2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az elhízás hatása az asztmára

Megfigyeltük, hogy a testnevelés óra alól felmentett, vagy könnyített testnevelést végző asztmás gyermekek között szép számmal vannak elhízottak. Megvizsgáltuk, hogy van-e összefüggés ezen krónikus légúti megbetegedés és a túlsúly között.


A debreceni városi gyermek-tüdőgyógyászati szakrendeléseken végeztük vizsgálatunkat, kérdőíves módszerrel. A 117, vizsgálaton részt vett 6-17 éves korú gyermekek közül a lányok 43 százaléka, a fiúk 30 százaléka volt túlsúlyos. A vizsgálat eredménye szerint a túlsúlyos, asztmás, testnevelésből felmentett gyermekek gyógyszerezése eredménytelenebb, a gyerekek több tünetet produkálnak mint azok, akik nincsenek felmentve testnevelésből. A kutatás szerint a túlsúly szerepet játszhat az asztma kialakulásában és rontja kezelhetőséget. A testsúly növekedésével összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegség kockázata – mondta dr. Márton Hajnalka klinikai főorvos, a Családorvosi-és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék munkatársa, a vizsgálat témavezetője. Az asztma nem azt jelenti, hogy nem mozoghat a gyermek. Bizonyos típusú asztmánál a nagy fizikai megterhelés, jellemzően a futás, különösen a hosszú távú futás, kiválthatja az asztmás rohamot. Ha ez beigazolódik, ne fusson hosszú távon a gyermek, de megfelelő gyógyszerezés mellett a futáson kívül ugyanúgy tornázhat, mint osztálytársai. Tehát nem kell felmenteni testnevelés alól őket, hanem arra kell törekedni, hogy megelőzzük elhízásukat. A gyermekek testnevelés alóli felmentésében a szülők is szerepet játszanak, féltik őket és nem engedik mozogni. A testnevelés tanárok hozzáállása szélsőséges az asztmás gyerekekhez. Vagy azon az állásponton vannak, hogy minden gyakorlatot végezzenek el tornaórán, vagy azon, hogy ne mozogjanak, mert tartanak az asztmás rohamtól. Ez nem megfelelő hozzáállás, jól beállított gyógyszerezéssel az asztmás gyermek is mozoghat, sportolhat és így a megfelelő táplálkozással, életmóddal meg tudja előzni az elhízást.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.