2019. Augusztus 18. Ilona nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az alkoholizmus betegség

Napjainkban természetes szokássá vált az alkohol fogyasztása. Magyarország e téren a világ élmezőnyébe tartozik.


A statisztikai adatok szerint hazánkban legalább 300 ezer súlyos alkoholbeteg él, akik már függenek az italtól. A kezelésre szoruló alkoholisták száma félmillióra tehető. Számuk az elmúlt 30 évben megnégyszereződött. A férfiak mellé felzárkózva a nők alkoholfogyasztása fokozatosan növekszik. A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni. Az alkohol egyre fiatalabbak életében bukkan fel a baráti társaság motiváló erejére. Az út a megszokáshoz vezet. Ifjúkorban a szülőknek lehet a legnagyobb visszatartó erejük, ha jó a kapcsolatuk gyermekeikkel.

Örömhiány, feszültség, viszály

Az alkoholizmusra hajlamosító lélektani okok örömhiányt fejeznek ki. A deviáns viselkedés kialakulása során szinte minden esetben feszültség van jelen, például párkapcsolati probléma, családi viszály, munkahelyi gondok, elmagányosodás. Az alkohol a pszichoanalitikus felfogás szerint a „felettes én”, vagyis az emberben rejlő belső „morális hatóság” oldószere. Főleg a szorongást oldja, amely legfőképp a megfelelni nem tudás érzéséből eredhet. Ezért is szokták az alkoholt használni a lámpaláz, a vizsgadrukk oldására. Az alkoholos hatás alatt az egyén olyannak érzi magát, mint amilyen szeretne lenni. Megszűnik körülötte a valóság és a saját, képzeletbeli világában bontakozik ki. Nyilvánvaló tehát, hogy az alkohol kielégülést, örömöt okoz.

Elhanyagolás, bántalmazás

Az emberi személyiség szocializáció során alakul ki, amely egész életét végigkíséri. A legdöntőbb életszakasz a gyermekkor, s a legtöbb esetben ekkor következnek be a devianciához vezető zavarok és feszültségek. A szocializáció legfontosabb intézménye a család, a normákat és a szokásokat elsősorban a szülők, majd a környezet adja át. Az alkoholista szülők nem tudják biztosítani gyermekük számára a stabilitást, elhanyagolják, akár bántalmazzák is őket. A szülő(k) ivását és viselkedését a gyermek eltanulja.

Egyik szenvedély a másik után

Ha a gyermek és a szülő közötti kevés a kapcsolat, akkor előtérbe helyeződik az iskola, mint másodlagos szocializációs tényező, de a szülő-gyermek közti kölcsönhatást nem tudja pótolni. A fiatalok világnézetüket javarészt szüleiktől öröklik, később ez formálódik kortársaik körében. Az azonos életkorú fiatalok kölcsönös személyiségfejlesztő hatása számottevő. A káros szenvedélyeket legtöbbször a barátok hatására próbálják ki. A veszély nő, ha a szülőkkel nincs meg a támogató kapcsolat. Az alkohol- és a drogfogyasztás egyre fiatalabbakra jellemző. A szerhasználat is hajlamosító tényező, mert az egyik szenvedély előkészíti a terepet a másik számára.

Erőszak, depresszió

A társadalomban elfogadottnak számító alkoholfogyasztás ártalmaival szemben nagyon nehéz felvenni a küzdelmet. Az alkoholizmus betegségként való elismerése több évtizedes munka eredménye. A közvéleményt, és az egészségügyet is meg kellett győzni arról, hogy a részegség nem egyszerűen bűn. Az átlagosnál sokkal gyorsabban bomlik fel az alkoholista családja, gyermekeiknél gyakrabban fordulnak elő viselkedés- és kontaktuszavarok. Sok gyermek úgy hiszi, ő a felelős szülei boldogtalansága miatt. A gyermekek az anyagi gondoskodást, a megértést és a szeretetet is hiányolják. Reakcióként visszahúzódnak a saját kis világukba. Szenvedő alany a nem italozó házastárs is. A férfi alkoholizmusa meghatározó a nő depressziójának kialakulásában. Az alkoholista általában erőszakos, és nem riad vissza a tettlegességtől sem. A megelőzés már a gyermek születésével, sőt előtte elkezdődik. A szülők feladata a családon belüli helyes szocializáció. Az alkoholellenes műsorok, az egészségügyi nevelés-felvilágosítás szinte teljesen hiányzik az iskolai tantervekből és a médiákból. Kialakítása erőfeszítést igényel, de a befektetés megtérülne. A másodlagos megelőzés keretében már a kialakult szenvedélyt, hozzászokást próbálják megszüntetni a szakemberek, megakadályozva a betegség további terjedését. Az alkoholbetegek kis hányada kerül szakorvoshoz, többnyire kényszerből. A betegség kezelésére több önsegítő csoport alakult, közülük a legismertebb az Anonim Alkoholisták szervezete.


Bodnár Andrien
ambulancia vezető asszisztens
Pszichiátriai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.