2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Serdülők egészsége

A mai serdülő korosztály rendkívül veszélyeztetett. Körükben jellemzően nagyobb a jövőtől való szorongás, megjelennek az önértékelési problémák. A testi-lelki tünetek, kórképek kialakulása gyakran már ebben a korai életkorban kezdetét veszi. Ez az életkor az az útelágazás, ahol eldől, milyen irányban és milyen minőségben éljük le az életünket.


Az ezen időszakban bekövetkező pszichés változások kockázati magatartásformák kialakítására hajlamosítanak (pl. dohányzás, alkohol, drog, bűnözés). Az egészségrontó káros szokások negatívabb közérzettel, depresszióval járhatnak együtt. A kezdetben társas indíttatású vidám mulatozások csakhamar rabul ejtő káros szokássá, szenvedéllyé nőhetik ki magukat, melyek a későbbi életkorban krónikus betegségekhez vezetnek. Ezen káros szokások kialakulásának, megszilárdulásának okai feltérképezhetőek, a megfelelő időben és módon történő megelőzéssel illetve beavatkozással nagyrészt elkerülhetőek.

Alkalmazkodás

Azt a pszichés folyamatot, ahogyan reagálunk a bennünket ért megterhelésekre, betegségekre, illetve, hogy milyen erőforrások segítenek egészségünk megőrzésében és az eredményes alkalmazkodásban, megküzdésnek (coping) nevezzük. Két tipikus viselkedési módot különböztetünk meg: Az egyik a problémafókuszú megküzdés: ha ezt az utat választjuk, akkor a stresszhelyzetet – mint megoldandó feladatot – értékelve megtervezzük a konfliktus feloldásának lehetőségeit, elemezzük, értékeljük a helyzetet, megoldási változatokat, stratégiát dolgozunk ki. A másik lehetőség az emóciófókuszú megküzdés, amely során az érzelmek síkjára terelődnek a stresszre adott reakcióink. Ilyenkor általában különböző dolgokkal (pl. túlzott evés, alkohol, drogfogyasztás, dühkitörés, a helyzet jelentőségének csökkentése - bagatellizálás, halogatás) megpróbáljuk elérni, hogy ideiglenesen jobban érezzük magunkat, azaz megoldás helyett csupán látszólag, rövid időre csökkentsük a stresszhelyzet keltette belső feszültséget. Az érzelemközpontú megküzdés vélt „haszna" az egyén számára: emóciókiürítés útján „csökkenteni" a stressz hatására kialakult negatív érzelmek okozta belső feszültséget. Utóbbit alkalmazók között gyakrabban találkozunk depresszióval, szomatikus tünetekkel, melyekhez rosszabb pszichikai közérzet és negatívabb egészségi állapot, önértékelés társul. A vallott egészségi állapot, az általános közérzet, az egészség(et befolyásoló) magatartás, valamint a megküzdési mechanizmusok között tehát szoros összefüggés áll fenn.

Védőfaktor
Védőfaktor a gyakoribb fizikai aktivitás – de örömmel: keressük és valósítsuk meg azt a mozgásformát, amit örömmel tudunk végezni! A gyakori, örömteli testmozgás az egyik legjelentősebb védőfaktor a depresszióval, a szomatikus tünetekkel, testi betegségekkel szemben. Próbáljuk meg minél jobban feltérképezni, elemezni, megérteni a probléma keltette helyzetet, igyekezzünk aktívan befolyásolni, megváltoztatni a körülményeket. Gondoljunk ki különböző megoldási módokat a stresszhelyzet kezelésére és koncentráljunk arra a legkedvezőbb lehetőségre, ami kihozható a helyzetből. Összegezzük azokat a múltbeli tapasztalatainkat, amelyeket hasonló szituációkban szereztünk.

Energiaforrás
A serdülőkor nemcsak veszélyeket, hanem jelentős energiaforrást is rejt magában, amely kiaknázásához, valamint a serdülőkor (problémáinak) kihívásainak megoldásához a szülőnek, az orvosnak, a pedagógusnak, pszichológusnak külön-külön kevés az eszköze – egymásra van szükségünk ahhoz, hogy gyermekeink életkilátásait, életminőségét emeljük, pozitív és tartós eredményeket érjünk el.

Munkácsi Brigitta

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.