2020. Augusztus 13. Ipoly nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Egyetemi díjazottak a város napján

Debrecen Város Napja alkalmából díszpolgári címet adományozott a képviselőtestület Duffek Mihály és Édes István professzoroknak, Mohos Nagy Éva és Csiba László professzorok pedig Pro Urbe Díjat vehettek át a szerdai ünnepi közgyűlésen.


A város napja Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának évfordulója. A kiváltságlevelet I. Lipót magyar király 1693. április 11-én adományozta Debrecennek. A jeles évforduló alkalmából Papp László polgármester elismeréseket adott át a Kölcsey Központban tartott ünnepi közgyűlésen.

A díszpolgári cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. A képviselő testület idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Duffek Mihály zongoraművésznek, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Csokonai-díjas tanszékvezető egyetemi tanárának, korábbi dékánjának, valamint Édes Istvánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája egyetemi tanárának, a Kardiológiai Intézet korábbi vezetőjének.

Duffek Mihály egyetemi tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, DLA doktori fokozatát 2004-ben szerezte meg, 2011-ben habilitált. 1990-től a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Zongora Tanszékének vezetője, 1992-től 25 éven keresztül a Zeneművészeti Karnak és jogelődjének igazgatója, majd dékánja. E minőségében részt vett a magyar zenei felsőoktatás, a zenetanárképzés korszerűsítésében. Országos zongoraversenyek, zongoratanári továbbképzések szervezője. Oktató tevékenysége mellett a nemzetközi és hazai művészeti életben szólistaként, kamaraművészként, kóruskísérőként vesz részt. Debrecen művészeti közéletének aktív résztvevője, egyik meghatározó egyénisége. Elnöke a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának. Szerteágazó tevékenységét az önkormányzat 2008-ban Csokonai-díjjal ismerte el, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje Polgári Tagozat kitüntetésben részesült.

Édes István orvosi pályafutását a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikáján kezdte 1977-ben. 1994-től a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szív- és Tüdőgyógyászati Klinikáján intézetvezető egyetemi docens, majd egyetemi tanár és igazgató lett. Akadémiai doktori értekezését 1996-ban védte meg. Irányításával a kardiológiai betegellátás jelentős minőségi változást ért el. 2003-ban vezetésével alakult meg a Kardiológiai Intézet. Munkásságának egyik mérföldköve volt, amikor létrejött a Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrum. Volt általános orvostudományi kari dékánhelyettes, klinikai rektorhelyettes, centrumelnök, illetőleg elnökhelyettes, valamint a Klinikai Központ vezetője. Debrecen egészségügyi ellátása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú szakmai munkássága példaértékű.

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Debrecen közgyűlése Pro Urbe Díjat adományozott Csiba László egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikája Hatvani-díjas volt igazgatójának, valamint Mohos Nagy Évának, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Csokonai-díjas tanszékvezető egyetemi tanárának, operaénekesnek.

Mohos Nagy Éva a debreceni Csokonai Nemzeti Színház örökös tagja, tanszékvezető egyetemi tanár, városunk zenei életének meghatározó résztvevője. Énekművész-tanári végzettségét Debrecenben, doktorátusát és habilitációját Budapesten, a Zeneakadémián szerezte. 1992-ben kezdett oktatni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának jogelődjén. Nevéhez fűződik a Magánének Tanszék – melynek jelenleg is vezetője – sikeres akkreditációja. Több tanítványa vált a hazai zenei élet sikeres szereplőjévé. 1975-től a Csokonai Színház magánénekeseként számos előadásban nyújtott kimagasló teljesítményt. Sokat tett a város kultúrájáért, művészeti életéért. Budapesti és külföldi fellépéseivel ismertté tette Debrecen nevét a nagyvilágban, ezzel nagyban hozzájárult a cívisváros szellemi kisugárzó erejének növeléséhez. Művészetét számos nívódíjjal, Csokonai-, Kölcsey-díjjal, illetve lovagkereszttel ismerték el.

Csiba László egyetemi tanulmányai befejezése óta a debreceni Neurológia Klinika munkatársa, 25 éven át igazgatója. Németországban, a kölni Max-Planck intézetben három, Japánban közel egy, Franciaországban fél évet töltött. Külföldi tapasztalatait felhasználva tette az ország egyik vezető stroke-központjává klinikáját, amely nemzetközileg ismert oktatási központ is, német, holland és japán orvosok kutatóhelye. Csiba László számos külföldi egyetem vendégprofesszora, az Európai Neuroszonológiai Társaság korábbi elnöke, 2016 óta a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Több könyve, köztük novellás kötete is megjelent. Munkájának és a debreceni ellátási modellnek köszönhetően városunkban végzik országosan a legtöbb vénás vérrögoldást stroke-ban – az átlag magasabb, mint az Egyesült Államok átlaga –, Debrecen régiójának stroke-mortalitása pedig az egyik legalacsonyabb az országban.

További díjazottak:
Pro Urbe Díj: Lukács László, a Tankcsapda zenekar alapító frontembere, a Tankcsapda Music Kft. ügyvezetője
Mecénás Díj: Czírbusz István és Sipos Tamás, a Baromfiudvar 2002 Kft. tulajdonosai, valamint Katona Gyula vállalkozó
Debrecen Város Sajtódíja: Vida Gyula, a Médiacentrum Debrecen főszerkesztője
Kölcsey Ferenc-ösztöndíj: Debreceni Népi Együttes és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes
Emléklap: Legoza Bálint alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja 39. lövészzászlóalj parancsnoka

A „Cívis álom” várostörténeti vetélkedő nyertese: a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Sajtóiroda

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.