2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A nyelőcső gyulladásos betegségei

A nyelőcső gyulladásos megbetegedését okozhatják fertőzések, így baktériumok és vírusok, ilyen fertőzések azonban aránylag ritkábban lépnek föl és inkább legyengült védekezőképességű betegeknél szoktak előfordulni, például súlyos cukorbetegségben, vagy daganat miatt alkalmazott kemoterápia során.


Ennél sokkal gyakoribb a nyelőcső kémiai, savi eredetű irritációja és az ezt követő gyulladás. Igy például erős fűszerek, tömény alkohol, dohányzás is provokálhatnak nyelőcsőgyulladást. Ilyenkor égő jellegű fájdalom jelentkezik a szegycsont mögött, főleg az emlitett kárositó anyagok, ételek bevitele után. A leggyakoribb nyelőcsőgyulladás azonban az un. reflux-betegség kapcsán észlelhető. Ilyenkor a nyelőcső és a gyomor közötti zárógyűrű nem működik megfelelően és rendszeresen savas gyomortartalom kerül vissza a nyelőcsőbe, ami ott gyulladást, fájdalmat, ritkábban vérzést, hegesedést, szűkűletet okoz. A refluxbetegség korunk egyik "vívmánya", hiszen a modern életvitel ehhez sokban hozzájárul: az elhízás, a szoros derekú ruházat, a dohányzás, a túlzásba vitt szénsavas italfogyasztás, tömény szesz ivás etc. A reflux két fő tünete a nyelőcsőégés és a savas regurgitáció észlelése. Endoszkópos vizsgálat során főként a nyelőcső alsó harmadában látunk felmaródásokat, ritkábban valódi nyelőcsőfekélyt is. Emellett azonban az is előfordulhat, hogy a nyelőcsőbe visszajutó sav például éjszaka akár a garatig is feljuthat és microaspiráció formájában a légutakba is bekerülhet, visszatérő köhécselést, krónikus légúti gyulladást, ritkábban akár asztmát is okozva. Mit tehetünk: fontos a normális testsúly, a dohányzás elhagyása, a kiegyensúlyozott, harmonikus táplálkozás, a provokatív ételek, italok kerülése. Hatékony lehet az ágy fejvégi részének 10-15 cm-es megemelése is. Gyógyszeresen az un. proton pumpagátlók jöhetnek szóba. Ha ezek nem segítenek, akkor sebészi megoldással végezhetnek un. anti-reflux műtétet, szerencsére erre nem túlzottan gyakran kerül sor.

Dr. Altorjay István
tanszékvezető
Belgyógyászati Klinika
Gasztroenterológiai Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.