2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Intézetvezető



Kardio Magazin

<< előző oldal


  Újra kell tanulni a szexet

A férfiak merevedési zavara nyilvánvaló az intim együttlét során, míg a nők akár el is titkolhatják nemi életük zavarait partnerük elől, ami nem szerencsés megoldás. A pszichológust kérdeztük a női szexuális zavarokról és kezelési lehetőségeikről.


Annak a nőnek, akinek csökken a szexuális vágya, vagy elveszíti azt, aki idegenkedik a szexualitástól, vagy nem élvezi a szexet, nem elégül ki, aki nem érzi magát a saját neméhez tartozónak, a társadalom által általánosan elfogadottól eltérő a szexuális vonzódása, annak szexuális zavara van – tudtuk meg dr. Török Zsuzsától, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusától, pszichoterapeutától.

Betegségek, éretlenség

Nők esetében a leggyakoribb gond az orgazmuszavar, ezt követi a fájdalmas közösülés és a nemi vágy csökkenése. Okai sokfélék: testi betegségek, mint magas vérnyomás, szívbetegség, műtétek, szexuális éretlenség, érzelembeli infantilitás, a hormonális rendszerrel összefüggő problémák, fejlődési rendellenesség, gyógyszerek mellékhatása (a legtöbb depresszió elleni szer), lelki, szociális okok. Ezek mellett lehet csupán tudatlanság is a baj oka – mondta dr. Török Zsuzsa.

Intimitás a családban

A pszichoszexuális érés akkor kezdődik, amikor az újszülött megérkezik a családba. Évekig tart, amíg látens módon érzékeli a család alapvető vélekedését az intimitásról, a testközelséget vagy éppen a távolságtartást. Megérti, hogy kérdezhet-e a szexről, akár az alapvető születésről, vagy elütik valamivel a választ, és ezen okulva később már nem is kérdez, hanem a kortársaitól szerzi – a sokszor nem pontos - ismereteit. A családtól függ, hogy mennyire készíti fel, mennyit beszél a nemi érésről, a szexualitásról. Emellett saját élményei is vannak, hall és lát. Félelmetes lehet a szex a gyermeknek, ha túl korai életkorban lát, hall, tapasztal valamit, amit nem ért és nem kérdezhet róla. Pl. a szülői házban hallhat hangokat az intim életből, amiket erőszakkal, veszélyes helyzettel párosíthat.

Kielégülési zavar

Az orgazmuszavart nehéz gyógyítani, ha a nő soha semmit nem mondott róla a párjának. A jól működő partnerkapcsolatban ez a téma is a mindennapok megoldandó feladatai közé tartozik. Akkor van szükség pszichoterápiára, ha állandósulnak a problémák. A második leggyakoribb gond a fájdalmas közösülés, mely gyakorta a szülést követő első együttlét velejárója, ha nem kíméletes a testhelyzet és nem empatikus (a másik személyébe való beleélő képesség) a partner. Illetve fokozott lehet a fájdalomérzet a gát környékén nőgyógyászati műtétet követően. A vaginizmus a szexuális életre való képtelenség, melynek oka, hogy az illető ijesztőnek, félelmetesnek találja a szexet, vagy szexuálisan bántalmazták gyermekkorában és az erőszak fájdalmas lelki nyomot hagyott benne. A párkapcsolati gondok is tükröződhetnek a szexuális zavarban. Ha nincs egy hullámhosszon a férfi és a nő az élet egyéb területén, akkor az ágyban sem könnyű megteremteni a kellő összhangot. A változókor körül is megjelenhet olyan szexuális zavar, amely addig nem volt jellemző a nőre – éppen a hormonális rendszer és a pszicho-szocális helyzet változása miatt.

Felvilágosítás, szexuálterápia

A szexuális zavarok okait sokféleképpen lehet kezelni. A legegyszerűbben, felvilágosítással kezelhető a sokszor tudatlanságból fakadó szexuális zavar. Segítenek a jó orvos-beteg kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszok, a szexuális tanácsadás a szülész-nőgyógyász vagy az endokrinológus részéről. A szakemberekkel meg lehet beszélni a szexuális zavart előidéző problémákat, összehangolni az intimitással kapcsolatos ismereteket, feltárni a szexualitással kapcsolatos háttérproblémákat, a partnerkapcsolati okokat, a téves elképzeléseket, és leépíteni a gátlásokat. A szexuálterápia pszichoterápiát jelent, a szakma szabályai szerinti párterápia. Bár csak az egyik fél a „tünethordozó", de a szexuális zavarban is ketten vannak benne, és az a legjobb, ha mind a ketten közösen dolgoznak a javításon is. A terápia apró elemeire bontja a szexuális viselkedést. A párok megoldandó házi feladatot kapnak. Elsőként meg kell teremteni az egymásra fordított időt, s az intimitáson kívül is pozitív élményeket szerezni. Apró lépésekben lehet eljutni a szexuális aktus felépítéséig, otthoni körülmények között újra tanulni a szexet. A feladat kívülről irányított, tudatosan pozitív, sikerorientált, a legoptimálisabb mederben tartjuk, és a viselkedésterápia során konkrét gyakorlatokon át tanulják meg, hogy lehet egy hullámhosszra helyezkedni. A gyakorlat otthoni elvégzése, a közös tapasztalatszerzés, a szexuális élmények megbeszélése a következő terápiás ülés feladata. A terápiás munkafolyamat alatt végig a pár tartja kézben a kontrollt, ők szabályozzák az egyes intimitási fokokra szánt idői keretet. A szexterápiát gyakran felmelegítő terápiaformaként valamilyen relaxációs módszer elsajátítása előzi meg. Ez a szorongásból adódó gátlások leépítésére, a testtudatosság növelésére szolgál. Képessé tesszük őket kiállni saját igényeikért, vágyaikért, erősítjük önérvényesítő képességüket, önbizalmukat. Hatékony a módszer, de a pároknak együtt kell dolgozniuk. A pszichoterápia jó „gyógyszer", jól kezelhetők vele a szexuális késztetéssel, örömszerzéssel kapcsolatos gondok is – foglalta össze a pszichológus.

Császi Erzsébet

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.