2019. Augusztus 18. Ilona nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Számos nőt érint a húgyúti fertőzés

Egy év során húsz közül egy nőnek húgyúti fertőzése jelentkezik, minden második nőnek pedig az élete során legalább egy alkalommal lép fel ilyen megbetegedése.


A fertőzés helye szerint alsó, vagy felső húgyúti fertőzésről beszélhetünk. Az alsó szakasz leggyakoribb megbetegedése a hólyaghurut, más néven felfázás, a felső szakaszé a vesemedence gyulladás, melyet láz, hidegrázás, verejtékezés, vesetáji fájdalom, érzékenység és hányinger, hányás jellemez. A hólyaghurut lázat általában nem okoz, hevenyen fellépő gyakori, fájdalmas, sürgető vizelés, alhasi fájdalom, esetleg véres vizelet jellemzi. A vizeletvizsgálat fehérvérsejtek, genny jelenlétét, nem kötelezően nitrit pozitivitást mutat. A felnőtt nők egyszerű hólyaghurutját kivéve vizelet bakteriális tenyésztéssel azonosítjuk a kórokozót és meghatározzuk antibiotikum érzékenységét. Vesemedence gyulladás esetén vérvizsgálatot is végzünk az általános gyulladásos reakció felmérésére.

Szövődmény


Húgyúti fertőzés lehet számos betegség, beavatkozás szövődménye. Példaként említhető a cukorbetegség, vesekövesség, prosztata megnagyobbodás, vizelet húgyvezetékbe való visszajutása (reflux betegség), húgyhólyag katéterezés. Kiemelendő, hogy a terhesség is hajlamosít húgyúti fertőzésre, és következménye akár vetélés, vagy a magzat fejlődésben való visszamaradása is lehet.
Az esetek legnagyobb részében viszont nem áll fenn ilyen hajlamosító tényező, és ezekben az esetekben elsősorban a nők betegszenek meg.

Kórokozók

Mi az oka ennek a nemi különbségek? A válasz megértéséhez meg kell ismernünk a fertőzés létrejöttének mechanizmusát. Jellemzően ún. felszálló fertőzés lép fel, ami azt jelenti, hogy a húgycsőnyíláson át jut be a kórokozó, mely leggyakrabban Escherichia coli, a bélflóra alkotója. A végbélnyíláson át kikerülő baktérium a nedves gáton keresztül a hüvelybemenetbe nyíló húgycsőhöz jut. A húgycső alsó szakaszán, vagy a nyílás közvetlen közelében telepeket képez és innen már nagy számban jut a fertőzőképes kórokozó a nők rövid húgycsövén át a húgyhólyagba. A nyálkahártya felszínén elszaporodva gyulladást vált ki, mely a panaszokért felelős. A férfiak esetén a végbélnyílástól a húgycsőnyílásig terjedő szakasz sokkal hosszabb, és a száraz bőr nem kedvez a coli baktérium mozgásának, szaporodásának.

Fogékonyság

Miért van az, hogy egyes személyek fogékonyabbak a fertőzésre, mások pedig kevésbé? A hajlamosító tényezők négy csoportba oszthatók, a beteg személy genetikai, biológia adottságai és viselkedése, valamint a kórokozó jellegzetességei. Hajlamosító genetikai adottságok az immunvédekezés jellegzetességei, a nyálkahártya felszín fehérjéi, „ragadóssága”, a vizelet és a húgyutak baktériumellenes anyagai, bizonyos vércsoport jellegzetességeket mutatók. A biológiai adottságok közé a posztmenopauzában jellemző ösztrogénhiány, és a cukorbetegek által használt cukorvizelést okozó gyógyszerek alkalmazása sorolható. Viselkedésbeli hajlamosító tényezők a nemi aktus, spermicid termékek használata, a hüvelyi flóra meggyengülése megelőző antibiotikus kezelés folytán és a ritka hólyagürítés. Nem minden coli baktérium veszélyezteti a húgyutakat. A megbetegítőképesség sejtfelszíni és a sejt által kiválasztott fehérjék meglététől függ.

Bő folyadékfogyasztás

A hólyaghurut kezelésében ökológiai szempontok alapján egyre inkább foglalkoznak az antibiotikum kerülő módszerekkel, nevezetesen bő folyadékfogyasztás, gyakori vizeletürítés, gyulladáscsökkentő kezelés, késleltetett antibiotikum indítás. Ha antibiotikumot választunk, az alacsony szérumszintet adókat, vizeletben ürülőket preferáljuk rövid, maximum 5 napos kezelésben a helyi érzékenységnek és a beteg szempontjainak figyelembevételével. Elhúzódó, vagy visszatérő fertőzés esetén baktérium tenyésztés és hosszabb kezelési idő, illetve szisztémás hatást kifejtő antibiotikus kezelés választandó. Hasonló elvek érvényesek a felső húgyúti fertőzésekre is.

Alapos tisztálkodás

Megelőzésként javasolható a székürítést követő tisztálkodás megfelelő módja, törölni elölről hátrafelé kell, és ajánlott az alaposabb tisztálkodás, valamint a gáttájék szárazon tartása. A bőr és hüvelyflóra érintetlenségének biztosítása érdekében az antibiotikus kezelést javasolt fenntartani súlyos fertőzések esetére. Kerülni kell a hüvelyi idegentest, spermicid és fertőtlenítő készítmények indokolatlan alkalmazását, mely a fertőzés elleni védő hatású hüvelyi flórát és savas közeget károsítja. Hormonhiányos állapotokban a helyi, vagy indokolt esetben szisztémás ösztrogén kezelés segíthet. Javasolt a bőséges vizeletkiválasztás fenntartása megfelelő folyadékfelvétellel. Intim együttlétet követő panaszok esetén mindkét fél higiénéje mellett a coitus utáni vizeletürítés segítheti a megelőzést. Visszatérő panaszok esetén tőzegáfonya készítmények kúraszerű alkalmazása eredményt hozhat annak antibakteriális hatása következtében.
A hólyaghurut kellemetlensége mellett a megelőzés jelentőségét aláhúzza, hogy az antibiotikus kezelés nemkívánt hatásai, a hüvely- és bélflóra módosítása egyre nagyobb problémát okoznak a betegeknek, az antibiotikum rezisztencia terjedése pedig a súlyos betegségek kezelhetőségét veszélyezteti.

Dr. Újhelyi László
egyetemi docens
Nephrológiai tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.