2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Idegrendszeri betegségek megelőzése

A neurológiai betegségek esetében prevencióról leggyakrabban a gutaütés, azaz a stroke esetében beszélünk. A stroke rizikótényezőit lehet befolyásolható és nem befolyásolható kategóriákra osztani.


A nem befolyásolhatók közé tarozik például a magas életkor, a férfi nem, vagy a pozitív családi anamnézis stroke-ra nézve. A megelőzés szempontjából azonban fontosabbak a befolyásolható rizikótényezők. Itt 5 rizikófaktort lehet kiemelni. Így például magasvérnyomás-betegség és a diabetes. Ezen krónikus betegségek megfelelő kezelése kulcsfontosságú a stroke- rizikó minimalizálása szempontjából. Egy másik rizikótényező a magas koleszterinszint. Ennek kezelésében mind a diétának, mind a farmakoterápiának nagy jelentősége van. Érdekes megfigyelés, hogy a koleszterincsökkentőknek (statinok) akár normális vérzsírszintek mellett is lehet stroke- rizikót csökkentő hatásuk. A negyedik pillér a cerebrovaszkuláris prevencióban a pitvarfibrilláció következtében kialakuló kardiális embolizáció megelőzése. A pitvarfibrilláció gyakorisága a stroke által leginkább veszélyeztetett korosztályban (60 év fölöttiek) meghaladja a 10 százalékot. A vérrögök kialakulásának megelőzése véralvadásgátlók segítségével történhet. Végül az ötödik fontos rizikótényező a nyaki verőér szűkülete. Ennek kezelése sebészi módszerekkel lehetséges. Ezen rizikótényezők mellett kiemelendő a prevenció szempontjából a dohányzás illetve a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásának tilalma.
Ha már a stroke bekövetkezett, fontos a második stroke rizikójának csökkentése. Erre a célra leggyakrabban valamilyen vérlemezkegátló gyógyszert alkalmazunk. Ugyanilyen fontos a megfelelő rehabilitáció, amivel gyorsítani lehet a felépülést, illetve meg lehet előzni az ízületi kontraktúrák kialakulását, amelyek nagyban csökkentenék a beteg életminőségét.
A többi neurológiai betegségnél kisebb jelentősége van a megelőzésnek. Például egy Parkinson-kóros betegnél a megelőzés témakörébe tartozhat a betegség miatti gyakori elesések számának csökkentése.
Általánosságban elmondható, mint minden betegség esetében fontos az egészséges életmód, így a kellő mennyiségű testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend. Fontos a krónikus betegségek megfelelő egyensúlyban tartása. Ezen szabályok betartásával nem lehet teljes mértékben kizárni a stroke bekövetkeztét, azonban lehet csökkenteni a valószínűségét.

Dr. Hofgárt Gergely
szakorvos
Neurológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.