2019. Augusztus 18. Ilona nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kenőcs, kúp, műtét

A végbélből származó vérzésre könnyen ráfogja az ember, hogy aranyere van, pedig a paansz oka lehet más is.


Ha a pecsételő vérzéshez fogyás, puffadás társul, gynegeség, ki kell vizsgáltatni magát a betegnek, különösen ha betöltötte az ötven évet, ugyanis a tünetek rosszindulatú, daganatos betegségre is utalhatnak - tudtuk meg dr. Damjanovich Lászlótól a Sebészeti Klinika igazgatójától.

Mindenek előtt el kell dönteni, hogy aranyérről vagy daganatról van-e szó és a betegségnek megfelelő kezelést végzeni. Az aranyér tulajdonképpen visszércsomó, amely a végbélnyálkahártya alatt helyezkedik el. A vénás fonat kitágulhat, felszíne sérülékennyé válik és első tünetként tapaszatalható a vérzés. A műsodik fázisban az aranyér mutatkozik a végbélnyíláson kívül, de még spontán visszahúzódik, később már csak manuálisan helyezhető vissza. A kivizsgálás során a daganat leheteőségének kizárásán kívül az aranyérbetegség stádiumát is meg kell határozni.

A kezelés először kenőcsökkel, kúpokkal történik és a tünetek enyhítése a cél. Ha ezek hatástalanok, akkor sor kerülhet műtéti megoldásra: mint pl.: az aranyeres csomk gumigyűrűs leszorítása, fagyasztásos roncsolása, infravörös leégetése vagy kimetszése. Mindne eljárás végeredménye a tágult érfonatok megszüntetése.

Az aranyér kialakulása csökkenthető növényi rostokban gazdag táplálkozással, az elhízás elkerülésével és rendszeres testmozgással.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.