2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Újszülöttkori sárgaság

Bár sok édesanyának nyugtalanító, de tudja, hogy újszülöttjének a sárgaságon át kell esnie. Mi zajlik a baba szervezetében besárgulásakor, s lehet-e belőle baj? – kérdeztük dr. Horváth Zsolt a gyermekklinika neonatológiai osztályának tanársegédét, gyermekgyógyászt.


– Az újszülöttkori sárgaság természetes folyamat, mert a magzati életben más típusúak a gyermek vörösvértestjei, mint születés után. Sok esetben az újszülött májának érése is elhúzódhat, a bilirubin kiválasztása még nem tökéletes. A magzat a méhlepényen keresztül lélegzik, az oxigén a lepényből jut a vérbe. Ehhez olyan vörösvértestek kellenek, melyek jól kötik az oxigént. Születés után a szervezetnek már nincs szüksége a magzati típusú vörösvértestekre, így megszabadul tőlük. Először szétesnek, újak képződnek helyettük, és a lebontási termékek az epén és a beleken keresztül a szervezetből eltávoznak. A vörösvértest lebontás során sárgaságot okozó anyag, a bilirubin termelődik – magyarázta a gyermekorvos.

Kiválasztódik

– Az élettani sárgaság a születést követő első héten lezajlik, koraszülötteknél a 2. hétre tolódhat át. Kóros esetben a folyamat úgy is végbe mehet, hogy az átlagosnál több bilirubin képződik, felhalmozódik, és a sárgaságot okozó vegyület lerakódik a szövetekben. Ha az agysejtekbe bejut, a későbbi életkorban károsodást okozhat. Ezért nagy gondossággal kell a sárgaságot figyelni, s ha átlép egy bizonyos határt, kezelni kell. Az esetek jelentős részében az újszülött a kórházi tartózkodás alatt sárgul be, így állandó orvosi ellenőrzés alatt áll. Ma már a baba néhány csepp véréből meghatározható a sárgaságot okozó anyag, a bilirubin vérszintje. Kezelése során fontos, hogy az újszülött jól szopjon, legyen elég széklete, mellyel a sárgaságot okozó anyag kiválasztódik a szervezetből. Ezzel elkerülhető, hogy a bilirubin a belekből újból visszaszívódjon az újszülött szervezetébe. Kutatási eredmények szerint a sárgaságot okozó anyagnak védő hatása is van a szervezetet érő fertőzések ellen. Ezért a gyermekorvosok feladata nem könnyű, el kell kerülniük a bilirubin kóros felszaporodását és ugyanakkor az élettani sárgaságot nem kell kezelniük még akkor sem, ha a bőr sárgának tűnik.

Kék fény

Bebizonyosodott, hogy a sárgaság rendeződésére jó hatással van a kék fény. Ugyanis elhasítja a sárgaságot okozó anyag láncait, ezáltal az vízben oldhatóvá válik, és a vizelettel is távozhat. A kék fény plusz hőhatása miatt megnő a gyermek folyadékigénye, amit a táplálás fokozásával, akár infúzióval pótolni kell. Előfordul, hogy a sárgaság nagyon elhúzódik, akár a megszületés után két héttel később jelentkezik. Ez egyéb betegségre utal. Például az epeutak elzáródására, a vizelet sörbarna színűvé válik, a széklet pedig világos, akár fehér is lehet. Ilyenkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert a betegség két hónapon belül isszafordíthatatlan májkárosodáshoz vezethet. Mindezeken túl vírusok és bakteriális fertőzések is okozhatnak sárgaságot. Újszülött korban a vírusok eredete az anyai szervezet, méhen belül a lepényen át jutnak a magzatba, megszületés után az anyatej lehet a forrás. Ritkán anyagcsere betegségek is okozhatnak elhúzódó sárgaságot. A sárgaság nagy gonddal követendő, szükség esetén kezelendő, ezért fontos a rendszeres gyermekorvosi, védőnői ellenőrzés – mondta dr. Horváth Zsolt.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.