2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Veszélyes az elhízás

Igaz-e, hogy túlsúly vagy elhízás esetén nemcsak felnőttek, hanem már gyermekek esetében is anyagcsere-betegség alakulhat ki, és milyen anyagcsere-eltérések fordulhatnak elő ilyenkor? Erre a szülői kérdésre adott válasz, a gyermekkori elhízás nagy gyakorisága miatt, bizonyára széleskörű érdeklődésre tarthat számot.


A válasz lényege: igen, igaz, a gyermekkori túlsúlyosság vagy elhízás esetén is észlelhető lehet az ún. metabolikus szindróma kialakulása, ami voltaképpen anyagcsere-eltérések együttesét jelent. Fő összetevői az elhízáson kívül a szénhidrát-anyagcserezavara, a zsíranyagcsere eltérései és az emelkedett vérnyomás. A kialakulásának a mechanizmusa meglehetősen jól ismert. A kiindulópont az, hogy a túlsúlyosság vagy elhízás esetén a szervezet zsírtartalma meghaladja a normálisnak tartott arányt. A zsírszövet azonban nem csupán zsírraktár, a zsírsejtek hormonszerű anyagok termelésére képesek. Ennek pedig az a következménye, hogy a szervezet anyagcseréjében kulcsszerepet játszó inzulin nem képes a hatását megfelelően kifejteni, mert a célsejtek az inzulin iránt érzéketlenné válnak. Ez az állapot az inzulinrezisztencia, aminek a kompenzálására a hasnyálmirigy ún. béta-sejtjei nagymennyiségű inzulint termelnek. Az emelkedett inzulinszint azután nem kívánt változásokhoz vezet. A szénhidrát-anyagcsere zavara abban nyilvánul meg, hogy szénhidráttartamú étel vagy cukor fogyasztását követően magasra emelkedik a vércukorszint, vagy már az éhgyomri vércukorszint is magasabbnak bizonyul, végül, amikor az inzulintermelés az inzulin hatás csökkenésével nem tud lépést tartani, a cukorbetegség egyik formája (a 2-es vagy felnőtt-típusú diabetesz) alakul ki. Az emelkedett inzulinszint változásokat okoz a zsíranyagcserében is. Emelkedik a vér koleszterin szintje, ezen belül az ún. káros koleszterinszint lesz magasabb, az ún. védő koleszterin szintje pedig csökken. A vérnyomás emelkedésében is fontos szerepe van a magas inzulinszintnek. A metabolikus szindróma fennállása azért kedvezőtlen, mert fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a zsíranyagcsere- eltérések esetén pedig már a gyermekkorban kezdetét veheti az érelmeszesedés folyamata, ami szív-érrendszeri veszélyeztető tényező, az emelkedett vérnyomással együtt.
A metabolikus szindróma kezelése mindezek miatt nagy jelentőséggel bír már a gyermekkorban is. A legfontosabb lépése az alapját képező elhízás kezelése. Ez magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozás folytatását, a fizikai aktivitás fokozását és a szükséges pszichés támogatás biztosítását. A komplex és következetes életmód változtatás az esetek túlnyomó többségében hatásos is.
A legfontosabb azonban a metabolikus szindróma és az ennek alapját képező elhízás megelőzése.

Dr. Ilyés István
emeritus professzor
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.