2019. Február 18. Bernadett nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Rugalmas izomzat, energikus test

A mindennapi életünket kísérő stressz, a hosszan tartó ülő és a mozgásszegény életmód hatására jellegzetes ízületi és izomfájdalmak alakulnak ki.


Rendszeres mozgás nélkül az izmok fokozatosan gyengülnek, az ízületi porc és a szalagrendszer túlterhelődik, amit a meggyengült izomzat egy túlzott mértékű feszüléssel próbál ellensúlyozni. A következmény az egyre fiatalabb életkorban jelentkező gerinc, váll és csípő körüli fájdalom, amely panaszok az életkor előrehaladásával gyakrabban és erőteljesebben jelentkeznek.

Stressz, ízületi fájdalom

A kedvezőtlen fizikális változás a lelki életünkre is hatással van, a krónikus mozgásszervi problémák gyakran társulnak hangulatzavarral, a szorongás, illetve a depresszió tüneteivel. A stressz, a napi feszültség következtében kialakult izom- és ízületi fájdalmak állandósága általános tűrőképességünket rontva kedvetlenebbé, türelmetlenebbé, figyelmetlenebbé tehet bennünket. Egy 20-25 éves egyetemisták körében végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a fiatal életkor ellenére nagyon gyakori a hát és derék, valamint a térdízület fájdalma körükben. Ráadásul, a megváltozott fizikális állapot mellett alvás- és önértékelési zavar, különböző súlyosságú szorongás és a depressziós tünetek is jellemezték a vizsgált hallgatók egy részét. Mindez arra utal, hogy a testi és a lelki egészség szorosan összefügg egymással.

Gerinc-és gyógytorna

Ezek után felmerül a kérdés, valójában milyen jelentősége van a mozgásnak? A vizsgálatban részt vevő hallgatók három mozgásprogramból választhattak: a gerinctorna, a Pilates torna és a gyógytestnevelés. A gerinctorna-gyógytorna segít a gerinc körüli izomzat funkciójának helyreállításában, az izomerő és a rugalmasság javításában, emellett megdolgoztatja a lapocka, valamint a csípő körüli izmokat is. A helyes testtartás automatikussá válik, csökken a kisízületek és a porckorongok nyomása, ezáltal jelentősen csökken a hát és a derék fájdalma. A gyógytestnevelés gyakorlatanyaga a gerinctornáéhoz hasonló, de leginkább iskolai keretek között alkalmazzák a különböző tartáshibák, gerincferdülések esetén.

Pilates-torna

A Pilates torna gyakorlatainak alapja szintén a gerinctorna, de sajátos testhelyzetekben dolgoztatja az izmokat, és nagyobb hangsúlyt helyez a légzéssel összehangolt mozgásokra, az egyensúly fejlesztésére. Ezeket a mozgásformákat vizsgálva kerestek a szerzők bizonyítékokat a testmozgás kedvező hatásaira, mind a fizikai, mind pedig a mentális állapot szempontjából. A program alapján azt találták, hogy jelentősen javult az izmok nyújthatósága és ereje, valamint – a speciális tornaprogramok – szintén kedvezően hatottak a lelki folyamatokra. A vizsgálatban résztvevőknél csökkent a szorongás mértéke, javult a hallgatók önértékelése és az alvásuk minősége. Az említett mozgásformák mindemellett hozzájárulnak a szép tartás és a normális ívű gerinc kialakításához, egy általános jó kondíció eléréséhez, aminek eredménye a könnyen mozgó, energikus test. Így az erős és rugalmas izomzatban, a megfelelően terhelt ízületi alkotóelemekben a fájdalom csökkenését vagy megszűnését eredményezik, hozzájárulnak a kiegyensúlyozott lelki egészséghez, ezzel javítva az életminőséget.

Petrika Hajnalka
gyógytornász

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.