2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Meddő kapcsolatok?

Ma Magyarországon a termékeny korban lévő párok 10 százaléka meddő. Ez orvosi értelemben azt jelenti, hogy az érintett párok legalább egy éve szeretnének gyermeket, rendszeresen élnek fogamzásgátlás nélkül szexuális életet, ám ennek ellenére a terhesség nem jön létre.


Az okok tekintetében igen széles a spektrum: előfordul, hogy a pár mindkét tagjánál diagnosztizálható olyan szervi vagy működésbeli probléma, ami nehezíti a gyermekvállalást; lehet, hogy csak a pár egyik tagjánál merül fel probléma; illetve olyan eset sem kizárt, hogy diagnosztikus eszközökkel nem mutatható ki semmilyen eltérés sem a nőnél, sem a férfinál. A párok körülbelül fele vesz igénybe orvosi segítséget.

Szorongás

A várt gyermekáldás elmaradása általában krízist jelent a párok életében, melyhez a nők és a férfiak különbözőképp alkalmazkodhatnak. Jellemzően mindkét nem képviselői érezhetnek szorongást és depressziót a nem kívánt gyermektelenség miatt. A meddőség megtapasztalása nem csak az egyén érzelmeire, gondolataira és viselkedésére lehet hatással, hanem a párkapcsolatra, és egyéb családi, baráti, ismerősi, vagy akár munkahelyi kapcsolatokra is. A párkapcsolatban történő változások azért fontosak, mert a meddőség nem egyéneket, hanem párokat érint. Az, hogy egy nő miként éli meg, ha hosszabb vagy rövidebb ideig nem sikerül megfogannia, annak ellenére, hogy szeretne, az a partnerére is hatással lesz. És ez fordítva is igaz.

Aggodalom

Saját eredményeink szerint, ha a nők több depresszív tünetről számolnak be, az rontani fogja a férfiak meddőséggel kapcsolatos életminőségét. Vagyis ebben az esetben a férfiak vélhetően több szomorúságot tapasztalnak, gyakrabban terelődik el a gondolatuk a meddőség miatt, és kevésbé érzik támogatónak a családjukat és a barátaikat. Hasonló partneri hatást nőknél nem találtunk. Amennyiben viszont a depresszív tünetek súlyosak – mindegy, hogy a nő vagy a férfi esetében –, akkor az növelni fogja a depressziós fél meddőséggel kapcsolatos aggodalmait, és a partnerét is. 

Stressz

Ha valaki független, határozott, tevékeny, akkor valószínűbb, hogy könnyebben néz szembe a meddőséggel. Ugyanakkor, minél jellemzőbb a nőre vagy a férfira az érzelemkifejező, támogató magatartás, annál kevésbé érzékeli a partnere a meddőséggel kapcsolatos megterhelést. Nagyobb stresszt élnek át a férfiak, ha a partner részéről több távolságtartást és kevesebb intim közeledést tapasztalnak. A nőknél ezzel szemben az jelent nagyobb stresszforrást, ha a partnerük túlzottan kötődik és igényli, hogy a nő gyakran fejezze ki iránta szerelmét és támogatását. Több stresszt jelent a pár mindkét tagja számára, ha valamelyikük kerüli a problémát, pl. rendszeresen kitér az elől, hogy a nem kívánt gyermektelenségről kelljen beszélniük. Ha viszont a férfi épp ennek az ellenkezőjét tanúsítja, vagyis gyakran szembesíti magát és partnerét helyzetükkel, az frusztrálóan hat a nőre. Amennyiben a nő a meddőségnek pozitív jelentést tud tulajdonítani, és nem a negatív oldalát szemléli, hanem valamilyen lehetőséget képes felfedezni ebben a krízishelyzetben, akkor kevesebb lesz a meddőséggel kapcsolatos aggodalma, és a férfi is azt érzékelheti, hogy a terméketlenség nem viseli meg a kapcsolatukat.

Támogatás

Pozitívan hat a pár mindkét tagjára, ha a nő a férje és a család támogatását is érzi. Ez egy nagyon érdekes interakcióra utal, ami a párkapcsolat szintjén játszódik le. Ha a férfi a támogatásáról biztosítja a nőt, akkor az nem csak a nő számára nyújt biztonságot, és enyhíti az aggodalmak súlyát, hanem a férfira is „visszahat", és ő is kevésbé megterhelőnek érzi a meddőséget. A nők és férfiak legtöbbször különbözően élik meg a nem kívánt gyermektelenséget, így a meddőség okozta stresszt és a depresszív tüneteket enyhíti, ha pár tagjai rendszeresen megbeszélik egymással a terméketlenséggel összefüggő érzelmeiket, interakcióikban támogatják egymást, és közösen hozzák meg a meddőséggel és a kezelésekkel kapcsolatos döntéseiket. A mesterséges megtermékenyítés során fokozódhat a szexuális problémák megjelenése, illetve több konfliktus jelenhet meg a párkapcsolatban. A kutatások viszont arra is rávilágítanak, hogy épp a nagyobb lelki megterhelés miatt szükséges, hogy az érintettek nagyobb odafigyeléssel, megértéssel forduljanak egymás felé, ami természetesen erősíti a kapcsolatot, a gyermekvállalás sikerétől függetlenül is.

A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Cserepes Réka Eszter

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.