2020. Augusztus 13. Ipoly nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Speciális szakértelemmel mentik az újszülötteket

Az intenzív ellátásra szoruló, vizsgálatra, operációra váró koraszülötteket, újszülötteket speciális mentőautó szállítja. Állapotuktól, a szállítás céljától függően szakorvos illetve szakápoló is velük tart az úton, akár a központ két klinikája között, akár másik megyében működő kórházba vagy otthonszülés esetén a gyermek otthonába is vezessen az útjuk.


A szállításokért dr. Nagy Andrea klinikai főorvos felel, és vezeti a Gyermekgyógyászati Intézet Neonatológiai Intenzív Osztályát is. Magyarország a koraszülöttszállítás tekintetében kilenc centrumra van osztva, ezekből az egyik a Gyermekgyógyászati Intézet Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásért Alapítványán keresztül működik, központi költségvetésből. A finanszírozás alapítványi formájának létrehozásakor az volt a cél, hogy a szűkös központi költségvetés mellett a civil lakosság támogatása is igénybe vehető legyen – mondta a főorvosnő. – Hajdú-Bihar megye mellett Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részét látjuk el, évente közel 500-700 szállítást végzünk. A szállítás speciális eszközöket és személyzetet igényel, ugyanis már a küldő intézményben el kell kezdeni a betegellátását, és természetesen állapotának stabilizálása után a szállítás alatt is folytatni kell ugyanúgy, mint a felnőtt mentőszolgálat esetében.

Mentőautó, szakápoló, orvos

A mentőautó és a mentéshez szükséges eszközök az Országos Mentőszolgálat (OM) tulajdonában vannak. A teamben hozzáértő mentő gépkocsivezető, mentőápoló dolgozik, akik egyben az OM alkalmazottjai, és szabadidejükben végzik ezt a feladatot, továbbá egy, a perinatális intenzív centrumban (PIC) dolgozó intenzív terápiás szakápoló és az esetek 90 százalékában egy neonatológiában jártas orvos is tagja a csapatnak. Szükség van a speciális tudású szakemberekre, mert az igen kis súlyú koraszülöttek ellátása vagy például műtét után a lélegeztetett koraszülöttek szállítása speciális szakértelmet igényel. Ezért a különleges mentőautó a speciális ellátáshoz szükséges eszközökkel van felszerelve, mint hordozható inkubátorral, benne a lélegeztető géppel, a légutak leszívásához szükséges rendszerrel, monitorokkal, perfúzorokkal.

Otthonszülés

Az autóban az inkubátor tartószerkezete speciális lengéscsillapító rendszerrel ellátott, hogy kiegyenlítse az aszfalt egyenetlenségeit, és csökkentse a szállítási stresszt a babáknál, mert a rendszer nélkül tovább romolhatna állapotuk. Ha koraszülés fenyegeti az anyát, az a legszerencsésebb, ha még szülés előtt érkezik meg a szülészeti klinikára, ahol a megszületett kissúlyú újszülött azonnali ellátást kaphat. De előfordulhat, hogy hirtelen indul a koraszülés, és az anya elszállítására már nincs idő, ezért megszületés után a koraszülöttet kell szállítani az intenzív ellátást nyújtó intézetbe, jelen esetben a Debreceni Egyetem két intenzív neonatológiai osztályának egyikére. Néhány esetben kórházon kívül (pl. otthonában) jön világra az újszülött. Ilyenkor is mi megyünk az újszülöttért, és a helyi ellátás után behozzuk az intenzív osztályra, az anyát, állapotának stabilizálása után a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára viszi a felnőtteket szállító mentő. Előfordul, hogy érett súlyú újszülöttek is igényelnek intenzív ellátást, például méhlepényleválás, súlyos bakteriális fertőzés, fejlődési rendellenesség miatt.

Sürgős esetek

A küldő intézmény vagy otthonszülés esetében az OM riasztása után sürgős esetekben 15 percen belül el kell indulnunk a helyszínre. Ezért az orvosok készenléti rendszerben ügyelnek, a nővérek pedig az osztályon dolgoznak, és onnan indulnak a mentővel. Feladatunk, hogy a helyszínen és a szállítás alatt olyan ellátást nyújtsunk a betegeknek, mint egészségügyi intézményben. Dr. Nagy Andrea, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a szállítás koordinálása mellett a központi költségvetésből származó pénz kiegészítésére a szállítás anyagi feltételének megteremtéshez pályázatokat is ír, és újraélesztési tanfolyamot tervez szervezni az újszülötteket küldő intézményeknél.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.