidre kell vágni. A ruházatot szintén tisztán kell tartani. Olykor a viszketést enyhítő gyógyszereket, antihisztaminokat adunk szájon át. Ha a szájban sok hólyag alakul ki, és a kis beteg nem tud elég folyadékot fogyasztani, infúzió adására is sor kerülhet. Ha bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikumos kezelés szükséges. Vírusellenes készítmények adása jöhet szóba immunhiányos betegeknél, felnőtteknél, koraszülött csecsemőknél. A gyógyszerek adását a betegség első 24 óráját követően el kell kezdeni, hogy hatékonyak legyenek. Szövődmények: a varicella ritka szövődményei közül a jóindulatú, spontán gyógyuló kisagyi eredetű mozgászavart, a Reye-szindrómát, a bőrkiütés felülfertőzése miatt kialakuló gyulladást és a terápia nélkül életveszélyes, gennyes gyulladást kell kezelni. Szövődményként kialakulhat tüdőgyulladás, szívizom-, máj- és ízületi gyulladás, esetleg csontvelőgyulladás.

Védőoltás

Védekezés: a varicella elleni védőoltás 1995-óta elérhető. A bárányhimlő elleni védőoltás nem kötelező, de ajánlott. A leghatékonyabb védekezés érdekében két oltásra van szükség minden életkorban. Az első oltás időpontjában a babának be kell töltenie a 9 hónapos kort. A két oltás között min. 6 hétnek kell eltelnie. A legújabb ajánlások szerint a két oltást a baba 15 és 18 hónaposan kapja meg az akkori kötelező oltásokkal együtt. A védőoltás legyengített Varicella-zoster vírust tartalmaz, a szervezetben ellenanyag-képződést indít el, ez fogja a védelmet biztosítani a betegséggel szemben. Egészségeseknél nem okoz bárányhimlőt, és ha netalán később mégis kialakul, sokkal enyhébb lesz, és szövődmények nélkül zajlik le.

Övsömör

A herpes-zoster vírus által okozott másik betegség az övsömör. Az övsömör csak azoknál alakulhat ki, akik már korábban átestek bárányhimlőn. A bárányhimlő gyógyulásakor a vírus inaktív állapotban marad, a gerincvelői idegdúcokban. Az idegsejtek a legrégebbi sejtek a szervezetben, egész életünkben velünk vannak. Igen hosszúak, vannak olyanok is, amelyek a lábujjakig elérnek. Amikor a szervezetet valamilyen nagyobb megterhelés éri (gyulladás, baleset), immunrendszerünk gyengül, és a vírus aktiválódik. Az idegpályán keresztül a célsejtekbe jut, és megbetegíti őket. A hólyagos bőrtünetek megjelenése előtt 1-3 nappal körülírt erős fájdalom, úgynevezett prodromális fájdalom alakul ki (a szívinfarktus, vastagbélgyulladás stb. tüneteit utánozva, annak gyanúját keltheti). A kialakult körülírt bőrterület vagy dermatóma nem más, mint annak az érzőidegnek a beidegzési területe, amelyet az aktiválódó vírus megbetegít. Nagyon jellegzetes, hogy a tünetek a test egyik oldalán, a középvonal átlépése nélkül fejlődnek ki. A dermatóma kialakulhat a derék- vagy övrészen, talán innen van az övsömör elnevezés, de az arcon, a nyakon, a test többi részén is. A hólyagok hasonlóak a bárányhimlős hólyagokhoz, azaz vöröses alapon csoportosan helyezkednek el, majd a váladék, genny kiürülése után pörkösödnek. Kb. két hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet. Az elváltozás helyén keletkező gyulladásos szövődmény kialakulása esetén a fájdalom tartóssá válik, akár több hónapon is fennmarad, még a bőrtünetek gyógyulása után is.

Vírusellenes szerek

Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer, pl. acychovír, amit arci elhelyezkedés esetén infúzióban kell adni. Ennek azonban igazán csak akkor van értelme, ha a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül van mód elkezdeni. Emellett helyi szárító kezelést, ecsetelőt, pasztát kap a hólyagokra a beteg, majd hámosító hatású szereket a visszamaradó apró hámfoszlott területekre. A hólyagok megnyitása a kezelés során nem javasolt, mivel tele vannak vírusokkal, és ezzel terjedésüknek kedvezhetünk. A fájdalom mértékéről függően kap a beteg fájdalomcsillapítót, ezenkívül B-vitaminokat, hogy az érintett idegek hamarabb regenerálódjanak. A herpes zoster utáni fájdalom kivédhető az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel, valamint alacsony dózisú szteroiddal. Utóbbi szemkörnyéki tünetek esetén tilos, mert a szaruhártya átlyukadásának esélyét növeli. Fontos tudni, hogy az övsömör ugyanúgy fertőző azokra nézve, akik még nem estek át bárányhimlő-fertőzésen, mint maga a bárányhimlő. Különösen a gyermekek és a terhesek védelme fontos. Az övsömör kiújulása extrém ritka, erősen legyengült immunrendszerű szervezetben fordulhat elő. Amennyiben a beteg nem fordul időben orvoshoz, szövődmények alakulhatnak ki.

Elterjedt kór

Magyarországon milliók életét keserítheti meg az egyik legismertebb fájdalmas bőrelváltozás, a herpesz. Igen elterjedt kórságról van szó (legtöbbünk már csecsemőkorában elkapja). Egyes felmérések szerint az emberek 80 százaléka hordozza a testében a vírust. Senki nem tudja, hogy egyesek miért csak vírusgazdák, míg másoknál felszínre is tör a vírus. Ez a bajkeverő lappangó vírus a herpes simplex vírus. A vírus emberről emberre terjed, nyállal vagy bőrkontaktus útján. A betegség kialakulásában döntő szerepe van immunrendszerünk védekezőképességének és aktuális állapotának. Megjelenése tipikus, a beteg először feszülő, kellemetlen érzést tapasztal, általában visszatérően, mindig egy és ugyanazon ponton. Majd a feszülést, duzzadást hamarosan apró, fehéres-sárgás tetejű hólyagocskák megjelenése követi. A kiütés helye viszket, húzódik, érintésre érzékeny. Szó szerint enyhülést jelent, amikor a kis gömbök elkezdenek leszáradni, és a hólyagok helyén sárgás felületű, néha enyhén vérző seb alakul ki. Kezelés nélkül egy-két hét alatt teljesen elmúlik, helyi kezeléssel még ennél is hamarabb. Kenőcsöket, krémeket szokás alkalmazni. Akikben benne van a vírus, azokat általában egy évben háromszor érinti a betegség. Ajakherpesz esetén külön pohár, törölköző használata ajánlott. Az első tünetek megjelenésekor szorítsunk jégkockát az ajkunkra, a hólyagok megjelenését megelőző viszketés csökkentése érdekében. Használjunk napvédő ajakírt nyáron, illetve síeléskor. Fogmosás, arcmosás után ne törölközővel itassuk fel a nedvességet a herpeszes területről, hanem használjunk papírtörlőt vagy papírzsebkendőt. Fogkefénket a herpeszes fellángolások után cseréljük újra. Adassunk be magunknak vénánkból levett saját vért a farba, a saját vér injekció ugyanis jelentősen lecsökkenti a fertőzés kiújulását. Szedjünk kúraszerűen immunerősítőket. A B-vitamin, C-vitamin, és bizonyos aminosav az antiherpesz kúra nélkülözhetetlen része.

A csókbetegség

A csókbetegség vagy mononucleosis infectiosa kórokozója az EBV (Epstein-Barr vírus), a herpeszvírusok közé tartozik, és a lakosság 90 százaléka fertőződik meg vele élete során legalább egyszer. A mononucleosis tünetei: A betegség elhúzódó magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó-megnagyobbodással jár. Rossz közérzet, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, hasfájás, izomfájdalom jellemzi még. Ritkán bőrpír és bőrkiütés megjelenése tapasztalható, amely antibiotikum adása esetén törvényszerűen megjelenik. A mononucleosis infectiosa igen kellemetlen tünetekkel jár, de az esetek többségében két-három hét alatt spontán gyógyul. Kórházi kezelést csak a magas lázról, nyelési képtelenségről panaszkodó betegek esete igényel.

Intim területek herpesze

A herpes simplex vírus egy másik változata a fentiekhez hasonló tüneteket produkál, azonban a hólyagok, majd az ezt követő seb nem az ajkakon, az arc egyes részein bukkan fel, hanem a nemi szerveken és a végbélnyílás körül. A férfiak és a nők intim részein az apró hólyagok hamar kifakadnak, és nedvedző, fájdalmas sebfelületet hoznak létre. Míg az ajakherpesz több millió embert érint Magyarországon, a szégyenérzet miatt még az ismerős családorvos elől eltitkolt, évente akár többször is kiújuló nemi herpesz nagy valószínűséggel százezrek életét keseríti meg. A herpeszes folyamat jelei a nemi szervek nyálkahártyáján és esetleg a végbélnyílás környékén megjelenő viszketés, kipirosodás, duzzanat és a jellemző hólyagocskák, melyek jól elkülöníthető csoportokban helyezkednek el. Férfiakon a herpeszes hólyagok és az ebből kialakuló fájdalmas fekélyek a hímvessző bármely részén kifejlődhetnek, nőknél a külső nemi szervek mellett a hüvely, sőt még a méhnyak is érintett lehet. Mindkét nem esetében kialakulhatnak az elváltozások a végbélnyílás körül és a végbélben is. Ilyen esetekben a combtőnél elhelyezkedő nyirokcsomók jól kitapinthatók, mert enyhén megnagyobbodnak, és érzékennyé válnak. Már az alsónemű érintése, a testmozgás is fájdalmas lehet. Szerencsére a kifekélyesedések néhány nap alatt pörkösödnek. Az első elváltozás a kiújulási folyamat során jóval hosszabb ideig zajlik, mint a későbbiek. Előre nem lehet megjósolni, hogy mikor lángol fel a betegség, hiszen a genitális herpesz esetében is elbújik a vírus az idegrostok mentén vándorolva. Ennél a típusnál a gerincvelő mentén, az idegdúcok sejtjeiben élősködik.
A betegség fellángolásának gyakorisága azonban csökkenthető, illetve a betegség aktív szakaszának időtartama lerövidíthető. A kezelés idejekorán elkezdve a leghatékonyabb.

Öregíti az immunrendszert

Szinte valamennyien hordozunk egy vírust, ami öregíti immunrendszerünket és megrövidíti az életünket. Bár tüneteket a többségnél nem okoz, de elszívja az immunrendszer erőforrásait, és ezáltal esendővé tesz más fertőzésekkel szemben. A lappangó vírus négy évvel csökkentheti az idősek várható élettartamát. A CMV- (cytomegalovirusok)-fertőzés tünetei hasonlóak az EBV-fertőzés tüneteihez; láz, rossz közérzet, ízületi és izomfájdalom. Nagyon veszélyes terhes nők CMV-fertőzése, mert a magzatban súlyos genetikai károsodásokat idéz elő (a terhes nőket szűrik CMV-fertőzésre). Diagnózis: aktív CMV-fertőzésben a vírus kinyerhető és tenyészthető a testnedvekből és a kimetszett szövetmintákból, szerológiai vizsgálatokkal igazolható. Fontos a megelőzés, a fertőzésen még át nem esett terheseknek különös gonddal kell betartaniuk a higiéniás előírásokat. CMV-mentes vér, vérkészítményeket kell alkalmazni. Ígéretesek a kutatások a hatékony védőoltás kifejlesztésére. Kezelés: Ép, jól működő immunrendszer esetén vírusellenes kezelés nem szükséges. Ha viszont a fertőzés a beteg életét vagy egyes szerveinek épségét fenyegeti, akkor a vírusellenes szerek alkalmazása indokolt.

Nagy Sándorné
Gyermekklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.