2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógyító diéta

Táplálkozással kapcsolatosan 2000-ben volt egy „világ-felmérés” (The World Health Report, 2000), „A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában” címmel, melynek eredménye szerint a betegségek 79 százaléka táplálkozásfüggő.


Ezen belül pl. a daganatos-betegségek kialakulásában 32 százalék, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában 61 százalék a helytelen táplálkozás jelentősége. Ebből is kiderül, hogy a helyes táplálkozás a betegségek megelőzésének és az egészség fenntartásának elengedhetetlen része. A már kialakult betegségek nagy részénél a diéta - melyet a beteg hosszútávon tart, és ami beépül az életvitelébe - a gyógyulási folyamat fontos része. Célja a beteg állapotromlásának megakadályozása, gyógyulásának elősegítése. Nagyon fontos, hogy a beteg ne negatívumként élje meg a diétázást és ebben nagy szerepe van a dietetikusnak. Ezért is van nagy hangsúly a diéták „személyre szabásán”, illetve, hogy a beteg szükség esetén felvehesse a kapcsolatot – pl. szakrendelés keretén belül - a dietetikussal, hogy ne érezze, magára marad a betegségével, és kérdéseivel.

Az egyetlen kezelési mód

Vannak olyan betegségek, melyeknél az egyetlen kezelési mód a diéta: lisztérzékenység, táplálékallergiák, összeférhetetlenségek: tejcukor, gyümölcscukor stb. egyes hiánybetegségek és bizonyos anyagcserezavarok. Más esetekben a diéta a komplex kezelés elengedhetetlen része pl.: cukorbetegség, vérzsírok felszaporodása, vesekárosodás, daganatok, tüdőgyógyászati kórképek, a gyomor és a vékonybél megbetegedései. Bizonyos kórképek gyógyítása esetén a diéta, mint kiegészítő kezelés, hozzájárul a terápia hatékonyságának javításához pl.: májbetegségek, mozgásszervi kórképek, bőrbetegségek, felfekvés, sebgyógyulás, szemészeti elváltozások, pszichiátriai kórképek, gyógyszer és diéta kölcsönhatásai ill. a rehabilitáció bizonyos területei. És vannak olyan állapotok, mint pl. a túlsúly, amelyet időben kellene visszafordítani, hogy ne alakulhassanak ki a rossz táplálkozással összefüggő következmények, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, köszvény, zsíranyagcserezavarok, érelmeszesedés, visszértágulás, vese- és epekő, ízületi gyulladás, stb.

Tanácsadás

A diétás tanácsadások során mindig négy kérdéskört kell megbeszélni a beteggel: mit, mennyit, mikor egyen, illetve hogyan, milyen konyhatechnológiával készítse el ételeit. A diéta csak abban az esetben működik, ha a beteg minden tanácsot következetesen betart. A diétás táplálkozással a helyes táplálkozás szabályait is megismerheti, azaz a diétázás idején megtanulhatja a diéta utáni, egészséges, betegségmegelőző táplálkozás módját. Emellett felhívjuk figyelmüket a folyadékbevitel és a testmozgás jelentőségére is. Megtanítjuk a betegeket arra is, hogy nincs speciális „diétás” nyersanyag, hiszen ami az egyik diétában felhasználható, az a másikban nem. Diétás ételeket a hagyományos élelmi anyagokból úgy állítunk elő, hogy mennyiségüket, arányaikat betegség-specifikusan határozzuk meg, és másfajta konyhatechnológiát javaslunk, mint ami alkalmazható nem diétázó ember esetében.

Kedvencek és tiltottak
A tanácsadást nem tiltással kezdjük, hanem azokat az élelmi anyagokat soroljuk fel először, amelyek biztosan nem fognak gondot jelenteni a beteg adott állapotában. Ezután átbeszéljük a kedvenc ételeit, amelyek ha egy az egyben nem illeszthetőek be az étrendjébe, akkor megtanítjuk arra, hogy hogyan kell ugyanazt a nyersanyagot úgy elkészíteni, hogy ne jelentsen egészségügyi problémát. Természetesen mindig vannak olyan élelmi anyagok, amelyek konyhatechnológiai-változtatások mellett sem építhetőek be az étrendbe. Ezt a negatív listát hagyjuk a tanácsadás végére. Nagyon fontos tudnunk, hogy a jól összeállított diéta a beteg számára nemcsak lemondást, megszorítást, önsanyargatást jelent, hanem élményt, életminőséget javító tényezőt.

Szalayné Kónya Zsuzsanna
a Dietetikai Szolgálat vezetője

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.