2019. Február 18. Bernadett nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Intézetvezető



Kardio Magazin

<< előző oldal


  Jó-és rosszindulatú daganatok

A jó- és rosszindulatú daganatok között két különbség van: a rosszindulatú előbb-utóbb távoli szervekbe áttéteket ad, illetve agresszíven beszűri környezetét.


A jóindulatú daganatok általában lassan nőnek, néha évekig nyugalomban vannak, azonban helyzetüktől, típusuktól függően komoly problémákat is okozhatnak. A koponyaüregben növekvő jóindulatú daganatok pl. a zárt, csontos üregben nem férnek el, nyomást okoznak, tartós fejfájás, epilepsziás roham, személyiségváltozás kísérheti. Vagy pl. a méh izomzatának jóindulatú daganata erős, elhúzódó vérzéseket okozhat, ezért késői következményei miatt kezelni kell, esetleg műteni. Ilyenkor a daganat – bár szövettanilag jóindulatú – biológiai viselkedést tekintve kezelést igényel. Nagyon sok szervben előfordulhat jóindulatú daganat: a koponyaüregben jóindulatú agyburokdaganat, a bőr számos ártalmatlan elváltozása, a bőr alatti szövetekből kiinduló „zsírdaganat", a belekben található polipok, az emlőállományának, a méh izomzatának jóindulatú daganata.
Annak eldöntése, hogy jó- vagy korai stádiumú rosszindulatú daganatról van-e szó, néha könnyű, néha azonban fogós kérdés és nagy felelősség. A bőr festékes anyajegyeinek vizsgálata során a szakember láthat a rosszindulatú elfajulásra jellemző egyértelmű jeleket, néha viszont bizonytalan tünetekkel találkozhat. Ha a rosszindulatúság teljes biztonsággal nem zárható ki, a műtéti eltávolítást is mérlegelni kell. Ekkor a minta szövettani feldolgozása döntő. Vannak elváltozások, melyek szinte soha nem lesznek rosszindulatúak. Vannak, amikből ritkán, de kialakulhat, és van olyan, ami néhány év fennállás után szinte biztosan a rosszindulatú elfajulás irányába fog haladni. Az egyszerű orvosi vizsgálat nem elég annak eldöntésére, mi a további teendő. Képalkotó módszerekkel (ultrahang, röntgen, MR stb.), esetleg mintavétellel pontosítjuk a diagnózist. Ekkor tudunk arról dönteni, mit kell tennünk a beteg biztonsága érdekében. Szorosan kontrolláljuk, esetleg műtétet javaslunk, vagy más kiegészítő vizsgálatot ajánlunk fel.


Dr. Tóth Judit
onkológus

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.