2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A belbecs fontosabb a külcsínnél

A pikkelysömör olyan, mint egy páncél, védőréteget von viselője köré, és ez a vastag, sérülékeny, sebes „takaró" egyéb testi-lelki betegségek kialakulásának kedvez. Magyarországon 150 000–200 000 pikkelysömörös beteg él. Ismert, hogy a pszoriázis nem gyógyítható, de a beteg tünetmentessé tehető.


A pikkelysömörrel élők 5 százaléka depressziós, a betegek 40 százaléka szorong, beteges félelemmel él együtt. Miért éreznek ők így, és mit tehetnek azért, hogy harmóniában legyenek önmagukkal? Erről beszélt Ambrusz Alíz, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház pszichológusa. A pszichológus szemléltette, a pikkelysömörös betegnek ahogyan sérül védelmet adó bőre, úgy sérül kapcsolatteremtő képessége. A konfliktusokkal nehezen küzdenek meg. Éppen ezért nagy jelentősége van a relaxációnak, a pszichoterápiának, kiegészítve ezzel az orvosi kezelést. A relaxációs gyakorlatok csökkentik a szorongást, önismeretet adnak. A pszichoterápiák során hatékony megküzdési módokat sajátíthatnak el. Fontos a relaxáció megtanulásánál a szakember jelenléte (pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta). Emellett sokat segít, ha a páciens tisztában van betegségével, tüneteivel, gyógyíthatóságával, ezért is érdemes rendszeresen konzultálnia kezelőorvosával. Előrelépés a beteg társas kapcsolatai, a másokhoz való alkalmazkodás terén, ha beszél problémáiról a környezetében élőknek, elmondja, hogy pl. nem fertőz. A beteg életminőségét befolyásolja neme, életkora, családi kapcsolatai, iskolázottsága, munkakörülményei. Az iskolázottak jobban viselik betegségüket, mint a kevésbé iskolázottak, mert a tanultaknak nagyobb a rálátásuk a kórra. A munkanélküliek drasztikusabban élik meg betegségüket, mert amúgy is nyomasztja őket helyzetük. Akiknek él a családjukban pikkelysömörös beteg, azok már ismerik a kórt, tehát nekik könnyebb vele élni. A kutatás során megállapították, hogy a 18-45 éves egyedül élő nők tartják legsúlyosabbnak betegségüket. Azért, mert a női nemtől társadalmi elvárás, hogy szépek, csinosak, ápoltak legyenek, s a pikkelysömörös betegek úgy érzik, látható tüneteik miatt nem felelnek meg ennek az elvárásnak. Különösen az egyedül élők, mert nekik nincs folyamatosan közvetlen közelükben rokon, családtag, aki lelki támogatást nyújtana a mindennapokban. Nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs, mert a szépség belülről fakad – mondta a pszichológus, és a Grimm testvérek Hamupipőke c. meséjét hozta példának: Hamupipőkének nem külseje, hanem jószívűsége, emberi tisztasága, belülről fakadó szépsége miatt teljesedett ki élete. Mert nem a külső, hanem belső tulajdonságai, a szívében lakozó érzelmek szerint ítélték meg, ami megszívlelendő tanács mindenkinek.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.