2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A reuma egyik gyógymódja a testmozgás

Az évek múlásával egyre gyakrabban fájnak ízületeink, recsegnek-ropognak csontjaink, nyilall derekunk, megmacskásodik lábunk. Jólesik a gyógyfürdőben felmelegíteni tagjainkat, gyógytornával megmozgatni ízületeinket, csontjainkat. Ha így érzünk, akkor reumásak vagyunk.


Az ülőmunkát végzőknél gyakori ez a betegség. Akik kerékpárral járnak dolgozni, vagy edzésképpen ülnek a nyeregbe, azok megelőző terápiát folytatnak, még ha nem is tudnak róla. Ugyanis a reuma természetes gyógymódja a testmozgás, azon belül különösen a kerékpározás és az úszás – mondta dr. Szekanecz Zoltán, a Belgyógyászati Klinika Reumatológia vezetője. – A köznyelven reumának nevezett népbetegséget két csoportra lehet osztani: az egyikbe tartozik a leggyakoribb kopásos ízületi és gerincbetegség, latin nevén artrózis és a spondilózis, illetve a csontritkulás. A közös jellemzőjük miatt gyulladásos ízületi kórképeknek nevezett betegségeket, latinul artritiszt lehet sorolni a másik csoportba: a sokízületi gyulladást, a Bechterew-kórt (botmerev gerinc), a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladást és a köszvényt. A gyulladásos betegségekre jellemző, hogy a páciens 30-40-es életéveiben is jelentkezhetnek, s egyes formájuk 16 éves kor alatt is. Az ízületi elváltozással (pl. kéz bütykösödése) járó degeneratív betegségek álló és járó munka, autóból való gyakori ki-be szállás során is kialakulhatnak. A lépcsőzéssel kopnak a térd és a csípő ízületei. A kopást gyorsítja, ha túlsúlyos a páciens, és nagy súlyt cipel. A fájdalom mellett be is gyulladhatnak ízületei. Különösen reggel fáj, „be van rozsdásodva", s csak az esti pihenéskor csökken a fájdalom. Aki mindig csak az egyik vállán hordja táskáját, annál gerincferdülés és derékfájás jelentkezhet. Ha az egész derék elmeszesedik, ha fájdalom sugárzik a beteg lábába és zsibbad, az a gerinc kopását jelenti. A reumások fogékonyak a fertőzésekre, a szív-érrendszeri megbetegedésekre. Ezért a panaszok állandósulása esetén érdemes felkeresni a reumatológust, aki gyógyszeres vagy fizikoterápiás kezelést ír elő. Korábban gyógyíthatatlan volt a reuma, a beteg szinte mozgásképtelenül, ágyhoz kötötten, fájdalmaival élt. Ma már nem csak a fájdalom csillapítása a cél, hanem a betegség folyamatának lelassítása, megállítása. A legfontosabb azonban a megelőzés. Sokat segít a túlsúlyos páciensnek, ha lead súlyából, naponta úszik vagy kerékpározik. A komputeres munkát végzőknél rendkívül fontos a munkaterület megfelelő kialakítása, s emellett tanácsos óránként tíz percre felállni a gép elől, átmozgatni a testet.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.