2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Segítsünk egymáson, amennyit tudunk

Eszméletlenséget számos kórkép okozhat, azonban a leggyakoribbak mégis a szív (infarktus, ritmuszavarok), az agy (epilepszia, agyi vérkeringési zavarok) és az anyagcsere (cukorbetegség) betegségeivel és a mérgezéssel kapcsolatos ilyen jellegű rosszullétek.


Eszméletvesztés jelentkezésekor embertársunk túlélésének, illetve később megfelelő egészségi állapotának egyik legfontosabb meghatározója a kritikus első néhány percben kapott segítség. Még a legfejlettebb mentési és egészségügyi szolgáltatói rendszerrel rendelkező országokban is nélkülözhetetlen a minél korábban, a laikusok által nyújtott segítség.
De mit tehet egy laikus, ha valaki összeesik mellette és addig is segíteni akar, amíg a szakszerű segítség megérkezik?

Mi történt? Segíthetek? 

Győződjön meg arról, hogy a beteg reakcióképes-e. E célból szólítsuk meg: „Mi történt? Segíthetek?”, esetleg kíméletesen rázogassuk meg a rosszullétet elszenvedettet.A fej hátraszegése és az állcsúcs kiemelése - ismertette dr. Fülesdi Béla az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője. Majd folytatta:
- Haladéktalanul próbáljon meg szakszerű segítséget hívni. A legmegfelelőbb az, ha a közelben tartózkodik valaki és őt kéri meg, hogy értesítse a mentőket, mert ebben az esetben ön a beteg mellett tud maradni és folytathatja a segítségnyújtást.
- Próbálja meg a beteg légútjait szabaddá tenni. Csak akkor nyúljon a beteg szájába, ha láthatóan a légzést akadályozó idegentest, esetleg hányadék van benne. Amennyiben ilyen nincs, hajtsa hátra óvatosan a beteg fejét és emelje előre az állát úgy, hogy két gyűrűsujjával megemeli az állkapocsszögletet.

Mellkasi nyomás, befúvás

- Ezt követően ellenőrizze, van-e a betegnek légzése. Hajoljon a beteg fölé, hogy érzékelje és hallja a légzését, figyelje meg, emelkedik-e a beteg mellkasa a légvételkor. Normálisnak akkor tekinthetjük a légzést, ha 10 másodperc alatt legalább 2 légvétel történik és nem feltűnően görcsös, erőlködő a légvétel.
- Ha úgy ítéli meg, hogy a beteg légzése kielégítő, helyezze a beteget olyan helyzetbe, amelyben a nyelv hátraesése és az esetleges hányás esetén a hányadék légutakba jutása elkerülhető. Erre az úgynevezett stabil oldalfekvés alkalmas.
- Ha a betegnek nincs légzése, vagy nem kielégítő, kezdje meg a mellkasi nyomást (kompressziókat). E célból egyik tenyerét helyezze rá a másik kézhátra, térdeljen a beteg mellé, helyezze összekulcsolt kezeit a szegycsont középső részére (férfiaknál kb. a két mellbimbót összekötő vonalra) és kinyújtott karral, lefelé kifejtett erővel nyomja össze a mellkast 30 alkalommal úgy, hogy 4-5 cm-rel kerüljön mélyebbre a szegycsont.
- A 30 befúvást követően pótolja a légzést két befúvással. A befúvás történhet a beteg orrnyílásán, vagy szájnyílásán keresztül is. Nagyon fontos, hogy amennyiben úgy érzi, nem képes a befúvásokat végezni, mert egyéni érzékenysége miatt viszolyog tőle, akkor csak a mellkasi kompressziókat folytassa.
- A mellkasi nyomást és befúvásokat addig folytassa, ameddig a szakszerű segítség meg nem érkezik, vagy amíg megfelelő légzést nem észlel.
Az angolszász és nyugat-európai országokban nagy hagyománya van a nem egészségügyi személyzet által végzett segítségnyújtás oktatásának és magának a segítségnyújtásnak is. Az ő tapasztalataikból tudjuk, hogy milyen nagy jelentősége van a minél korábbi segítségnek. Fiatal életeket menthet meg, és segítheti a rosszullétben szenvedők minél tökéletesebb gyógyulását. Segítsünk egymáson, amennyit tudunk.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.