2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A várandós nők egészségi állapota

A magyar lakosság körében másfélszer többen tartják saját egészségüket rossznak vagy nagyon rossznak az Európai Unió 27 tagállamának átlagához viszonyítva a 2009-es Európai Lakossági Egészségfelmérés adatai alapján. A születéskor várható élettartam a férfiak körében közel 6, nőknél több mint 4 évvel volt rövidebb a 2011-es Európai Uniós átlagnál.


Nemcsak a felnőttkori egészséget, hanem már az újszülött, illetve a csecsemőkort jellemző mutatószámok tekintetében is kedvezőtlen a hazai helyzet: 29 fejlett ország közül Magyarország a csecsemőhalálozás tekintetében hátulról az 5. a sorban, a kis születési súlyú újszülöttek vonatkozásában pedig a 2. A magas csecsemőhalálozás súlyosbítja a népességfogyást, a méhen belüli alultápláltság pedig nemcsak az életben maradás szempontjából jelent hátrányt, hanem magas kockázati tényezője jó néhány, felnőttkorban jelentkező idült betegségnek, így a magasvérnyomásnak és a cukorbetegségnek is. A kora gyermekkori egészségi állapotra nagyon jelentős befolyást gyakorol a várandós életmódja: táplálkozása, káros szenvedélyei, ezen belül is dohányzása.

Állapotos és gyermekes anyák
A védőnők által nyilvántartott várandós nők száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1997 és 2011 között egyetlen évben sem haladta meg a 169 ezret, és nem csökkent 122 ezer alá. Az országosan nyilvántartott várandósok egynegyede a fővárosban, több mint 12 százalékuk Pest megyében, körülbelül 7 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közel 6 százalékuk pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került védőnői gondozásba. Ötödik helyen Hajdú-Bihar megye áll több mint 5 százalékos aránnyal. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen jelentősen csökkent, míg a fővárosban és Pest megyében nőtt a várandósok aránya a fenti időszakban. Hajdú-Bihar megye várandós arányszáma országos viszonylatban jelentős változást nem mutat. Az év folyamán szült anyák száma 2005 óta országosan csökkent: míg 2005-ben 95.362 fő várandós szült, addig 2012-ben ennél 8,4 százalékkal kevesebb, összesen 87.344 fő. Ezt a tendenciát – különböző mértékben – több megye is követte, Hajdú-Bihar megyében 8 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Védőnői gondozás
A várandósok közül kiemelt figyelemmel követi a védőnő azokat, akik egészségi állapotuk vagy családi helyzetük miatt fokozott gondozásra szorulnak. Arányuk az elmúlt 16 évben 37-40 százalék között változott az elmúlt évtizedben, vagyis országosan a terhesek több mint harmada fokozott gondozásra szorult valamilyen őt és magzatát veszélyeztető korábbi vagy terhessége alatt is fennálló egészségügyi, környezeti, vagy mindkét ok miatt. Az országosan sem túl kedvező adatok nagyon jelentős megyei különbségeket takarnak. A 16 év átlagát vizsgálva minden második várandós fokozott gondozásra szorult Borsod-Abaúj-Zemplén (53 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (52 százalék) és Somogy (50 százalék) megyében. Hajdú-Bihar megyében 1997-ben 31 százalék, 2012-ben 39 százalék volt ez az arány.

Dohányzó terhes anyák
A magzati fejlődésnek és korai életkezdetnek igen fontos meghatározó tényezője az anya dohányzása. Ebben a vonatkozásban szintén jelentős területi különbségek mutatkoznak az országon belül. A várandósok több mint egytizede dohányzik, azaz 100 várandósból 14 fő. Arányuk azonban az elmúlt 16 éves tendencia alapján örvendetesen csökkent. 1997-től 2009-re apadt a dohányzó terhes nők száma, de az elmúlt három évben kismértékben emelkedett. A 16 év átlagát tekintve a dohányzó várandósok aránya az országos 14 százalékhoz viszonyítva jelentősen magasabb volt a következő megyékben: Borsod-Abaúj-Zemplén: 23 százalék, Heves: 19 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg: 19 százalék. Hajdú-Bihar megyében 16 százalék, mellyel országos viszonylatban a 7. legrosszabb helyet foglalja el.

Iránymutatás

Összességében megállapítható, hogy 1997 és 2012 között a kora gyermekkori egészséges fejlődés anyai feltételei enyhe javulást mutattak, de az országosan javuló tendencia drasztikusan eltérő megyei adatokat takar. Az eredmények tehát nem azt tükrözik, hogy a korábbi népegészségügyi programban és a jelenlegi Semmelweis-tervben megjelölt célkitűzéseket elértük volna. A várandósok egészségi állapotának javítása és fejlesztése mielőbb további, hathatós intézkedéseket kíván nemcsak országosan, hanem megyei és helyi szinten is, hiszen a várandósok és csecsemők egészségi állapota és pozitív irányú változtatása kulcsfontosságú a következő generációk egészségi állapotának javításához. Fontos, hogy a fiatalok, az egyetemi hallgató lányok és fiúk szintén hozzájárulhatnak a kora gyermekkori egészséges fejlődés szülői feltételeihez, ha el sem kezdik a dohányzást, vagy még tanulmányaik alatt, de legkésőbb a gyermekvállalás elhatározásakor leszoknak a dohányzásról, hogy gyermeküket már a fogamzás pillanatában és azt követően is megóvják egy olyan károsodás lehetőségétől, amely teljes mértékben elkerülhető.


„A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg."

Moravcsik-Kornyicki Ágota

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.