2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Minden nő alkalmas a szoptatásra

Gyermekünk megszületése csoda, s csoda a szoptatás képessége is, ami minden anyának megadatik. Mi a teendője az anyának, hogy gyermeke mielőbb anyatejhez jusson? S mit tegyen, ha a szokatlan igénybevételtől megkeményedik és kisebesedik a melle?


– Minden nő alkalmas a szoptatásra, de a rossz tanácsok miatt mégsem szoptat minden anya. Ez részben a rossz tanácsoknak köszönhető. Ezért jó, ha mindenki tisztában van a mell anatómiájával és a laktáció (tejelválasztás) élettanával – mondta dr. Kovács Judit, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszék adjunktusa. – A szoptatás szerves folytatása a fogantatásnak, a magzat kihordásának, a szülésnek. Az emlő apró mirigyekből áll, s a mellbimbó udvara alatt tejöblöcskék vannak. A baba szopáskor mechanikusan ingerli a bimbót és a bimbó udvart, s az ennek hatására termelődő oxitocin nevű hormon összehúzza a mellben a mirigyek körüli izmokat, a bimbó alatti tejöblöcskékbe juttatja a tejet s innen kell kiüríteni a szopással a babának. Ha ez sikerül, az utánpótlásról a prolaktin nevű hormon automatikusan gondoskodik. A siker érdekében nem mindegy, hogyan adjuk az emlőt a babának. Nem elég csak a bimbó hegyét adni, mert akkor csak keveset tud szopni. Következménye, hogy éhen marad, a tej nem ürül ki az emlőből, a mell pár nap múlva túltelítődik, keménnyé, feszessé, fájdalmassá válik és a mellbimbó kisebesedik.

Igény szerinti táplálás

A szülés utáni első napokban belövell a tej a mirigyekbe. Fejni nem kötelező, ha igény szerint szoptatjuk a gyermeket. Ehhez nem kell nézni az órát, mérni a gyermek súlyát, elég ölben tartani és figyelni, mikor keres, cuppog a szájával, mikor ad ki hangokat, mikor dugja kezét a szájába. Ezzel jelzi, hogy éhes és ha megszoptatjuk, együttműködünk vele, hormonrendszerünk a gyermek stimulálásán át megkapja az információt, hogy mennyit dolgozzon ha jó a gyermek szoptatási technikája, megtermelődik a szükséges mennyiség. Szülés után 2-3 nap a türelmi idő. Ha nagyon sok teje van az anyának, a kellemetlen túltelítődés miatt annyit érdemes fejni, amennyitől megkönnyebbül. Ezzel apasztja a tejet, de ha túl sokat kifej, azzal szaporítja. Fejni kell például, ha beteg az újszülött és nincs velünk. Olyankor annyit kell fejni és addig, amennyit és ameddig szopna a baba. Tehát 3 óránként 30 percet.

Sebes bimbó

Előfordul, hogy nem sikerül mellre tenni a gyermeket, mert nagyon kemény a bimbóudvar. Olyankor is fejni kell egy kicsit, hogy megpuhuljon. Ha sebes a bimbó, minden szoptatási szünetben fejni kell rá egy csepp tejet a gyógyuláshoz. A mell problémáinak egyike az elzáródott tejjárat, melynek jele a mellen megjelenő göb, fölötte a bőrön piros folt jelzi a bajt. Megoldásban sokat segíthet a baba azzal, hogy kiprovokálja az oxitocin hormon termelését szopásával. Ennek látható jele, hogy nagyokat nyel szopás közben. Ha ez bekövetkezett, akkor érdemes a göböt masszírozni finoman, a mellbimbó irányában. Ha azelőtt kezdjük, mielőtt az oxitocin dolgozni kezdene, félő, hogy a masszírozással a tej nem a bimbó irányába áramlik, hanem kikerül a mirigyekből a kötőszövetbe és gyulladást okoz. Szoptatni szinte mindig lehet, akkor is, ha lázas az anya, ha (szoptatáskor is szedhető) antibiotikumot kap. Az anya táplálkozása nem befolyásolja a tej mennyiségét, de a minőségét sok szempontból igen. Általában átlagos egészséges táplálkozás mellett jó minőségű a tej. Az elfogyasztott folyadék mennyiségétől sem függ a tejtermelés, annyi folyadékot igyon a mama, amennyit kíván.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.