2019. Augusztus 18. Ilona nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hasznos tanácsok gyógyszer beadásához

Sokszor találkozunk azzal a nehézséggel, hogy gyermekünk nem akarja bevenni a gyógyulásához szükséges gyógyszert. A Gyermekgyógyászati Klinikán tanácsot kértünk, ugyanis az ott gyógyuló kicsik szülei elsajátíthatják a különböző „trükköket”, hogy az otthoni ápolási időszakban lehetőleg ne legyen ilyen gond.


Az egészségügyi beavatkozásokra való felkészítésre, a gyógyszerbeadásra mindig időt kell szánni, és meg kell találni a gyermeknek legideálisabb beadási módszert. Törekedni kell arra, hogy megkapja a az orvos által előírt orvosság adagot, de azt soha ne adjuk be erőszakkal – mondta Ötvös Józsefné Katalin a klinika csecsemő- és sürgősségi osztályának osztályvezető ápolója. – Az anyukáknak mindig elmondjuk, hogy a gyógyszereket célszerű étkezés előtt beadni a kisdedeknek. Ez azért fontos, mert ha a gyermeknek rossz ízű a gyógyszer, kihányhatja az étellel együtt. A kisgyermekkel már meg lehet beszélni, hogy mi miért történik vele: pl. azért kell bevennie a gyógyszert, hogy meggyógyuljon, és újra játszhasson a barátaival. Injekció beadása, és vérvétel előtt meg kell nyugtatni, elmondani neki, hogy olyan lesz a szúrás, mint egy szúnyogcsípés, és a kis karját is megszorítják, ami szintén fájdalmas lehet, érzékenyen érintheti. Fontos, hogy ne csapjuk be! A „nem fog fájni” vigasztalás nem megfelelő, mert a gyermek csalódik és legközelebb nem hisz majd sem a szülőnek sem pedig az egészségügyi dolgozónak, nehezen fogja tűrni még a beavatkozások nélküli általános vizsgálatot is, és sokáig félni fog a fehér köpenyes emberektől.

Szirup, por, kúp, kapszula, tabletta

Tapasztalataink szerint a szirupok íze nem kellemetlen, ezért a csecsemők és kisgyermekek ezt fogadják el legkönnyebben. A készítmény mérőpoharával mérjük ki az orvos által felírt mennyiséget, és kiskanállal adjuk be. Ha a kanalat a csecsemő ajkához érintjük, kinyitja a száját és beadhatjuk a gyógyszert. Fontos, hogy ülő helyzetben tartsuk a gyermeket, és támasszuk meg a fejét, nehogy légútjaiba kerüljön a gyógyszer. A kisgyermekek többségének a szirup lenyelése nem okoz problémát. Ha por alakú orvosságot kell beadnunk, akkor keverjük össze egy kiskanálban anyatejjel, vagy teával, és így kínáljuk meg. Ha nehezen lehet folyadékkal elegyíteni az orvosságot, akkor reszeljünk le egy kiskanálnyi almát, keverjük össze a gyógyszerrel, és így kínáljuk a kicsinek. De bármivel is keverjük, előfordulhat, hogy pár perc múlva kihányja. Ilyenkor nem szabad új adagot adni, mert nem tudhatjuk, hogy mennyi maradt meg a szervezetében. Soha ne keverjük a gyógyszert gyermekünk teljes ételadagjába, mert lehetséges, hogy rossz ízű lesz, és nem fogja megenni. Gyermekünk kaphat kúpot is, amit a végbelén át kell beadnunk, vigyázva, nehogy sérülést okozzunk. A kúpot csak akkor használjuk, ha ép a végbél környéke (pl. nem sebes). A kúp beadását követően fogjuk össze a gyermek farpofáit és tartsuk úgy egy pár percig, nehogy kicsússzon a kúp. Ha mégis kitolja, újból adjuk be. Hányás, hasmenés esetén ne adjunk kúpot és szájon át se adjunk olyan gyógyszert (pl. erőteljes ízűt), ami kiváltja a hányás, hasmenés ingerét. Nagyobb gyermekeknek felírhat az orvos kapszulát is, mely rendeltetése, hogy tartalma ne a gyomorban, hanem a vékonybélben szívódjon fel. Kibontani nem szabad, mert akkor elveszíti ezt a hatását. Bő folyadékkal egyben kell lenyelnie a gyermeknek. A kapszula, vagy a tabletta nagysága gondot okozhat a beadásnál, de míg a kapszulát tilos kibontani, addig a tablettát apróbb darabokra lehet törni. A drazsé jellegű tablettáknak cukormáz bevonatuk van, mert maga a gyógyszer még felnőtt számára is kellemetlen ízű. Ezért ezeket nem szerencsés összetörni, de a tapasztalat az, hogy ezeket a „színes cukorkákat” fogadják el és nyelik le a folyadékkal legkönnyebben a kisgyermekek

Gyógyszerérzékenység

Mindig tartsuk be a gyógyszer beadási fázisait, mert úgy fejti ki hatását. Ha naponta 3-szor rendeli az orvos, akkor két beadás között teljen el a 6-8 óra, és a gyermek mindennapi ritmusához, étkezési és alvási szokásához igazítva lehetőleg ugyanabban az időpontokban kerüljön erre sor. Egy-egy gyógyszert általában 3-5 napig kell adagolnunk, kizárólag az orvos által felírt dózisban. Az ápolási gyógyulási időszak alatt figyeljük a gyermeket, hogy nem lép-e fel nála allergiás reakció, vagy egyéb tünet. Ha pl. csalánkiütés jelentkezik, függesszük fel a gyógyszerezést, és vigyük vissza a kezelőorvoshoz. Jegyezzük fel a gyógyszer nevét, és a későbbiekben, ha egészségügyi intézménybe kerül a gyermek, szóljunk, hogy azzal a készítménnyel gondok voltak, s valószínűleg érzékeny a hatóanyagra.

Baleset megelőzés

Soha ne mondjuk azt gyermekünknek, hogy a gyógyszer édesség, cukorka, szörp stb. mert a felügyelet nélkül hagyott szirupot, a dobozban lévő tablettát, színes drazsét valóban annak fogyaszthatja el. A gyógyszer nem játékszer: értessük meg vele hogy az a gyógyulásához szükséges, és csak olyan mennyiségben és időben szabad bevenni belőle amennyit az orvos előírt. A gyermekek utánozzák szüleiktől, nagyobb testvértől, nagyszülőktől látottakat, ezért a környezetükben felügyelet nélkül hagyott szereket „megkóstolhatják”, hiszen „anya is ezt szokta bevenni”. Ezért fontos, hogy mindig tároljuk biztonságosan elzárva, így gondoskodva arról, hogy a gyermek soha ne férjen hozzá semmilyen gyógyszerhez!

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.